Groene planten voor je woonkamer
"Hygge" (spreek je uit als "huuge") is al enkele jaren een ware trend. Maar wat betekent dit concreet? Alles draait om gezelligheid, vooral tijdens het donkere seizoen. Een comfortabele woning is daarbij heel belangrijk en daarbij mogen kamerplanten zeker niet ontbreken! In dit artikel presenteren we je de meest "hygge"-items die we konden vinden zodat je de trend ook in jouw woning kan brengen.
De term "hygge" komt oorspronkelijk uit Noorwegen en betekent "welzijn". Dit zal je misschien verbazen want de term wordt eigenlijk geassocieerd met Denemarken en niet met Noorwegen. De Denen gebruikten de term reeds in de 18e eeuw om hun levensstijl te beschrijven. Daarbij staan tevredenheid, welzijn en gezelligheid centraal. Kaarslicht en kersverlichting, lekker eten, tijd spenderen met dierbaren - en ook kamerplanten kunnen hierbij helpen.
Hygge is niet alleen een levenshouding, maar ook een woontrend. Het huis moet tenslotte een plaats van welzijn en comfort zijn. De nadruk licht op lichte kleuren en warme lichtbronnen. Daarnaast mogen elementen uit de natuur niet ontbreken in een hygge-woning. Daar horen naast materialen als hout of linnen ook planten bij die voor extra kleurrijke accenten in je huis zorgen. De groene huisgenoten zien er niet alleen geweldig uit, ze hebben ook een rustgevend effect op mensen - de perfecte voorwaarde voor een hyggelig leven.
Met bloempotten uit aardewerk of wicker combineer je kamerplanten met andere natuurlijke materialen om de Scandinavische gezelligheid in je woning te brengen.
De planten die het beste zijn voor het vergroenen van je woonkamer hangen natuurlijk af van de kameromstandigheden in je huis (vb. licht, beschikbare ruimte). Voor het hygge-gevoel raden we echter vooral grote groene planten aan. Een of twee hiervan zijn meestal voldoende om de hele kamer comfortabeler te maken - maar een hele jungle maakt je woonkamer natuurlijk ook heel huiselijk.
Wanneer je de naam Ficus hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan de populaire ficus benjamina. En dat is absoluut een van onze favoriete planten als het gaat om hygge kamerplanten. De plant overtuigt met haar dunne takken en kleine groenblijvende bladeren. Afhankelijk van de variëteit kunnen deze ook gele en witte schakeringen hebben en vormen ze een nog grotere blikvanger in je woonkamer. Vooral een lichtrijke standplaats is belangrijk om te vermijden dat de bladeren hun mooie motieven verliezen.
Toch is de ficus benjamina niet de enige ficus-soort die de Deense gezelligheid in huis haalt. Ook de ficus elastica en de ficus lyrata (ook bekend als de vioolbladplant) zijn heel geschikt om een hygge-sfeer te creëren. De ficus elastica was in de jaren 80 een ware trend in de woonkamer maar later verdween ze geleidelijk aan. Nu maakt ze echter een ware comeback dankzij haar glanzende bladeren. De ficus lyrata maakt het hygge-trio van ficusplanten volledig. Met een hoogte van twee tot vier meter is de plant duidelijk een van de grotere soorten van de familie. Ze is vooral bekend om haar grote, donkergroene bladeren waaraan ze haar naam dankt : de vorm doet namelijk denken aan een vioolkoffer.
Over het algemeen zijn ficusplanten vrij eenvoudig in onderhoud. Ze voelen zich het best op een lichtrijke plaats (zonder direct zonlicht - anders verbranden de bladeren in de zomer heel snel). Zodra je de ideale locatie hebt gevonden, kan je deze best niet meer wijzigen. De planten reageren namelijk vaak heel gevoelig op een verandering van plaats door hun bladeren te laten vallen. Geef de kamerplant regelmatig water zodat de grond nooit helemaal uitdroogt. De bodem mag in geen enkel geval drassig worden - geef dus beter minder water dan te veel. Tijdens de groeifase van maart tot oktober heeft de ficus lyrata ook regelmatig voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. De eenvoudigste manier is om eenmaal per week een portie vloeibare meststof aan het gietwater toe te voegen.
Voor onze volgende hygge-favoriet moet je iets meer ruimte voorzien : de bananenplant (musa) groeit erg snel en heeft bovendien bijzonder grote bladeren. De plant brengt niet alleen gezelligheid in huis, maar verspreidt ook een tropische flair.
De bananenplant is een echte zonneklopper en heeft dus een heel lichtrijk plekje nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Via de grote bladeren verdampt het water echter heel snel. Geef je plant daarom regelmatig water ; op bijzonder warme zomerdagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks water te geven.
Ook al is de bananenplant door het veelvuldige water geven niet de gemakkelijkste plant om te verzorgen, toch biedt ze een doorslaggevend voordeel : ze geeft het water gewoon terug af en zorgt zo voor een betere luchtvochtigheid. Dit verhoogt op zijn beurt het welzijn én het hygge-gevoel in de woonkamer.
De monstera is bij de meeste plantenliefhebbers terug te vinden. Dat ligt vooral aan de typische ingesneden bladeren waaraan de plant haar bijnaam "gatenplant" dankt. Daarvoor heeft de plant echter een lichtrijke plaats nodig. Anders zullen de gaten in de aanvankelijk hartvormige bladeren zich niet ontwikkelen en zal de plant niet veel licht kunnen absorberen.
De kamerplant is blij als je haar regelmatig een portie water en voedingsstoffen geeft. Houd de potgrond gelijkmatig vochtig maar vermijdt overtollig water. Tijdens de groeifase kan je één keer per week een portie vloeibare meststof aan het gietwater toevoegen.
In combinatie met natuurlijke materialen en tinten kan een beetje kleur zeker geen kwaad in je woonkamer. De kamerplant die als geen ander schittert met kleurrijke bladeren is de calathea - en dat betekent niet alleen talloze tinten groen. Exotische bladeren kunnen ook witte, paarse of roze schakeringen hebben.
Een goede verzorging is belangrijk om ervoor te zorgen dat je lang van deze kamerplant kan genieten. Bij een gebrek aan verzorging kunnen de bladeren namelijk bruin kleuren en zien ze er niet meer zo mooi uit. De standplaats is hierbij al heel belangrijk. De plant voelt zich goed op een lichtrijke plek maar contact met direct zonlicht moet vermeden worden. Tijdens de groeifase heeft de calathea maar één keer per week water nodig. Om iets goeds voor je plant te doen, kan je het stof van de bladeren met een zachte doek verwijderen.
De decoratieve kamerplant wordt ook wel een levende plant genoemd. De reden hiervoor is dat ze elke avond, als het donker wordt, de bladeren met veel geritsel samenvouwt om 's morgens opnieuw te openen. Dat betekent dat je calathea je zelfs laat zien wanneer het tijd is om de kerstverlichting in je woonkamer aan te steken.
De drakenboom is duidelijk minder veeleisend dan de calathea. Bovendien is de plant geschikt voor alle plantenliefhebbers met een donkere woonkamer. Want ook op donkere plekjes voelt de kamerplant zich goed. Het enige waar je misschien zal moeten op inboeten, zijn de kleurrijke bladtekeningen.
Net als de bananenplant geeft de plant vocht terug in de kamer af en bindt ze het stof. Je zal hiervoor misschien wel meerdere exemplaren van de dracaena nodig hebben om een merkbaar effect te bereiken. Toch zorgt de luchtzuiverende plant voor een aangenaam hygge-gevoel!
Als je op zoek bent naar een wat specialere kamerplant, dan is de watercacao (pachira) echt iets voor jou. De grotendeels gevlochten stam zorgt voor gezelligheid in je woonkamer en geeft de plant net dat tikkeltje extra. Daarnaast kan de watercacao water in de stam opslaan en is de plant daarom geschikt voor alle hygge-fans die geen groene vingers hebben. Je hoeft de plant dan ook pas water te geven wanneer de grond is opgedroogd. In de winter is het dus maar zelden nodig om naar de gieter te grijpen.
De watercacao heeft om de twee weken nood aan extra voedingsstoffen. In je woonkamer voelt de prachtige kamerplant zich vooral in haar nopjes in de buurt van een raam. Je kan de stam ook zelf verdervlechten eens de plant groter wordt. De watercacao heeft trouwens nog een tweede naam : in Zuid-Oost-Azië staat de plant ook bekend onder de naam 'Money Tree'. Daar wordt gezegd dat ze voorspoed en geluk brengt. Vooral omwille van het laatste element mag de watercacao niet ontbreken in een hyggelige woonkamer.
Al deze planten kunnen behoorlijk groot worden en maken dus vooral grote woonkamers heel wat comfortabeler. Als je echter een groot exemplaar wilt kopen, zal je vaak schrikken van de prijs. Daarnaast kan ook het transport een belemmering vormen bij de keuze van grote kamerplanten.
Om het hygge-gevoel niet te hoeven missen, is de eenvoudigste oplossing om de planten een handje te helpen terwijl ze groeien. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig te verpotten. Eens de ruimte voor de wortels compleet is ingenomen, zal de rest van de plant zich namelijk niet meer verder ontwikkelen. Toch is het belangrijk dat je je groene huisgenoten elk jaar een nieuwe thuis geeft in plaats van ze vanaf het begin in een te grote pot aan te planten.
Daarnaast is ook een regelmatige toevoer van voedingsstoffen bijzonder belangrijk voor de groei. Je mag natuurlijk niet overdrijven en je moet rekening houden met de hoeveeleheid voedingsstoffen die elke plantensoort nodig heeft. Controleer je planten ook regelmatig op de aanwezigheid van ziekten en insecten. Eens de aantasting te ver gevorderd is, valt de plant niet meer te redden en moet je er afscheid van nemen - neem dus beter het zekere voor het onzekere.
Producten voor de verzorging van je kamerplanten
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren