compo image
  1. COMPO
  2. Thema's
  3. Potgrond

Keuzestress

Welke potgrond gebruik je voor welke plant?

Snel even een zak potgrond kopen... en daar sta je dan voor een lange rij paletten potgrond in je plaatselijke tuincentrum of doe-het-zelf-zaak. Je kan nauwelijks naast de gestapelde zakken potgrond kijken. We geven toe dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste zak potgrond te kiezen. Hier kom je alles te weten over de verschillende types potgrond en waarvoor je de producten kan gebruiken.

compo image

De juiste potgrond kiezen

Een goede potgrond bevat voldoende voedingsstoffen die zijn afgestemd op de behoeften van de verschillende planten. Sommige planten groeien snel en hebben daarom veel voeding nodig terwijl andere planten minder voedingsstoffen nodig hebben om gezonde wortels te vormen. Sommige potgronden slaan veel water op, andere niet - ook hier is het belangrijk om rekening te houden met wat de plant nodig heeft.

Om keuzestress te vermijden, zijn de COMPO-potgronden afgestemd op de specifieke behoeften van de planten.

Een overzicht van onze potgronden

Van A van "aanplanten" tot Z van "zaaien"

compo image

Arm aan voedingsstoffen, heel fijn

1. Zaaien en stekken

"Heb ik echt een speciale potgrond nodig?", krijgen we vaak in het voorjaar te horen. Het antwoord is duidelijk : ja! Een groeibodem moet arm aan voedingsstoffen zijn. Bij het zaaien en tijdens de eerste weken van ontkieming heeft de kleine kiemplant geen voedingsstoffen nodig.

Enerzijds is de kiemwortel erg gevoelig voor voedingszouten, waardoor deze gemakkelijk tot brandwonden kan leiden. Anderzijds zou het plantje veel te snel opschieten, maar geen sterke scheuten en bladeren produceren, en ook geen fatsoenlijk wortelstelsel ontwikkelen om daarna in zijn eigen onderhoud te voorzien. Het resultaat zijn slappe, belabberde planten die hun eigen gewicht niet kunnen dragen en erg vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Daarom heb je - voor gezonde, groeikrachtige planten - een voedselarme potgrond nodig zoals onze COMPO SANA Zaai- en Stekgrond. Die heeft bovendien een bijzonder fijne structuur zodat de zaailingen gemakkelijk kunnen inwortelen.

En waarom is een voedselarme potgrond ook belangrijk voor kruiden? Kruiden hebben niet veel voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei. Veel van onze populaire tuinkruiden - zoals tijm, oregano of rozemarijn - komen uit het Middellandse zeegebied, waar ze groeien op een schrale, voedselarme grond. Als je je kruiden te veel voedingsstoffen geeft, zullen ze uitbundig groeien maar geen vol aroma ontwikkelen. Sterker nog : bij mediterrane kruiden moet je er vooral op letten dat ze maar zoveel water krijgen als ze nodig hebben. Lokale kruiden zoals bieslook of peterselie hebben meer water nodig, maar kunnen niets met een te grote portie voedingsstoffen en zullen bijgevolg vatbaarder worden voor ziektes.

compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO SANA Potgrond Zaaien & Stekken

Specifieke potgrond voor het zaaien en kweken van kruiden, stekken en jonge planten.

Naar het product
compo image

Hoge wateropslagcapaciteit

2. Balkon- en terrasplanten

Geen enkele potgrond moet voldoen aan zoveel eisen als een potgrond voor balkon- en terrasplanten. In potten en bakken zijn de planten namelijk voor 100% afhankelijk van water en voedingsstoffen uit het substraat. De eisen zijn echt hoog : veel populaire bloeiende planten worden nu veredeld om topprestaties te behalen. Een prachtig tapijt van grote bloemen ziet er niet alleen mooi uit, maar het kost de plant heel wat energie die ze moet recupereren om er niet aan onderdoor te gaan.

Net daarom is onze COMPO SANA Potgrond Geraniums & Balkonplanten uitgerust met een bijzondere mix van voedingsstoffen voor veeleisende planten. Naast de gebruikelijke voedingsstoffen bevat de potgrond ook veel waardevolle sporenelementen. De potgrond zorgt niet alleen voor een goede groei en bloei van de bloemen, hij bevordert eveneens een sterke en gezonde groei van de plant zelf - hierdoor zal ze aanzienlijk minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen.

Het tweede belangrijke onderdeel van een goede potgrond voor balkonplanten is het vermogen om water vast te houden. In de zomer, vooral op zonnige locaties, is het vaak moeilijk te zien hoe het water in de verwarmde potten en bakken verdampt. Daarom bevat onze COMPO SANA potgrond een speciaal waterabsorberend component, nl. Aquamix. Dit ingrediënt slaat het giet- of regenwater op en geeft het vervolgens weer af aan de planten als ze daar nood aan hebben. Dankzij Aquamix is de bodem bovendien in staat om het overtollige water weg te houden van de wortels en hen zo te beschermen tegen wortelrot. Dit is heel belangrijk als de bloempot buiten staat en regelmatig wordt blootgesteld aan regen.

compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO SANA Potgrond Geraniums & Balkonplanten

Potgrond specifiek ontwikkeld voor veeleisende balkon- en terrasplanten. Voor een perfecte start : verrijkt met meststof met directe en langdurige werking tot 100 dagen.

Naar het product
compo image

Goed doorlaatbare potgrond

3. Cactussen & vetplanten

Nog zo speciale planten waarvan niemand zich heeft afgevraagd of ze graag in een pot op de vensterbank willen staan. Eigenlijk niet echt : cactussen en vetplanten zijn echte overlevers die in hun natuurlijke habitat onleefbare plaatsen tussen stenen en zand kunnen inpalmen. Een humusrijke potgrond die gemakkelijk water kan opslaan? Dat is zeker niet de droom van dit type planten. Doodsoorzaak nummer 1 voor cactussen en vetplanten in potten is namelijk dat ze rotten door overtollig water. Om ervoor te zorgen dat deze planten lang leven in een pot, moeten de omstandigheden van hun natuurlijke habitat zo goed mogelijk worden nagebootst.

Onze COMPO SANA Potgrond Cactussen & Vetplanten bevat daarom een uitgebalanceerde verhouding potgrond en zand, zodat de planten geen last hebben van wateroverlast. Bovendien blijft de potgrond bijzonder lang stabiel, zodat de zware, vlezige planten er een goede houvast in vinden en niet kantelen. De meststof in de potgrond is eveneens perfect afgestemd op de behoeften van cactussen en vetplanten en is bijzonder mild.

compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO SANA Potgrond Cactussen & Vetplanten

Voor een perfecte start : potgrond verrijkt met meststof met directe en langdurige werking tot 100 dagen. Bevat perliet-vlokken uit vulkaansgesteente voor een luchtige structuur.

Naar het product
compo image

Met extra klei

4. Mediterrane planten

Onze klanten zijn vaak verrast als ze hun mediterrane potplanten willen verpotten en vervolgens een van de zakken van onze Potgrond Mediterrane Planten openen. De potgrond heeft namelijk een iets lichtere en lemigere structuur dan de potgrond waarin de planten bij de aankoop waren aangeplant. Maar waarom is dit zo?

De potgrond van de voorgekweekte plantjes is donkerder en zwaarder door de portie klei. Klei komt weliswaar voor in de bodem van de natuurlijke woonplaats van veel mediterrane planten, maar heeft wetenschappelijk gezien geen positieve invloed op de planten. Klei maakt de grond alleen ongelooflijk zwaar en in de pot wordt het moeilijk om de planten te hoeden voor wateroverlast. Daarom bevat onze potgrond voor mediterrane planten geen klei, maar wel heel wat kleimineralen.

Kleimineralen hebben drie belangrijke voordelen :

  1. Ze kunnen voedingsstoffen opslaan en terug vrijgeven. De overgrote meerderheid van mediterrane planten in potten heeft een hoge voedingsbehoefte, zolang het voldoende warm is en ze zich in de groeifase bevinden. De kleimineralen leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de behoefte-afhankelijke voeding van de planten.
  2. Ze kunnen water opslaan en afgeven. Zo snel als het water in een terracotta pot verdampt als de zon erop schijnt op een hete zomerdag, zo wordt het water al snel te veel voor de wortels van de mediterrane planten als het bewolkt is en vaker regent. De kleimineralen in de bodem bufferen extreme wateroverlast en droogte en helpen je zo om je planten optimaal te verzorgen.
  3. Als je overbemest hebt, zorgt klei voor een bufferende werking zodat er niet te veel tegelijk op de plant afkomt. Anders zouden de wortels in het ergste geval brandwonden op de bladeren en schade aan de wortels oplopen.

Investeren in een speciale potgrond voor mediterrane planten is dus zeker de moeite waard, want die helpt je om extreem weer op te vangen en vermijdt dat je fouten maakt bij de verzorging van je planten. De potgrond voorziet je planten eveneens van speciale voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een gezond en lang leven.

compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO SANA Potgrond Mediterrane Planten

Specifieke potgrond voor mediterrane planten verrijkt met een meststof met directe en langdurige werking tot 100 dagen.

Naar het product
compo image

Met kwalitatieve stukjes schors

5. Orchideeën

Een potgrond ontwikkelen die helemaal niet in potgrond groeit - een lastige taak. Daarom ziet onze potgrond voor orchideeën er zo totaal anders uit dan alle andere potgronden. Die bevat namelijk voornamelijk schors. Maar waarom is dat zo? Orchideeën zijn tropische epifyten. Omdat ze op de bodem van tropische regenwouden niet genoeg licht krijgen, groeien ze hoog in de takken van de bomen. Daar is er simpelweg geen grond en daarom halen orchideeën hun voedingsstoffen uit afzettingen in de takvorken en de vochtige boomschors.

Omdat de plant zo gespecialiseerd is, houdt de orchidee er natuurlijk niet van om in een donkere, vochtige potgrond te worden aangeplant - haar luchtwortels zouden in een mum van tijd rotten. Met de COMPO SANA Potgrond Orchideeën bootsen we de leefomstandigheden van de tropische bloemen zo goed mogelijk na, zowel qua structuur en houtsoort als wat de combinatie van voedingsstoffen betreft. De belangrijkste basis is een kwalitatieve Pinus Maritima schors omdat deze structureel stabiel is en niet zo snel tot compost vergaat als de bast van inheemse boomsoorten.

compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO SANA Potgrond Orchideeën

Kwalitatieve potgrond voor alle soorten orchideeën. Verhindert waterophopingen en wortelrot.

Naar het product
compo image

Heel fijn en zwaar

6. Gazon

Hoewel een gazon er in een later stadium heel stevig uitziet, zijn de grasplantjes tijdens de eerste weken van de ontkieming bijzonder delicaat en gevoelig. Een egaal gazon zaaien is daarom geen gemakkelijke taak : kale plekken en grove oneffenheden moeten sowieso worden geëgaliseerd voordat het gazon wordt ingezaaid. Maar zelfs de fijnste oneffenheden in de bodemstructuur - stenen, stokken of kluiten - kunnen ervoor zorgen dat de grasmat zich niet gelijkmatig ontwikkelt.

Om deze reden heeft COMPO een bodemverbeteraar ontwikkeld die verrijkt is met een unieke biostimulant en met zand. Zand zorgt enerzijds voor een luchtig, los zaaibed waarop de fijne wortels van de grasplantjes zich goed kunnen ontwikkelen, maar het zand heeft ook een ander, heel praktisch voordeel : het brengt een zeker gewicht met zich mee. Gazonzaden zijn zo licht dat zelfs windstoten voldoende zijn om het gelijkmatig zaaien te verstoren. De eerste dagen is het ook nauwelijks mogelijk om de zaden voorzichtig water te geven en te vermijden dat ze niet wegspoelen - de regen doet toch wat hij wil. En mocht je het je afvragen : in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, raden we ten zeerste aan om het gazonzaad af te dekken met een dun laagje grond. Anders is het zonder een automatisch aangepast irrigatiesysteem onmogelijk om de zaden te beschermen tegen uitdroging - afhankelijk van het weer zou drie keer per dag water geven nodig zijn. Vogels ontdekken het graszaad onder het dunne laagje grond ook niet zo snel, waardoor het minder snel zal worden weggepikt voordat het zelfs maar kan ontkiemen.

compo image
compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO Bodemverbeteraar Gazon

Bodemverbeteraar voor de aanleg, het herstellen of het vernieuwen van het gazon. Verrijkt met zand en een unieke biostimulant.

Naar het product
compo image

Een aangepaste zure bodem

7. Rodendrons, hortensia's en andere zuurminnende planten

Bijna geen enkele andere tuinplanten stellen zulke bijzondere eisen aan de tuinbodem als rododendrons en hortensia's. Dit zijn zogenaamde zuurminnende planten die een bodem nodig hebben met een lage pH-waarde (4 tot 6). Deze planten zijn vaak het grote baken voor hoop voor bijzonder zure tuingronden, omdat er bijna niets anders zal groeien.

Sporenelementen komen in zure bodems in een compleet andere constellatie terecht dan in bodems met een normale zuurtegraad van 6,5 tot 7. Zo komen aluminium, ijzer en mangaan in grotere hoeveelheden vrij en hebben de heideplanten er een navenant grote hoeveelheid van nodig om zich goed te ontwikkelen en mooie bloemen te vormen.

Dus als je hortensia's of rododendrons in normale tuingrond wilt aanplanten, moet je ze een handje helpen door de bodemgesteldheid na te bootsen waarin de planten gespecialiseerd zijn. De pH-waarde en de combinatie van voedingsstoffen in de COMPO Bodemverbeteraar Zuurminnende Planten zijn speciaal afgestemd op dit type planten. Deze potgrond is verrijkt met een unieke biostimulant en met kippenmest, een 100% organische meststof met natuurlijke lange werking.

Bij de aanplanting in volle grond moet je eerst en vooral de pH-waarde van de bodem meten. Als die in het neutrale bereikt ligt, moet de tuingrond vermengd worden met bodemverbeteraar. Als de bodem alkalisch is - dit wil zeggen een hoge pH-waarde heeft - raden we je af om rododendrons of hortensia's in de grond te planten. De aanplanting in een pot is dan een betere optie.

compo image
compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO Bodemverbeteraar Zuurminnende Planten

Bodemverbeteraar voor rododendrons, hortensia's, azalea's en andere zuurminnende planten die een lage pH-waarde nodig hebben.

Naar het product
compo image

Rijk aan voedingsstoffen en klei

8. Rozen

Rozenstruiken lijken misschien wel houtachtig en robuust, maar stellen wel bepaalde eisen aan de bodemkwaliteit om doornen, bladeren en vooral prachtige bloemen te kunnen vormen. Om meerdere decennia jaarlijks te kunnen bloeien, hebben rozen dus veel voedingsstoffen nodig.

Daarom is de COMPO Bodemverbeteraar Rozen & Bloeiende Planten verrijkt met kippenmest, een 100% organische meststof met natuurlijke lange werking. De unieke bodemstimulant op basis van humuszuren verbetert de bodemstructuur en de wateropslagcapaciteit en bevordert de wortelontwikkeling en de opname van voedingsstoffen. Daarnaast bevat het substraat kleimineralen. Net als mediterrane planten geven rozen ook de voorkeur aan kalkrijke bodems met een hoog kleigehalte. Het substraat wordt eenvoudigweg vermengd met de bestaande tuingrond.

compo image
compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO Bodemverbeteraar Rozen & Bloeiende Planten

Bodemverbeteraar verrijkt met kippenmest en een unieke biostimulant voor rozen en bloeiende planten.

Naar het product
compo image

Boordevol voedingsstoffen

9. Tomaten en groenten

Liefst zoveel mogelijk voedingsstoffen - om in onze korte zomers een sappig-zoete of sterk-hartige oogst te laten rijpen van verschillende soorten groenteplanten, zijn veel voedingsstoffen nodig. Bovendien hebben we vaak een plaatsprobleem in onze tuin : eigenlijk moet je het groentebed na een teeltseizoen van hongerige planten een rustpauze gunnen om terug op adem te kunnen komen. Er is meestal echter geen tweede groentebed of serre beschikbaar waarmee je zou kunnen afwisselen en vaak is er ook geen plaats meer in de zaaikalender om een groenbemester toe te passen.

COMPO Bio Potgrond Tomaten & Groenten maakt het mogelijk om zelfs op arme tuingronden groenten te kweken. Ook in een pot op het balkon of terras - waar veeleisende planten zoals tomaten of komkommers normaal slecht groeien - is deze potgrond ideaal. Het substraat verbetert bovendien de water- en luchtstroom in de grond aanzienlijk.

compo image
compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO Bio Potgrond Tomaten & Groenten

Biologische potgrond voor het kweken van allerlei groentesoorten.

Naar het product
compo image

Voor diepgroene bladeren

10. Kamerplanten

Voor bijna geen enkele andere plant is de keuze van de juiste potgrond zo cruciaal als voor kamerplanten omdat ze niet in hun natuurlijke omgeving groeien en 100% afhankelijk zijn van de voedingsstoffen in de potgrond die aanwezig is in de pot. De populairste kamerplanten komen uit tropische regenwouden waar snelle afbraakprocessen constant nieuwe humus produceren waar de planten kunnen van profiteren. Dit proces is in onze woonkamer bijna volledig afwezig.

COMPO SANA Potgrond Kamerplanten & Palmen bevat een uitgebreide mix van voedingsstoffen die speciaal is afgestemd op de behoeften van onze tropische medebewoners. Vooral stikstof, magnesium en ijzer zijn belangrijk voor een mooie groene kleur van de bladeren. Naast de juiste combinatie van voedingsstoffen speelt bij een goede potgrond voor kamerplanten ook een tweede factor een belangrijke rol, namelijk het vermogen om water op te slaan. De meest voorkomende reden voor afgestorven kamerplanten is eigenlijk een teveel aan water. Hierdoor gaan de wortels rotten en kan de plant ondanks het overaanbod niet meer voor zichzelf zorgen. Een goede potgrond voor je groene huisgenoten moet het gietwater niet alleen als een spons opzuigen, maar moet ook na een gietbeurt los en luchtdoorlatend zijn. Daarom zijn ingrediënten zoals perliet (ademende vlokken gemaakt van natuurlijk vulkaangesteente) cruciaal voor een losse, luchtige structuur.

compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO SANA Potgrond Kamerplanten & Palmen

Kwalitatieve potgrond voor alle groene en bloeiende kamerplanten, verrijkt met een meststof met directe en langdurige werking tot 100 dagen.

Naar het product

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.