1. COMPO
  2. Advies
  3. Onkruid & mos
  4. Onkruid in het gazon

Kenmerken

Onkruid in het gazon

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
siergazons, sportgazons
Symptomen:
onkruid in het gazon
Verschijning:
bladige, deels harige, bloeiende planten

Periode van aantasting

Omschrijving

Onkruid in het gazon

Een tekort aan voedingsstoffen is de meest voorkomende oorzaak voor onkruid in het gazon. Het onkruid breidt zich uit in het gazon en ontneemt het gras licht, voedingsstoffen en water. Het gazon wordt in de loop van de tijd verdrongen en het veld raakt steeds voller met onkruid. Onkruid komt bijzonder vaak voor bij weinig bemeste gazons met kale plekken. Hoe gezonder een gazon namelijk is, hoe onwaarschijnlijker het is dat het wordt aangetast door onkruid. Vanwege de sterke wortels moeten onkruidplanten gericht worden bestreden, om het gazon weer gezond te laten worden. Er zijn heel veel verschillende onkruidsoorten.

  • Veelvoorkomende onkruidsoorten zijn bijvoorbeeld: paardenbloem, madeliefje, witte klaver, boterbloem, distelsoorten, ganzerik, weegbree, ereprijssoorten, herderstasje, melde, muur
  • Moeilijk bestrijdbaar zijn bijvoorbeeld: ereprijs, hondsdraf, brunel, klein hoefblad, zenegroen, geraniumsoorten, witte dovenetel en klein kruiskruid

Onkruid komt meestal het hele jaar voor. De moeilijk bestrijdbare en veel voorkomende onkruidsoorten komen voor van april tot en met augustus.

compo image
Door de gewijzigde wetgeving zijn selectieve onkruidbestrijders niet meer beschikbaar. Het is dus heel belangrijk dat de vorming van onkruiden zo veel als mogelijk wordt vermeden door het gazon zo optimaal mogelijk te verzorgen en te bemesten. Hoe steviger en dichter het gazon, hoe minder kans dat onkruiden en mossen zich in het gazon zullen vestigen.

Bestrijding

Zo vermijd je onkruid in het gazon

Let als voorzorgsmaatregelen op voldoende stikstoftoevoer en geef het gazon de benodigde voedingsstoffen. Alleen al door de keuze van de juiste bovenlaag kunnen bepaalde onkruidsoorten worden voorkomen.

Wanneer je je gazon opnieuw wilt aanleggen, moet je de gebieden die door onkruid zijn aangetast eerst behandelen met totale onkruidbestrijder. Wanneer het oude gazon sterk door onkruid is aangetast, wordt het aanbevolen het volledige gazonoppervlak te behandelen. Het gras wordt daardoor bruin en sterft af. Je kan het vervolgens gemakkelijk verwijderen. Let erop dat je het gras volledig verwijdert, d.w.z., zowel de wortels als het onkruid en de stenen. Hark vervolgens de bodem glad en geef deze de tijd om zich te zetten. Niets staat dan je nieuwe gazonaanleg nog in de weg.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.