compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Gazon
 5. Bemesten & onkruid bestrijden
 6. Gazon bemesten gemakkelijk gemaakt: handige tips voor je gazon

Gazon bemesten gemakkelijk gemaakt

Alleen een gezond gazon is echt mooi. Een gazon is in de tuin een van de gebieden met de grootste behoefte aan voedingsstoffen. Geen wonder, het heeft immers veel te verduren en moet bestand zijn tegen spelende kinderen, tuinfeesten, mossen en onkruid en alle mogelijke weersomstandigheden. De kracht om dat te doen kan een gazon alleen leveren als het voldoende voedingsstoffen in de vorm van meststoffen krijgt. We laten je zien waar je op moet letten bij de bemesting van je gazon.

Waarom moet je je gazon regelmatig bemesten?

Door regelmatig gras te maaien en het maaisel te verwijderen, worden steeds weer voedingsstoffen aan het gazon onttrokken. Maar juist na het maaien hebben grassen veel stikstof, fosfor, kalium, magnesium, ijzer en sporenelementen nodig voor hun groei. Anders neemt de groenkleuring af en groeit er minder gras bij. Met een evenwichtige bemesting kan je dit weer in balans brengen. Als je een mulch-maaier gebruikt, heeft je gazon minder meststof nodig, omdat het maaisel dat op het gazon achterblijft na verloop van tijd wordt afgebroken en de voedingsstoffen die het bevat weer worden opgenomen door het gras.

Gras heeft kalk nodig

Door diverse invloeden neemt de pH-waarde van een bodem na verloop van de tijd af. Als de pH-waarde te laag is (lager dan 5,5), krijgt het gras niet meer voldoende voedingsstoffen. Regelmatig kalken, om de 2 tot 3 jaar, biedt hier een oplossing.

compo image
compo image
Gazonverzorging

COMPO Bio Korrelkalk

COMPO Bio Kalk van Fossiel Zeewier reguleert de pH-waarde van je grond en zorgt voor een gezonde bodem en gras met een diepgroene kleur.

Naar het product

Wat is het beste moment om je gazon te bemesten?

Voor een langdurig gezond gazon is het belangrijk dat je je gazon regelmatig - verspreid over het jaar - voedingsstoffen geeft. De eerste bemesting moet in het voorjaar plaatsvinden. Het beste gebruik je hiervoor een van onze langzaam werkende meststoffen, die je gazon tot 100 dagen lang van alle belangrijke voedingsstoffen voorzien. Het bijzondere van deze meststoffen is dat de voedingsstoffen naar behoefte, afhankelijk van de weersomstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid), worden afgegeven. Dankzij een gecontroleerde afgifte van stikstof beschermt onze gazonmeststof tevens het grondwater. Wanneer je kiest voor een product met snellere werking, moet je in de zomer nog een keer bemesten. De laatste gift aan voedingsstoffen geeft je je gazon in de herfst met een kaliumrijke meststof. Deze meststof maakt het gras sterker en zorgt voor een grotere winterhardheid en belastbaarheid.

Zo doe je het

Gazon bemesten in drie stappen

 1. compo image

  1

  Strooi de meststoffen uit

  Strooi de meststof met de hand of met de strooiwagen, indien mogelijk op een droog gazon. Belangrijk: strooi niet met overlappingen, omdat de dosering dan wordt overschreden en er schade aan het gazon kan ontstaan.

 2. compo image

  2

  Besproei het gazon

  Onmiddellijk daarna moet je je gazon eenmaal of tweemaal per week gedurende minstens 20 minuten grondig besproeien. Het is beter om tweemaal per week iets langer te sproeien dan vaker kleine hoeveelheden te geven. Het gazon vormt dan diepere wortels, wat voordelig is bij droog weer.

 3. compo image

  3

  Maai het gazon

  Maai het gras niet korter dan 4 tot 5 cm. Hoe langer de halmen zijn, hoe meer fotosynthese er plaatsvindt en hoe groener je gras wordt. Als vuistregel geldt: verkort de halmen niet meer dan 1/3, om het gras niet te verzwakken.

Wist je dit al?

Een gezond gazon ziet er niet alleen goed uit, maar heeft ook een belangrijke ecologische functie. Zo voorziet een intact gazonoppervlak van 250 m² tijdens het groeiseizoen in de dagelijkse zuurstofbehoefte van een gezin van 4 personen!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.