compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Bemesten & onkruid bestrijden
  6. Zo houd je onkruid in het gazon tegen

Zo houd je onkruid in het gazon tegen

Wanneer het onkruid zich over je mooie gazon heeft verspreid, moet je snel handelen. Al het onkruid heeft namelijk één ding gemeen : een drang tot vermeerdering die zeer moeilijk in toom te houden is. We vertellen je hoe je deze ongewenste gasten kan vermijden.

Onkruiden in het gazon identificeren

Onkruid vermeerdert zich op verschillende manieren. De zaden worden door de wind meegevoerd, maar soms ook door aangekochte grond. Zaadonkruid zoals ereprijs of reuzenbalsemien ontkiemen vaak bij lage temperaturen en staan slechts enkele weken later al in bloei. Zodra de zaadhoofden zich hebben ontwikkeld, verspreiden ze zich zonder ophouden over het hele gazon. Klaver en hondsdraf daarentegen overwoekeren met brede uitlopers de bodem. Ze behoren tot het zogeheten bovengronds kruipende onkruid. Bijzonder moeilijk te vernietigen en daarmee een gruwel voor iedere tuinier zijn wortelonkruiden zoals zevenblad of witte klaver. Ze infiltreren het gazon onder de grond en beperken de ontwikkeling van de graswortels.

Voor alle onkruiden, hoe het zich ook vermeerdert, geldt echter : hoe sneller je ingrijpt, hoe sneller je het probleem onder controle krijgt.

Soort onkruidVoorbeelden
Wortelonkruiden
Akkerhoningklaver, berenklauw, duizendblad, fluitenkruid, ganzerik, gewone brunel, grote weegbree (Plantago major), hoornbloem, jacobskruidkruid, knolboterbloem, madeliefje, paardenbloem, paardenstaart, ruige weegbree, schapenzuring, smalle weegbree, veldzuring, wikke, zevenblad
Zaadonkruiden
Akkerkool, ereprijs, ganzenvoet, gewoon biggenkruid, gewoon varkensgras, herderstasje, herik, kleefkruid, klein kruiskruid, kleine veldkers, knopherik, melde, vederdistel, vogelmuur, wilde peen, zwaluwtong
Bovengronds kruipende onkruiden
Hondsdraf, klaverzuring, kruipende boterbloem, rolklaver, witte klaver

Onkruid in het gazon bestrijden

Onkruid in het gazon kan op verschillende manieren worden verwijderd, afhankelijk van het type onkruid en het voorkomen ervan. Terwijl mechanische methoden voldoende zijn voor kleine aantastingen, zijn er vaak hardere maatregelen nodig voor zware aantastingen.

compo image

1. Onkruid in het gazon manueel verwijderen

Als er slechts enkele onkruiden in het gazon staan, dan kan je deze gemakkelijk manueel verwijderen. Om nieuwe groei te voorkomen, is het belangrijk dat het complete wortelstelsel van wortelonkruiden zoals paardenbloemen en boterbloemen verwijderd wordt. Met behulp van een onkruidsteker kan je de penwortels bijzonder gemakkelijk uit de grond trekken zonder je rug daarbij te belasten.

Om blijvend van onkruid in je gazon af te komen, moet je je gazon ten minste eenmaal per jaar verticuteren. Door in de grasmat te snijden, wordt vooral tapijtvormend onkruid in toom gehouden en kunnen de gazonwortels weer ademen. Verticuteer echter niet te diep, want dan ontstaan er grote open plekken in het gazon waar onkruidzaden goede groeicondities vinden.

2. Gazon bemesten en tegelijkertijd onkruid bestrijden

Sinds eind december 2019 is het gebruik van selectieve onkruidbestrijders in het gazon in België verboden. Toch zijn er manieren om af te komen van die vervelende onkruiden in je gazon. 

COMPO Progazon is een vloeibare gazonmeststof met indirecte werking tegen onkruid en mos die zorgt voor een prachtig, stevig en diepgroen gazon. Doordat het product geen fosfaat bevat, zal de wortelgroei van onkruid en mos in het gazon worden vermeden. De cellen van de onkruiden worden in 1 tot 4 dagen beschadigd en dit zónder het gazon aan te tasten.

compo image
Gazonverzorging

COMPO Progazon

Vloeibare gazonmeststof met indirecte werking tegen onkruid en mos. Bovendien zal een gele grasmat in slechts enkele dagen terug een mooie, diepgroene kleur krijgen.

Naar het product

Kale plekken bijzaaien

Kale plekken in het gazon die zijn ontstaan door het verwijderen van onkruid moeten opnieuw worden ingezaaid, zodat de plaats niet opnieuw kan worden ingenomen door nieuwe onkruiden. Maak de onkruidplekken los met een kleine hark of verticuteermachine voordat je vers gazonzaad zaait. Je vindt stap-voor-stap instructies en verdere tips voor het opnieuw inzaaien van uw gazon in ons artikel 'Gras zaaien - in enkele eenvoudige stappen naar een prachtig gazon'.

compo image

Onkruid in het gazon voorkomen

Als je onkruid in je gazon in de toekomst wilt voorkomen, raden we je aan een gazonmeststof met een preventieve werking tegen onkruid te gebruiken zoals COMPO Gazonmeststof Plus. Zo'n speciale gazonmeststof voorziet het gazon niet alleen van belangrijke voedingsstoffen, maar remt ook op natuurlijke wijze de kolonisatie van onkruid. Dit betekent dat het gazon gezond en krachtig kan groeien en de groeibasis voor onkruiden tegelijkertijd wordt weggenomen.

In het algemeen is een goede verzorging van het gazon het allerbelangrijkste. De juiste verzorging maakt je gazon robuust en daardoor minder vatbaar voor aantasting door ziekten, ongedierte, mos en onkruid. Veel inheemse onkruiden ontwikkelen zich tot serieuze concurrenten wanneer de grassen in het gazon verzwakt zijn door een gebrek aan voedingsstoffen. Naast regelmatig bemesten met speciale gazonmeststoffen moet je je gazon ook regelmatig maaien. De meeste onkruiden kunnen grasmaaisel namelijk niet zo goed verdragen als grassen, omdat ze omhoog groeien en bloemen willen vormen om zich voort te planten.

compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonmeststof Plus

Zorgt voor een diepgroen en stevig gazon dat - bij regelmatig gebruik - gemakkelijk de concurrentie met onkruiden kan aangaan.

Naar het product

Onkruidgrassen in het gazon - wat nu?

Onkruidgrassen zijn ongewenste grassoorten in het gazon die afbreuk doen aan het uiterlijk van het gazon. Hieronder vallen gierst, bermudagras en beemdgras. Ze verspreiden zich snel en verdringen daarbij de grassen. Daarom moet je snel handelen wanneer onkruid verschijnt. Maai het onkruid uit het gazon om te voorkomen dat het zich verder verspreidt. Meer tips tegen gierst in het gazon vind je in ons artikel 'Gierst in het gazon - wat nu?'.
 

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.