Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Bemesten & onkruid bestrijden
  6. Zo houd je onkruid in het gazon tegen

Zo houd je onkruid in het gazon tegen

Wanneer het onkruid zich over je mooie gazon heeft verspreid, moet je snel handelen. Al het onkruid heeft namelijk één ding gemeen: een drang tot vermeerdering die zeer moeilijk in toom te houden is. We vertellen je hoe je deze ongewenste gasten kan vermijden.

Hoe kan onkruid zich zo snel uitbreiden?

Onkruid vermeerdert zich op verschillende manieren. Het zaad wordt door de wind gedragen. Zaadonkruid zoals paardenbloem of springzaad bloeit al enkele weken na het ontkiemen. Zodra de zaadhoofden zich hebben ontwikkeld, verspreiden ze zich zonder ophouden over het hele gazon. Klaver en ereprijs daarentegen overwoekeren met brede uitlopers de bodem. Ze behoren tot het zogeheten bovengronds kruipende onkruid. Bijzonder moeilijk vernietigbaar en daarmee een gruwel voor iedere tuinier zijn wortelonkruiden zoals zevenblad of kweekgras. Ze infiltreren het gazon onder de grond en beperken zo het wortelgebied van het gazon in ontwikkeling. Voor alle onkruid, hoe het zich ook vermeerdert, geldt echter : hoe eerder je er iets aan doet, hoe meer je het probleem kan voorkomen. 

compo image

Onkruid in het gazon voorkomen

Zelfs de beste verzorging en maximale aandacht kunnen niet altijd voorkomen dat onkruid zich in een gazon verspreidt. Een goede verzorging maakt je gazon in ieder geval robuuster en daarmee minder gevoelig voor ziekten, ongedierte, mossen en onkruid. Veel onkruidplanten zijn ware hongerkunstenaars en ontwikkelen zich pas tot serieuze concurrenten als het gazongras niet voldoende en niet gelijkmatig van voedingsstoffen wordt voorzien. Dit kan je voorkomen door je gazon alle belangrijke voedingsstoffen te geven via meststoffen. Ook moet je regelmatig maaien. De meeste onkruidsoorten verdragen maaien minder goed dan gras dat doet. Dat is omdat onkruid in de hoogte wil groeien en bloeien.

Meer over onkruid in het gazon

Onkruid doeltreffend bestrijden

Onkruid dat af en toe de kop opsteekt, kan je verwijderen door te schoffelen of te wieden. Om nieuwe scheuten te voorkomen, moet je het volledige wortelsysteem verwijderen, vooral bij wortelonkruid. Wegens een aangepaste wetgeving zijn onkruidbestrijders voor toepassing in het gazon niet langer verkrijgbaar. Toch biedt COMPO Progazon het ideale alternatief : het product bezorgt je gazon niet alleen alle belangrijke voedingsstoffen, maar heeft eveneens een indirecte werking tegen onkruid en mos.

compo image

Alles begint bij een stevige grasmat

Door het verbod op selectieve onkruidbestrijders in het gazon, zijn dergelijke producten niet meer te verkrijgen in de handel. Toch is het heel belangrijk om te weten dat alles begint bij een stevige, diepgroene grasmat. Hoe beter de grassen zich inplanten en hoe dichter het gazon wordt, hoe minder kans mos en onkruid krijgen om zich in je grasmat te vestigen.

Kaliumrijke meststoffen verhogen de weerstand tegen droogte, vorst en betreding. Daarnaast hebben dergelijke meststoffen ook een indirecte werking tegen mos. Een gesloten, dicht gazon verhindert bovendien de groei van ongewenste planten zoals onkruiden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :