1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ziekten in gazon
  5. Hondsdraf in het gazon

Kenmerken

Hondsdraf in het gazon

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
neemt licht, water en voedingsstoffen uit het gazon - verdringt de grassen geleidelijk
Symptomen:
het gazon wordt overwoekerd door kleine plantjes waarop van april tot juli paarse bloemetjes verschijnen
Verschijning:
kleine wilde plantjes met paarse bloemetjes in het voorjaar

Periode van aantasting

Omschrijving

Hondsdraf in het gazon

Het is eindelijk lente! In plaats van een prachtig diepgroen gazon hebben zich helaas heel wat paarse bloemetjes in je gazon genesteld. In dit artikel vertellen we je waarom je hondsdraf in het gazon moet voorkomen.

Waarom is hondsdraf problematisch voor je gazon?

Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een winterhard meerjarig wild kruid dat vooral bij grasliefhebbers niet zo geliefd is. De plant verspreidt zich namelijk ongelooflijk snel en verdringt zo de grassen. Hondsdraf wint meestal het gevecht om licht, water en voedingsstoffen - binnen de kortste keren wordt het voorheen prachtig groene gazon omgetoverd tot een hondsdraftapijt dat geen ruimte meer laat voor grassen. De plant dankt waarschijnlijk ook haar bijnaam "kruipende klimop" aan het enorme woekervermogen. In tegenstelling tot klimop is hondsdraf echter niet giftig. In feite kunnen de bladeren en bloemen worden gebruikt voor salades, kruidenboter, limonades of thee. Bovendien kennen sommigen hondsdraf misschien als een geneeskrachtig kruid.

Helaas is hondsdraf extreem vatbaar voor schimmelinfecties. Dit betekent ook dat er een verhoogd risico op infectie is voor de aangrenzende planten in het perk. We tonen je daarom hoe je hondsdraf verwijdert en hoe je je gazon onderhoudt om zo wildgroei van het onkruid in de toekomst te voorkomen.

Bestrijding

Hondsdraf in het gazon voorkomen en bestrijden

Wat doen tegen hondsdraf in het gazon?

Doordat selectieve onkruidbestrijders verboden zijn, is het belangrijk om de ontwikkeling van deze onkruiden zoveel mogelijk te voorkomen. Zijn er toch paarse bloemetjes in je gazon verschenen, dan moet je zo snel mogelijk in actie komen.

Hondsdraf in het gazon voorkomen

Hondsdraf in het gazon voorkomen is een kleine uitdaging. Zeker als je bijvoorbeeld op schaduwrijke plekken in de tuin een paar plantjes wilt laten staan onder een boom, moet je volgende tips in gedachten houden. Zo vermijd je dat hondsdraf zich ongehinderd gaat verspreiden.

  1. Als je hondsdraf op enkele plekjes toch wilt laten groeien, kan je voor de aanplanting best een wortelbegrenzer installeren. Zo worden de ondergrondse uitlopers gestopt. 
  2. Omdat de planten zich ook via zaden kunnen voortplanten, is het belangrijk dat de bladeren worden afgeknipt voordat de zaden beginnen rijpen. Dit is kort na de bloei. De eerste bloemen verschijnen meestal in april. Rond juli eindigt de bloeiperiode van het wilde kruid.
  3. In kwekerijen zijn veel gecultiveerde soorten hondsdraf te vinden - ze zijn vaak echter minder vatbaar voor vermeerdering dan hun wilde verwanten.
  4. Controleer het gazon regelmatig op de aanwezigheid van hondsdraf. Zodra de plant zich te veel verspreidt, moet je het zo snel mogelijk verwijderen. Laat je teveel tijd verstrijken, dan zal het onkruid veel lastiger zijn om te verwijderen en zal je meer tijd verliezen.
  5. Het is eveneens belangrijk om je gazon regelmatig en correct te maaien. Zo worden de grassen steviger en krijgen onkruiden geen kans om zich te nestelen. Dit betekent concreet dat het gazon niet meer dan 1/3 van de lengte mag worden ingekort. Een radikale maaibeurt - bv. na de zomervakantie - zal het gazon verzwakken. Maai het gazon liever regelmatig en minder kort. Ideaal is een hoogte van ongeveer 5 centimeter. Zo krijgen onkruidzaailingen minder licht om te groeien. Als je het gazon heel kort maait, zal niet alleen het gras verzwakken, maar geef je hondsdraf te kans om te groeien en om zich uit te breiden - en om de grassen te verdringen. Na het maaien moet het maaisel zo snel mogelijk van het gazon worden geharkt.
  6. Eenmaal per jaar kan je het gazon verticuteren om het te bevrijden van vilt. Zo krijgen de grassen meteen meer zuurstof.

Hondsdraf manueel verwijderen

Deze methode is vooral handig bij een heel zwakke aantasting van je gazon - of voor een gezinsactiviteit op zondagnamiddag : geef iedereen een paar tuinhandschoenen en ga aan de slag! Dit kan je reeds in maart doen. Hoe jonger de plantjes, hoe gemakkelijker ze kunnen worden uitgetrokken aangezien hun wortelnetwerk nog niet zo ver ontwikkeld is. Trek het onkruid compleet uit de tuinbodem, inclusief wortels. Je kan hiervoor ook een klein schopje gebruiken of een kleine onkruidsteker. Omdat de gehurkte houding bij het wieden vaak niet zo goed is voor de rug, kan je een onkruidsteker met lange steel gebruiken. Bij het wieden kan het gebeuren dat je uitlopers van wel twee meter lang moet uitgraven om het hele wortelstelsel van het onkruid te verwijderen - zoals reeds eerder gezegd is het een zeer krachtig onkruid. Alleen het afscheuren van de bladeren is niet voldoende. Het nadeel van deze methode is dat het erg tijdrovend is. Zeker bij een grotere plaag kan je daarbij heel veel tijd verliezen.

Tip : gooi de planten meteen op de composthoop of in het gft - of verwerk de bladeren en bloemen in een heerlijke kruidenboter of limonade.

Alternatieve tip : onkruiden uithongeren

Als alternatief kan je de onkruiden uithongeren. Onkruid gaat doorgaans namelijk minder goed om met een tekort aan voedingsstoffen dan robuuste gazongrassen. Het principe luidt dan ook : bemest het gazon pas wanneer de hondsdraf is afgestorven. Zodra dit het geval is, kan je een snelwerkende stikstofmeststof strooien die je gazon heel snel terug doet opleven. Een kwalitatief, goed onderhouden gazon is meestal duurzaam genoeg om de korte periode van "hongersnood" te doorstaan. Hondsdraf daarentegen kan dit niet goed verdragen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.