1. COMPO
  2. Advies
  3. Onkruid & mos
  4. Mos in het gazon

Kenmerken

Mos in het gazon

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
siergazons, sportgazons
Symptomen:
mos in het gazon, tapijt van mos
Verschijning:
lichtgroen tot donkergroen mosplantje

Periode van aantasting

Omschrijving

Mos

Mossen behoren tot de eenvoudige 'primitieve' planten en zijn zeer wijdverbreid. Ze worden echter voornamelijk gevonden in gebieden met een hoge vochtigheidsgraad, zoals bossen en moerassen. Het wortelsysteem van mossen is niet sterk ontwikkeld. Veel mossoorten zijn daarom in staat via hun bladeren water op te nemen en op te slaan. In tegenstelling tot gazongrassen kunnen mossen met veel minder licht en voedingsstoffen toe. Oorzaken van mos in het gazon zijn:

  • de verkeerde graszaadmix op de verkeerde standplaats
  • waterverzadiging
  • een te lage pH-waarde
  • lichtgebrek
  • verkeerd maaien
  • gebrek aan voedingsstoffen of bladeren op het gazon
  • zware, sterk verdichte bodem

Bestrijding

Zo bestrijd je mos in het gazon

Wanneer het complete gazon is aangetast door mos, moet een mosbestrijdingsmiddel tegelijk met een bemesting worden aangebracht. Breng een combinatieproduct van gazonmeststof en mosbestrijder op het gazon aan en betreed het gras 1 tot 2 dagen niet, zodat het product de volledige werking kan ontvouwen. Besproei het gazon vervolgens. Het afgestorven, bruinzwarte mos kan er nu uit worden geverticuteerd. Als laatste kunnen de kale plekken in het gazon met een reparatiezaadmix worden gesloten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.