Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Calathea

compo image

Behoeften

Begieten:
middel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Hoog

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer
Planthoogte:
30-60 cm
Bloemkleur:
lila, oranje

Correct planten

Calathea planten

Standplaats

De Calathea zebrina is een wat veeleisende kamerplant met onopvallende bloemen, maar met opvallende bladeren met zebrastrepen in twee kleuren groen. 's Avonds rollen de bladeren zich naar binnen op en de volgende ochtend rollen ze zichzelf weer uit. De plant geef de voorkeur aan een lichtrijke plek in huis, maar niet rechtstreeks in de zon. Ook een halfschaduwrijke plek is mogelijk, maar deze moet wel warm zijn. De calathea moet goed worden beschermd tegen koude luchtstromen. Ze vereist een hoge luchtvochtigheid van 70 tot 80% en een gemiddelde temperatuur van 22 tot 25 °C. 's Winters mag de temperatuur in de ruimte niet onder de 18 °C dalen.

Aanplanting

Je moet de calathea minstens iedere 2 jaar verpotten naar een grotere pot. Het voorjaar is de ideale tijd daarvoor. Controleer vóór het verpotten de aardkluit op bruine en verrotte wortels en snijd deze indien nodig af. Let bij je keuze voor een nieuwe pot op de vorm. Omdat de calathea een plant met oppervlakkige wortels is, moet de pot laag en breed zijn in plaats van smal en hoog.

Vermeerderen

Je kan je calathea in het voorjaar vermeerderen door de moederplant te delen. Nadat je de plant uit de pot hebt gehaald, schud je de grond van de wortels. De wortels van de calathea zijn knolvormige verdikkingen. Bij het delen van de moederplant moet ieder deel enkele wortels of een knol hebben, om een goede groei te waarborgen. Plaats elk deel in een afzonderlijke pot, die je hebt gevuld met verse potgrond voor groene planten en palmen, en giet vervolgens water op de potgrond.

Correct verzorgen

Calathea verzorgen

Water geven

Geef je calathea van april tot eind oktober gelijkmatig maar niet te vaak water. Tijdens de rustperiode van november tot eind maart mag je slechts in beperkte mate water geven. Gebruik geen hard leidingwater. Het meest geschikt is regenwater. Als dat niet beschikbaar is, kan je ook kraanwater gebruiken, maar dat moet 1 tot 2 dagen hebben gestaan. Vermijd in alle gevallen een te droge aardkluit, maar ook waterverzadiging.
Bespuit de bladeren van je calathea regelmatig met water, om de oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse habitat van de plant enigszins na te bootsen.

Bemesting

De behoefte aan voedingsstoffen van een calathea is klein tot matig. Gebruik tijdens de groeifase wekelijks een speciale vloeibare meststof voor groene planten of geef je calathea iedere 3 maanden een nieuw meststaafje. In de wintermaanden moet je de bemesting met vloeibare meststof terugbrengen tot 1 keer per maand.

Bladverzorging

De aparte, gestreepte bladeren van deze sierbladplant vallen meteen op. Omdat deze bladeren snel stoffig worden of een soort vetlaag vormen, moet je ze regelmatig afvegen met een vochtige doek. Let er daarbij op dat je de bladnerven niet knikt of beschadigt. Plaats de plant niet onder stromend water, want ze kan daardoor een shock oplopen waar ze zich maar moeilijk weer van herstelt.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :