1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Drakenklimop

Kenmerken

Drakenklimop (Epipremnum)

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Eigenschappen

Plantlocatie:
binnenshuis, wintertuin
Planthoogte:
tot 10 meter
Bloemkleur:
wit - als kamerplant zal drakenklimop meestal niet bloeien

Correct aanplanten

Drakenklimop planten

Drakenklimop - een klimplant voor de woonkamer

Dankzij de opvallende bladtekeningen is deze warmteminnende plant heel bijzonder. Terwijl drakenklimop (Epipremnum aureum) in haar tropische land van afkomst langs boomstammen kronkelt, doet de plant het ook goed op een boekenplank in de woonkamer. Je kan ze ook als hangplant kweken door de scheuten gewoon naar beneden te laten groeien. Als je meerdere planten hebt, kan je ze naast elkaar in hanging baskets aanplanten en hen zo laten groeien tot een dik gordijn of een natuurlijke roomdivider. 

Opmerking : als je kinderen en/of huisdieren hebt, houd de plant dan ver uit hun buurt. Drakenklimop is namelijk giftig. Bij het eten van delen van de plant kan een branderig gevoel en zwelling in de mond ontstaan.

De ideale standplaats voor drakenklimop

Drakenklimop vindt zijn oorsprong in tropische wouden. Hier groeit de plant, onder bescherming van de boomtoppen, uit tot een meterslange klimplant. Als kamerplant geeft ze dan ook de voorkeur aan een lichtrijke tot half-schaduwrijke plek zonder direct zonlicht. Als je drakenklimop te dicht bij een zuid-georiënteerd raam staat, bestaat het risico dat de bladeren verbranden door de felle middagzon.

In principe kunnen variëteiten met lichtgroene of gele bladdecoratie op een lichtrijke plek staan terwijl donkerbladige soorten met weinig bladpatronen tevreden zijn met een half-schaduwrijke plek. Opgelet : hoe donkerder de standplaats, hoe zwakker de groei van de planten en hoe vatbaarder ze zijn voor verschillende ziekten.

Als tropenbewoner houdt de plant niet van droge lucht, maar geniet ze van een hoge luchtvochtigheid van 50 tot 65%. De kamerplant is daarom ook zeer geschikt als decoratief accessoire in de badkamer. Als je wat goed wilt doen voor je drakenklimop, kan je de plant regelmatig met een portie kalkvrij water besproeien. Daarnaast geeft ze de voorkeur aan warme temperaturen van ongeveer 20°C - bij temperaturen van 14 of 15°C krijgen de planten het moeilijk.

Drakenklimop aanplanten

Eens je de juiste locatie hebt gevonden, kan je beginnen aanplanten. Kies daarvoor een voldoende grote pot (die 5 centimeter groter is dan de pot waarin je de plant hebt aangeplant) en een hoogwaardige, losse kwaliteitspotgrond. Of nog beter : een speciale potgrond voor kamerplanten en palmen. Bedek de bodem van de pot met een laagje puimsteenkorrels of enkele potscherven zodat het overtollige water gemakkelijker kan weglopen en de drainagegaten niet verstopt raken. Leg een laagje potgrond in de pot, plaats de plant erin en vul de rest van de pot verder aan met potgrond. Geef vervolgens rijkelijk water om de inworteling te bevorderen.

Correct verzorgen

Drakenklimop verzorgen

Je drakenklimop correct water geven

Nadat je de drakenklimop hebt aangeplant, is het tijd voor de verzorging. Omdat de mooie klimplant niet goed bestand is tegen langdurige droge periodes, krijgt ze graag regelmatig water. Te veel water is echter ook niet goed. De frequentie van begieten hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van de pot, de potgrond en de temperatuur. Controleer daarom steeds met de vingers hoe vochtig de potgrond is : voelt de bovenlaag vochtig aan, wacht dan nog enkele dagen alvorens opnieuw water te geven. Pas als de eerste 2 tot 3 centimer van de potgrond droog is, kan je de gieter nemen.

Via deze methode leer je je plant al snel kennen en kan je haar met de juiste hoeveelheid water verzorgen. Giet het water bij voorkeur direct aan de wortels en niet over de bladeren.

Eenmaal je plant heeft water gekregen, moet je de onderzetter na 15 minuten controleren. Indien deze water bevat, moet je het direct weggieten. Als er water in de onderzetter blijft staan, bestaat het risico dat de wortels van de exotische plant beginnen rotten.

compo image

Drakenklimop bemesten

Drakenklimop is over het algemeen vrij zuinig en heeft niet veel voedingsstoffen nodig. Toch is de plant tijdens de groeifase, die rond maart - wanneer de dagen langzaam langer worden - begint en eindigt in de herfst, blij met wat extra energie. Tijdens die periode kan je je plant een vloeibare meststof voor kamerplanten en palmen toedienen. Deze meststof wordt om de 7 tot 14 dagen toegevoegd aan het gietwater. Zo krijgt de plant meer weerstand en wordt de wortelgroei gestimuleerd.

Drakenklimop snoeien

Als de plant zich comfortabel voelt, kan ze meterslange scheuten vormen. De groene stengels slingeren over boekenkasten, ladekasten of schilderijlijsten. Na een paar jaar zullen de oudste bladeren van je drakenklimop afvallen en blijven enkel de jonge bladeren aan de plant. In dat geval kan je de plant snoeien. Knip de stengels met een schaar zodat de plant in maart nieuwe scheuten en bladeren kan vormen.

Drakenklimop verpotten

Als de oude pot na enkele jaren doorworteld is, kan je de plant blij maken door ze te verpotten in een grotere pot met verse potgrond. Idealiter zet je de plant in een nieuwe pot voordat ze begint te groeien of als ze iets te lang in het water heeft gestaan. Heb je bij de aanplanting een portie meststof met lange werking toegediend? Dan hoef je in de nabije toekomst niet extra te bemesten!

compo image

Drakenklimop vermeerderen

Als je je drakenklimop wilt vermeerderen, dan kan je zowel met uitlopers of met stekken aan de slag.

Voor de vermeerdering via stekken snijd je eerst een bloemloze, sterke en gezonde stek af die je vervolgens in een glas met water plaatst. Dit water moet regelmatig worden ververst. Eenmaal er zachte wortels van ongeveer 1 tot 2 cm zijn gevormd, kan je de stek in een pot met kamerplantenpotgrond aanplanten. 

Voor de vermeerdering via uitlopers worden sterke en gezonde luchtwortels gebruikt die in een pot met potgrond worden gestopt. Je kan eventueel een touwtje gebruiken om de luchtwortels vast te zetten zodat deze in de grond blijven. Als er nieuwe blaadjes verschijnen, betekent dit dat er een nieuw plantje is ontstaan uit de uitloper. Dit nieuwe plantje kan je scheiden van de moederplant.

Plagen op drakenklimop

Drakenklimop is een heel onderhoudsvriendelijke en robuuste plant die heel zelden last heeft van plagen. Ze hebben meer kans om foutief verzorgd te worden. Daarom moet je onderstaande zaken goed in het oog houden :

1. Kleuren de bladeren van de drakenklimop geel?

Wanneer de bladeren van je drakenklimop geel kleuren, kan dit te wijten zijn aan verschillende factoren zoals een ongunstige standplaats, droge verwarmingslucht of teveel water. Als de potgrond te vochtig is, raden we je aan om je plant voor de veiligheid te verpotten in een portie verse potgrond. Bij te droge verwarmingslucht kan je de plant op een andere locatie plaatsen en haar besproeien met water om zo de luchtvochtigheid te verhogen. Ook bij een tekort aan voedingsstoffen kunnen de bladeren verkleuren : in plaats van diepgroen worden de bladnerven bleekgroen. Om je drakenklimop zo snel mogelijk te helpen, kan je de plant bemesten.

2. Verschijnen er bruine vlekken op de bladeren?

Een vrij vaak voorkomende oorzaak van bruine vlekken op het bladgroen is overmatig vocht. Hoewel drakenklimop blij is met een vochtige potgrond, houdt ze niet van natte voeten. Daarom is een zeker instinct vereist - we raden je aan om steeds met de vingers te controleren of de potgrond volledig is opgedroogd alvorens opnieuw water te geven. Ook als de plant op een te donkere en te koele plek staat en wordt blootgesteld aan tocht, kunnen er bruine vlekken gevormd worden.

Daarnaast zijn er bladvlekkenziekten die je drakenklimop kunnen aantasten. Dat zijn schimmelziekten die vaak ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid. Meestal herken je de ziekte aan de lichtgroene vlekken met een donkere rand en aan de bladeren die verwelken en afvallen. Om je plant te redden, kan  je de aangetaste plantendelen verwijderen en de plant in een propere, gedesinfecteerde pot met verse potgrond verpotten. Voordat je de plant aanplant, moet de oude potgrond tussen de wortels verwijderd worden en kan je de plant ook kort afspoelen.

Een speciale spray tegen schimmelziekten helpt je om uitbreiding van de ziekte te voorkomen en zal je plant eveneens beschermen tegen een nieuwe aantasting.

Trouwens : gooi de aangetaste plantendelen niet op de composthoop maar wel in de vuilnisbak. De luchtzuiverende plant neemt in de loop van haar leven een grote hoeveelheid vervuilende stoffen uit de lucht. Het effect is echter te klein om echt een meetbaar verschil te maken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.