1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Aloë vera

Correct planten

Aloë vera planten

Hoe herken je aloë vera?

Aloë Vera is niet alleen een van de bekendste vetplanten, ze heeft ook helende krachten. Ze werd reeds in de oudheid gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden. Of het nu gaat om de behandeling van kneuzingen, constipatie, het verlichten van brandwonden of voor verschillende huidproblemen zoals acné of neurodermitis : de gel van Aloë Vera werd en wordt op verschillende gebieden gebruikt.

Maar wat onderscheidt de echte aloë vera nu van de andere aloë vera-planten? Wel, de bittere smaak van de gel in hun bladeren! Ook optisch zijn er verschillen : echte aloë vera heeft een korte wortelstam of is zelfs helemaal stengelloos. De vlezige, lancetvormige bladeren die in een punt samenkomen, hebben bovendien een zijdeachtige glans en kunnen tot 40 cm lang en tot 7 cm breed worden. Ze zijn grijsgroen van kleur met soms een rode toets. Ze groeien ook in lichte rozetten met tanden van ongeveer 2 mm lang aan de randen. Naast de beschreven kenmerken spelen de bloemen ook een rol bij het identificeren van echte aloë vera : in het voorjaar kan de plant stengels ontwikkelen tot 60 cm lang met rode, gele of oranje bloemen.

compo image

Standplaats

Aloë vera is afkomstig uit regionen met een tropisch of subtropisch klimaat. Daarom is het bij het kiezen van de juiste standplaats voor de plant belangrijk dat je de voorkeur geeft aan een warm en zonnig plekje. Aangezien aloë vera in België niet buiten kan overwinteren, is het beter om de plant niet in het bloemperk aan te planten. In plaats daarvan is ze beter geschikt als tijdelijke kuipplant op het balkon of terras of als kamerplant.

Als de aloë vera buiten staat, moet je haar beschermen tegen wind en regen. Laat de plant ook langzaam aan wennen aan het zonlicht om te vermijden dat de bladeren bruin kleuren. Als kamerplant is ze heel blij met een zonrijke, warme locatie aan het venster, bijvoorbeeld aan een zuid-georiënteerd raam.

Aloë vera in pot aanplanten

Nadat je je aloë vera hebt gekocht, moet je hem zo snel mogelijk in een grotere pot verpotten. Een grotere pot geeft de wortels van de plant de mogelijkheid om zich goed te ontwikkelen. Voorzie een pot waarvan de bodem voorzien is van drainagegaten. Zo kan het overtollige gietwater gemakkelijk weglopen. De aloë vera groeit snel en ook graag in de breedte. Een beetje extra ruimte links en rechts is dus geen overbodige luxe.

De juiste potgrond

Voor de aanplanting van aloë vera gebruik je bij voorkeur een potgrond specifiek voor vetplanten en cactussen. De plant heeft namelijk een doorlatende, luchtige potgrond nodig met neutrale pH-waarde.

Correct verzorgen

Aloë vera verzorgen

Hoe verzorg je je aloë vera op de juiste manier?

Het onderhoud van echte aloë vera is heel eenvoudig en is dus ook een fluitje van een cent voor hobbytuiniers met weinig ervaring. Het is vooral belangrijk dat je de bladeren van de vetplant goed in het oog houdt. Als deze omhoog groeien en groen zijn, dan is de plant in goede en veilige staat. Als de plant te weinig licht krijgt, strekken de bladeren zich horizontaal uit of nestelen ze zich tegen het aardoppervlak in de pot. Aan de andere kant wijzen krullende bladeren op een gebrek aan water. De onderste bladeren sterven na verloop van tijd af, worden bruin en erg droog en moeten daarom regelmatig worden verwijderd.

Aloë vera bemesten

Over het algemeen heeft de onderhoudsvriendelijke aloë vera heel weinig meststof nodig. Tijdens het belangrijkste groeiseizoen (van mei tot augustus) is het voldoende om de plant om de 6 tot 8 weken van voedingsstoffen te voorzien. Gebruik hiervoor een speciale vloeibare meststof voor vetplanten en cactussen. Dankzij de vloeibare vorm kan de meststof eenvoudigweg aan het gietwater worden toegevoegd. Tijdens de wintermaanden hoef je helemaal niet te bemesten. Dan bevindt de plant zich in rustfase en laadt ze haar batterijen op voor de lente.

compo image

Water geven

Omdat de aloë vera water in de bladeren kan opslaan, heeft de plant slechts heel zelden water nodig. Geef haar pas water wanneer de grond enigszins is opgedroogd. Bruine, papperige bladeren tonen je duidelijk dat er niet correct wordt begoten. Giet steeds water aan de voet van de plant en niet op de bladeren. Vermijd eveneens dat er water in het bladroset van de aloë vera terecht komt. Hierdoor zou de plant kunnen gaan rotten.

Tijdelijke droge fases storen de plant ook veel minder dan permanent vocht. Bij langdurige droogte kunnen de bladeren echter slap worden. In dat geval kan je de intervallen tussen de verschillende gietbeurten verkorten. Daarnaast is het belangrijk om overtollig water te voorkomen omdat dit kan leiden tot wortelrot. 

Kleine tip : omdat de plant gek is op kalk, kan je haar gemakkelijk water geven met kalkhoudend kraantjeswater.

Overwinteren

Wanneer je aloë vera in de zomer op het balkon of het terras staat, moet je er rekening mee houden dat het in de herfst geleidelijk aan koeler wordt voor de vorstgevoelige plant. De aloë vera laat je best overwinteren in een vorstvrije, koele en lichtrijke ruimte bij een temperatuur van 10 tot 15°C (vb. trappenhal).

Voor de gezondheid van aloë vera-planten die de zomer als kamerplant hebben doorgebracht, is het optimaal als ze tijdens de wintermaanden naar een koelere omgeving kunnen verhuizen om tot rust te komen. Tijdens de wintermaanden heeft de plant amper water en helemaal geen voedingsstoffen nodig. De koelere rustfase is belangrijk voor de plant zodat ze in het voorjaar kan bloeien. Zodra de eerste bloemen verschijnen, kan je de plant weer op een warmere locatie zetten.

Aloë vera vermeerderen

Gezonde planten zullen in de loop der tijd uitlopers ontwikkelen. Dit zijn kleine worteluitlopers die naast de moederplant beginnen te groeien en zelf wortels hebben. In het voorjaar kan je ze gemakkelijk van de moederplant scheiden en afzonderlijk aanplanten. Deze uitlopers moeten minimaal 5 centimeter hoog zijn.

Ziekten en plagen op Aloë vera

De Aloë Vera is een heel robuuste plant die zelden wordt aangetast door ziekten of plagen. Als de plant verzwakt, zal dit vermoedelijk komen door te veel water te geven of doordat de plant op een donkere locatie staat. Te veel water kan je herkennen aan zachte, gele of lichtbruine bladeren. Bij onvoldoende zonlicht zullen de bladeren van je Aloë vera bleek kleuren en slap hangen. Vooral tijdens de herfst en de winter wordt de Aloë vera vaak het slachtoffer van spintmijten, schildluizen of wolluizen. We raden je dan ook aan om regelmatig je plant te controleren op ongedierte zodat je de insecten in een vroeg stadium kan bestrijden. 

Is de Aloe vera giftig?

De pure gel in de bladeren van je Aloë vera is niet giftig voor de mens. Deze geleiachtige stof kan zelfs heel wat kwaaltjes genezen. Deze gel is dan ook heel vaak terug te vinden in medische en cosmetische producten. De bladeren zijn wél giftig. Deze bevatten aloîne, een stof met sterk laxerende werking. Consumptie van de bladeren moet dus zeker worden vermeden.

Aloë vera als geneeskrachtige plant

Al duizenden jaren wordt de Aloë vera als geneeskrachtige plant genoemd. Vooral bij huidproblemen zoals een droge, jeukende huid, acné of onzuiverheden is de gel bedoeld om verlichting te geven en de huid te hydrateren. Cleopatra zou de plant hebben gebruikt voor haar huidverzorging ; bij de Maya's werd de plant beschouwd als "bron van jeugd". Bovendien zou het plantensap wonden kunnen genezen en ook verlichting bieden bij insectenbeten en jeuk.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.