Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Drakenbloedboom (Dracaena)

Kenmerken

Drakenbloedboom (Dracaena)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembed, border, terras, balkon
Planthoogte:
1,5 m
Bloemkleur:
groen-wit, crèmekleur

Correct planten

Dracaena planten

Dracaena - voor een tropische sfeer in huis

Als je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke en robuuste kamerplant, dan is de Dracaena ideaal voor jou. De Dracaena (ook wel drakenbloedboom genoemd) is eigenlijk inheems in tropische en subtropische klimaten, maar sommige soorten kunnen in onze contreien ook als kamerplant worden gekweekt. Drie Dracaena -soorten zijn heel populair : de heerlijk ruikende Dracaena fragrans, de stoere Dracaena marginata en de Canarische Dracaena draco.

Zoals de naam doet vermoeden, is de Dracaena geen klassieke boom. De plant vormt een houtige stam die enkele meters hoog kan worden. Als kamerplant kan de Dracaena tot twee meter hoog worden, afhankelijk van de variëteit en de standplaats. Met zijn puur groene of bonte bladeren creëert de drakenbloedboom een tropische sfeer in de wintertuin of in de woonkamer - de plant wordt eveneens beschouwd als kleine luchtreiniger. Na enkele jaren kan je uitkijken naar groen-witte of roomwitte bloemen. Meestal moet je het echter doen zonder de bolvormige, rode of oranjekleurige vruchten die zich in het wild vormen.

De ideale standplaats voor je Dracaena

De juiste locatie is cruciaal voor het welzijn van je Dracaena. Als de plant bijvoorbeeld op een zonnige plaats staat, kunnen de bladeren verbranden. Als het te donker is, worden de scheuten zacht en zijn ze vatbaar voor plagen. Ook de luchtvochtigheid speelt een rol. Zo verschijnen er in de winter vaak bruine bladpunten aan de plant omdat de lucht door de verwarming te droog is.

Een mooie locatie voor de tropische exoot kan bijvoorbeeld een lichtrijke plek zijn bij een groot west- of oost-georiënteerd raam. Zorg er bij het ventileren van de ruimte voor dat de plant beschermd is zodat ze niet wordt blootgesteld aan tocht. Als je merkt dat je Dracaena naar het raam toe groeit, draai hem dan gewoon regelmatig zodat hij van alle kanten licht kan opvangen.

De luchtvochtigheid in de ruimte moet tussen de 50 en 65% bedragen. Als de lucht iets te droog is, kan je iets goeds doen voor je plant door de bladeren met water te besproeien. De plant geeft de voorkeur aan regenwater op kamertemperatuur of kalkvrij kraanwater. Van maart tot oktober geniet je Dracaena van temperaturen tussen 20 en 25°C. In de winter kan de locatie wat koeler zijn. Tijdens de zomermaanden kan je de warmteminnende plant ook op een gedeeltelijk beschaduwde plek (beschut tegen regen) in de tuin of op het balkon zetten. Het is het beste om de plant langzaam aan te laten wennen aan de zon zodat de bladeren niet verbranden. Als de temperatuur overdag onder de 15°C daalt of er zware regenbuien worden aangekondigd, haal dan je Dracaena voor de zekerheid terug naar binnen.

Is de Dracaena giftig?

Als je huisdieren zoals katten of honden hebt, moet je voorzichtig zijn, want de Dracaena is licht giftig. Consumptie van de delen van de plant kan misselijkheid, duizeligheid, braken of problemen met de bloedsomloop veroorzaken. Hoewel een volwassen persoon veel bladeren zou moeten eten om symptomen te vertonen, is het risico bij peuters of huisdieren echt groot. Houd de plant dus voor de zekerheid buiten hun bereik.

compo image

Dracaena aanplanten

Als je een Dracaena wilt planten, kies dan een voldoende grote pot voor je plant. Het is belangrijk dat de bodem van de pot is voorzien van drainagegaten zodat het overtollige water gemakkelijk kan weglopen en je zo wateroverlast kan voorkomen.

Een Dracaena geeft de voorkeur aan een doorlatende, matig voedselrijke potgrond. Idealiter gebruik je een aangepaste potgrond speciaal voor groene planten en palmen. Dit product biedt de exotische planten de ideale omstandigheden voor een goede wortelgroei en voorziet de planten gedurende 100 dagen van alle noodzakelijke voedingsstoffen. De ideale periode om een Dracaena aan te planten is in het voorjaar. Over het algemeen kunnen de planten in de zomer en herfst ook goed als kamerplant worden aangeplant.

Correct verzorgen

Dracaena verzorgen

Dracaena water geven

Een regelmatige toevoer van water speelt een belangrijke rol bij de verzorging van een Dracaena. Voordat je echter naar de gieter grijpt, moet je controleren of de bovenste laag van de potgrond al is opgedroogd. Als de grond droog en kruimelig aanvoelt, kan je water geven. Als je leidingwater heel wat kalk bevat, raden we je aan om het water eerst te ontkalken voordat je je Dracaena ermee begiet. Als alternatief kan je ook regenwater gebruiken. Giet het water steeds aan de voet van de plant zodat het zonder omwegen direct naar de wortels kan vloeien. Na uiterlijk 15 minuten moet je het overtollige water in de onderzetter weggieten zodat de wortels van je Dracaena niet gaan rotten.

Dracaena bemesten

Als je bij de aanplanting van je Dracaena een kwaliteitspotgrond hebt gebruikt die verrijkt is met meststof, dan hoef je je de eerste weken geen zorgen te maken over de toevoer van voedingsstoffen. Pas na drie maanden kan je je plant een portie meststof toedienen. Ideaal hiervoor is een speciale vloeibare meststof voor kamerplanten die aan het gietwater wordt toegevoegd. Dergelijk type meststof bevat alle belangrijke voedingsstoffen die je Dracaena nodig heeft om uit te groeien tot een sterke plant. Want door je plant te bemesten, versterk je zijn wortelgroei, vitaliteit en veerkracht.

Als je plant een tekort aan voedingsstoffen heeft, zal ze lichtgroene, geelachtige bladeren krijgen in plaats van weelderige groene of bonte bladeren. Kortom : de Dracaena heeft meer voedingsstoffen nodig tijdens de groeifase (van maart tot in de herfst) dan in de winter. Vanaf maart kan je je Dracaena wekelijks bemesten terwijl de plant van oktober tot februari maar één maal per maand bemest hoeft te worden. Een goed alternatief zijn praktische meststofstaafjes met een lange werking.

Dracaena snoeien

Er bestaat geen algemene regel over wanneer je je Dracaena moet snoeien. Er zijn verschillende signalen waaraan je kan herkennen dat het tijd is om de plant te snoeien, bijvoorbeeld als je Dracaena te groot is geworden, als de plant lange, dunne, zwakke scheuten heeft en als ze ‘versierd’ is met heel wat oude, uitgedroogde bladeren. Door goed te snoeien kan je de plant bevrijden van oude ballast en haar stimuleren om terug te groeien. Voor een forse snoeibeurt ga je in het voorjaar te werk, net voor de nieuwe scheuten gevormd worden. Kleinere snoeiwerken kan je het ganse jaar door uitvoeren. Daarbij kan je individuele scheuten of bruine bladeren direct verwijderen en hoef je dus niet te wachten tot het voorjaar.

compo image

Dracaena verpotten

Afhankelijk van het type en de variëteit van de Dracaena op jonge leeftijd vrij snel in omvang groeien. Dit heeft niet alleen invloed op de groeihoogte, maar ook op de wortels. Eenmaal de wortels uit de drainagegaten beginnen groeien (omdat de pot te klein is geworden), is het tijd om je Dracaena te verpotten. De nieuwe pot moet dus een paar centimeter groter zijn zodat de wortels terug genoeg ruimte krijgen.

De ideale periode om je Dracaena te verpotten is in het voorjaar, wanneer de Dracaena begint te groeien. Nadat je de plant voorzichtig uit de oude pot hebt gehaald, kan je de overtollige aarde eraf kloppen en de te lange of afgestorven wortels snoeien zodat de wortelgroei wordt gestimuleerd. Zet de Dracaena vervolgens in een portie verse potgrond voor kamerplanten en palmen. Vul de gaten rondom op, druk goed aan en geef de plant goed water zodat ze makkelijker kan groeien.

Na enkele jaren stopt de plant een beetje met groeien. Dat betekent dat je je Dracaena maar om de drie tot vier jaar hoeft te verpotten. Ook kan het gebeuren dat de grootte van de pot nog steeds voldoende is voor de wortelkluit. Het enige wat je moet doen is de pot schoonmaken en hem met nieuwe, verse potgrond vullen.

Dracaena vermeerderen

Wil je je Dracaena vermeerderen? Dan kan je zowel kop- als stengelstekken gebruiken. Nadat je de stekken van de Dracaena hebt afgesneden, worden ze in een pot met water gestopt of meteen in een pot met potgrond aangevuld. Zorg er van in het begin voor dat de potgrond goed vochtig is.

Plagen bij Dracaena’s

Normaliter is de Dracaena een robuuste en veerkrachtige plant. Als de plant echter voedingsstoffen tekort komt of op een verkeerde plaats staat, kan ze verzwakken en daardoor vatbaarder worden voor insecten zoals spint, schildluizen of wolluizen. Als eerste hulpmaatregel kan je de plant onder de douche afspoelen met water op kamertemperatuur en voedingsstoffen toedienen. Een gebruiksklaar contactmiddel is ideaal om het ongedierte succesvol te bestrijden. Besproei de complete plant met het product. Vergeet zeker niet de onderzijde van de bladeren en de bladoksels, waar de insecten zich graag verbergen, te behandelen. Een contactmiddel werkt namelijk pas als het effectief contact heeft gehad met de insecten. Na een succesvolle behandeling kan je je plant op een andere locatie plaatsen om een nieuwe besmetting te voorkomen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :