Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Bijzaaien : zo herstel je droge en kale plekken in het gazon

Bijzaaien : zo herstel je droge en kale plekken in het gazon

Een stevig, diepgroen gazon - wie droomt daar nu niet van? Door de vele tuinactiviteiten (vb. ravottende kinderen) krijgt je gazon het echter heel hard te verduren, met kale en droge plekken als gevolg. Deze plekken zorgen niet alleen voor een pover uitzicht, maar zijn ideaal voor onkruiden en mossen om zich in je gazon te nestelen. In dit artikel ontdek je hoe je de kale plekken kan bijzaaien, wanneer je dit idealiter doet en waarop je moet letten bij het onderhoud van je gazon.

Een beschadigd gazon : symptomen en oorzaken

Elk seizoen brengt andere uitdagingen voor het gazon en voor het onderhoud met zich mee.

In de zomer krijgt je gazon het moeilijk door de hitte en de droogte. Daarnaast worden de grassen belast door tuinmeubelen, speeltoestellen of zwembaden. Het resultaat : het diepgroene gazon verandert geleidelijk aan in een geelbruine steppe.

In de herfst en de winter trekt het vochtige weer heel wat insectenlarven, wormen en andere bodemorganismen naar de bovenste bodemlaag - die vormen een rijke voedingsbron voor mollen, die de grond omgraven en zo de bekende molshopen creëren. Bovendien bevorderen temperatuurschommelingen, gevallen bladeren en een dichte sneeuwlaag de ontwikkeling en verspreiding van schimmelziekten. Deze ziekten veroorzaken niet alleen lelijke kale plekken, maar geven onkruiden en mos vrij spel.

Kale plekken in het gazon moeten daarom zo snel mogelijk worden hersteld. Hoe je dit op vakkundige manier doet, welke gazonzaden hiervoor geschikt zijn en hoe je daarbij te werk gaat, kan je hieronder ontdekken.

compo image

Gras bijzaaien - de ideale periode

In principe zijn er twee periodes waarin je je gazon kan bijzaaien en kale plekken kan herstellen :

  1. Het voorjaar : het gazon heeft moeite om te herstellen na de barre winter. Half april of begin mei kan je bijzaaien zodat je gazon goed voorbereid is op de winter. Voor een succesvolle en gelijkmatige kieming is het belangrijk dat de bodemtemperatuur constant minimum 10°C bedraagt en dat de bodem constant vochtig is.
  2. De herfst : kale en droge plekken in het gazon veroorzaakt door zomerstress kan je in de herfst - van september tot oktober - snel bijzaaien. Hierbij kan je profiteren van de warme bodemtemperatuur : deze zal het ontkiemingsproces bevorderen.

Zowel in het voorjaar als in de herfst zijn zachte temperaturen heel belangrijk. Vorst, hitte of hevige regenval zijn niet bevorderlijk voor de ontkieming van de graszaden. Bovendien moeten de doorgezaaide gebieden goed vochtig gehouden worden tot ze ontkiemen.

compo image

De juiste graszadenmengeling kiezen

De graszadenmengeling hangt af van de ligging en van het gebruik van het gazon :

  • Een kwalitatieve graszadenmengeling voor het herstellen van kale plekken in het gazon is samengesteld uit grassoorten die vrij snel ontkiemen, ook onder minder gunstige omstandigheden. Met COMPO Gazonzaden Gazonherstel kan je bijzonder vroeg in het voorjaar zaaien omdat de zaden reeds ontkiemen bij een temperatuur vanaf 5°C.
  • Op schaduwrijke locaties wordt een aangepaste graszadenmengeling aanbevolen met grassoorten die zelfs bij weinig licht ontkiemen en groeien, vb. COMPO Gazonzaden Schaduwgazon.
  • Anderzijds moeten gazonterreinen die intensief gebruikt worden, door vb. spelende kinderen en ravottende honden, ingezaaid worden met extreem resistente gazonzaden die snel regenereren zoals COMPO Gazonzaden Sport & Spel.
  • Op zonnige en droge terreinen wordt een aangepaste graszadenmengeling aanbevolen die diepwortelende grassoorten bevat, vb. COMPO Gazonzaden Droog Gazon.

Naast specifieke graszaden die worden ingezet voor het herstel van kale plekken zijn er ook gemengde producten beschikbaar. Dergelijke kant-en-klare producten bestaan bijvoorbeeld uit graszaden, meststof en potgrond. Doordat de verschillende ingrediënten reeds optimaal op elkaar zijn afgestemd en ze in één toepassing kunnen worden toegepast, kan veel werk en tijd worden bespaard.

Kale plekken gemakkelijk herstellen

Gazon doorzaaien in 5 eenvoudige stappen

  1. compo image

    1

    Gras maaien

    Voordat je gaat zaaien moet het gazon worden gemaaid tot 5-6 cm hoogte zodat de nieuw gezaaide grassen voldoende lucht en licht krijgen - twee belangrijke voorwaarden voor een gezonde groei.

  2. compo image

    2

    Bodem voorbereiden

    Maak de bodem los met een hark en verwijder de dode grassen, de onkruiden en het mos. Om de bodemstructuur te verbeteren kan een bodemverbeteraar met de bodem worden vermengd. Dit wordt aanbevolen voor kleigronden. Egaliseer vervolgens de bodem.

  3. compo image

    3

    Bemesten

    Voor een snelle en betrouwbare groei van de jonge grassen kan je op dezelfde dag een meststof strooien. Deze zal de wortelvorming versterken en ervoor zorgen dat de grasmat snel sluit.

  4. compo image

    4

    Zaaien

    Verdeel de graszaden gelijkmatig over het oppervlak (voor kleinere oppervlakken met de hand of met behulp van de strooiopeningen op de zijkant van de verpakking / voor grotere oppervlakken kan dit met een strooier). Gebruik bij voorkeur hetzelfde graszadenmengsel voor het doorzaaien als bij het inzaaien om een uniform groeipatroon te bereiken. Druk de zaden goed aan (vb. met een wals) voor een goed grondcontact.

  5. compo image

    5

    Voldoende water geven

    Geef het gazon uitvoerig water. De waterstraal mag niet te hard zijn zodat de zaden niet wegspoelen. Ideaal is een gieter met sproeikop. Belangrijk : de bodem moet de komende vier weken constant vochtig gehouden worden - eenmaal de zaden uitdrogen, zullen ze hun kiemkracht verliezen. Bij veel zonneschijn en weinig regen raden we je aan om dagelijks te besproeien. Om uitdroging te vermijden kan je een heel dun laagje (niet dikker dan de zaden) bodemverbeteraar over de zaden strooien. Als deze laag te dik is, bestaat het risico dat de zaden niet door de potgrond breken of gaan rotten.

Tip

Sla bij de volgende maaibeurt de herstelde zone over. Maai de pas ingezaaide grassen als ze ongeveer 8 cm hoog zijn (na ongeveer 8-20 weken). Alleen dan staan de jonge grassprieten voldoende stevig in de grond.

compo image

Kanttekening

Gras zaaien als er onkruid en mos in het gazon staat

Als er op slechts enkele plekken in het gazon onkruiden en mos aanwezig zijn, dan kan je deze handmatig verwijderen voordat je gaat doorzaaien. Een onkruidtrekker en een hark kunnen je daarbij helpen. Zijn er veel onkruiden aanwezig, dan kan je aan de slag met een vloeibare gazonmeststof met indirecte werking tegen onkruid en mos zoals COMPO Progazon.

Als er veel mos in je gazon terug te vinden is, dan kan je aan de slag met een gazonmeststof met mosbestrijder. Hier hoef je geen rekening te houden met een wachttijd. Het volstaat als je het dode mos uit het gazon harkt en het behandelde terrein zorgvuldig water geeft. Daarna kan je meteen doorzaaien. En dan duurt het niet lang meer tot je een prachtige, diepgroene grasmat hebt!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :