compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gazon beluchten of verticuteren?

Gazon beluchten of verticuteren?

Bemesten, maaien, water geven - wat je niet allemaal moet doen om een prachtig, diepgroen gazon te creëren... Maar naast een goede toevoer van voedingsstoffen en water en regelmatige afspraken met de grasmaaier, heeft het gazon ook lucht nodig om te ademen. Helaas kan er onder bepaalde omstandigheden een gebrek aan verse zuurstof zijn. In dergelijke gevallen kan je het gazon beluchten - of moet je eerder de verticuteermachine gebruiken? We leggen je de verschillen uit!

Waarom is het nodig om het gazon te beluchten?

Regenbuien in de herfst, dikke lagen sneeuw in de winter of het intensieve gebruik van het gazon tijdens de zomer - je gazon krijgt het echt hard te verduren en kan daarbij ernstig beschadigd raken. Vooral bij bodems met een hoger gehalte aan klei en dus een slechte waterdoorlaatbaarheid (men spreekt ook vaak over zware bodems) kan een zware belasting tot verdichting van de bodem leiden. Dit heeft trouwens niet altijd betrekking op het complete gazonoppervlak. Als er zich na een regenbui plassen in het gazon vormen, waaruit het water maar langzaam wegloopt, dan heb je vermoedelijk te maken met een verdichte bodem. Ook planten zoals weegbree of klein hoefblad kunnen een indicatie zijn. In dergelijke gevallen is het zinvol om het gazon te beluchten.

compo image

Wat houdt het beluchten van het gazon in?

Door te beluchten wordt de bovengrond geperforeerd zodat er opnieuw verse zuurstof tot bij de gazongrassen kan komen. Ook de waterdoorlaatbaarheid moet verbeterd worden. Beluchten is vooral aan te raden bij zware gronden die de neiging hebben om te verdichten en waar het water slechts moeilijk kan weglopen. Beluchten gaat vaak hand in hand met bezanden, wat ook bijdraagt aan een goede doorlaatbaarheid.

Gazon beluchten of verticuteren?

Vaak worden beluchten en verticuteren in één adem genoemd aangezien beide methodes ervoor zorgen dat de grassen meer zuurstof krijgen en dus beter groeien. Toch zijn er enkele verschillen waarmee je rekening moet houden voordat je tot actie overgaat.

Verticuteren

Bij het verticuteren wordt de grasmat drie tot vier millimeter verscheurd met een handverticuteermachine of een motorisch aangedreven verticuteermachine. Zo kan niet alleen frisse lucht het gras bereiken, maar worden ook vilt, mos en ondiep wortelende onkruiden uit het gras verwijderd. Hoewel de graswortels meestal oppervlakkig worden geraakt en daarmee gespaard blijven, kunnen vilt en vlakwortelende mossen gemakkelijk verwijderd worden.

Mos en vilt vormen zich bijvoorbeeld wanneer het gazon voedingsstoffen tekort heeft, in de schaduw ligt of groeit op een leemachtige of zware grond. Ook de pH-waarde van de bodem en het weer spelen een belangrijke rol. Mos kan zich goed ontwikkelen op een voedselarme, schaduwrijke bodem die vaak wordt blootgesteld aan regen, waarbij gazongrassen geleidelijk aan steeds meer verdrongen worden. 

Verticuteren is als het ware een "voorjaarsschoonmaak" die één maal per jaar - bijvoorbeeld in april of mei - moet worden uitgevoerd zodat het gras bevrijd wordt van alle balast en zo goed aan de zomer kan beginnen. Als er geen mos of onkruid aanwezig is in het gazon, is verticuteren dus helemaal niet nodig.

Beluchten

Beluchten wordt aanbevolen bij verdichte bodems. Deze komen vaak voor op zware, kleiachtige gronden. Ook intensief gebruik kan leiden tot selectieve verdichting die niet meer kan verholpen worden met een verticuteermachine. In plaats van alleen de graszoden te scheuren en het vilt van het gazon te verwijderen, worden bij het beluchten de diepere lagen van de grond aangepakt : met behulp van een spitvork, een gazonbeluchter of een beluchtingsapparaat worden gaten tot tien centimeter diep in de grond gemaakt. Deze gaten zorgen voor de toevoer van frisse lucht en voor meer doorlaatbaarheid. Om die reden is ook de volgende stap - bezanden - heel belangrijk. Door zijn structuur zorgt het zand ook voor een hogere doorlaatbaarheid, waardoor het water gemakkelijker kan weglopen. Bovendien verbetert het zand de lucht- en waterstroom voor een langere periode. Als het gras niet op een zware kleigrond groeit, maar op een leemachtige grond met hoog zandgehalte, dan is meestal een goede beluchting van de grond gegarandeerd.

Zo werkt het!

Gazon verticuteren

Wil je weten hoe je je gazon moet verticuteren? Lees dan zeker ons artikel na. We leggen je stap voor stap uit hoe verticuteren in zijn werk gaat.

Naar het artikel
compo image

Wanneer kan je het gazon beluchten?

Wanneer je gazon last heeft van bodemverdichting, dan kan beluchten en bezanden zeker helpen. Je kan dit zowel in het voorjaar als in het najaar doen. Je moet er echter voor zorgen dat de grond droog is. Vooral kleiachtige bodems hebben de neiging om aan elkaar te kleven als ze te vochtig zijn. Als je gaten in de vochtige grond prikt, kan het gebeuren dat je door de verplaatsing van de aarde naar de zijkanten nieuwe verichtingen creëert doordat kleiachtige gronden behoorlijk plakkerig zijn.

Als je niet zeker weet met welk type bodem je te maken hebt, dan hoef je die enkel aan te raken. Een goed doorlatende zandgrond kan je vrij gemakkelijk tussen de vingers wrijven terwijl een zware, kleiachtige grond - als die nat is - de neiging heeft om te kleven. Een kleigrond is ook eenvoudig te kneden in vergelijking met zandgrond. Wil je meer te weten komen over de verschillende grondsoorten of wil je weten uit welke onderdelen onze bodems zijn gemaakt, lees dan zeker ons artikel "een overzicht van de verschillende bodemtypes". 

Opgelet

Wateroverlast in de onderliggende bodemlagen kan je niet verhelpen door te beluchten en te bezanden. Hiervoor moet de grond bewerkt worden, bijvoorbeeld door de bovenste grondlagen te vervangen of drainageslangen te installeren.

Zo werkt het

Gazon op zware gronden beluchten

Voor het beluchten van het gazon kan je gebruik maken van een handmatige beluchter of een prikroller  - er zijn ook apparaten die zowel voor verticuteren als beluchten kunnen worden gebruikt. Voor kleine gazons is een klassieke spitvork meestal voldoende. Prik nu diepe gaten in de grond met het apparaat of met de spitvork. Om de bovengrond van zwaar verdichte bodems losser te maken, kan je de spitvork of handmatige beluchter een beetje heen en weer bewegen zodat de gaten wat breder worden. Door deze gaten kan de regen nu beter wegvloeien en kan er meer zuurstof bij de graswortels. Onmiddellijk daarna moet je het gazon bezanden. Het zand kan nu gemakkelijk in de eerder gemaakte gaten worden gestrooid en maakt zo de bovenste laag grond op lange termijn beter doorlaatbaar.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.