compo image
  1. COMPO
  2. Tuintrends 2023

Ideeën en inspiratie voor het nieuwe tuinseizoen

Tuintrends 2023

Sommige trends verdwijnen na verloop van tijd, andere blijven langer aanwezig zoals duurzaam tuinieren. Regionaal geproduceerde potgronden, biologische bestrijdingsmiddelen met plantaardige actieve stoffen of gerecyclede verpakkingen worden steeds belangrijker. Naast het bewustzijn van meer duurzaamheid kunnen we in 2023 tal van nieuwe tuintrends verwachten.

compo image

Tuintrend nr. 1

Tuinieren op kleine oppervlakte : van moestuinbak tot vensterbank

Het zijn al een tijdje niet alleen de mensen die een grote tuin bezitten of een stukje in een volkstuin huren die hun eigen groenten en fruit kweken. Steeds meer balkonbezitters oogsten hun eigen tomaten, komkommers of aardbeien. Het is dan ook logisch dat moestuinbakken steeds populairder worden. Je kan er dan misschien geen bloemkool of pompoen in kweken, maar trostomaten, radijsjes, aardbeien en sla behoren zeker tot de mogelijkheden.

Daarnaast zit ook verticaal tuinieren in de lift. Denk maar aan hangplanken of een rechtopstaande houten pallet waarin laaggroeiende of hangende groenten en kruiden worden gekweekt. Ook in een klassieke bloembak kunnen tal van kruidensoorten worden aangeplant.

Heb je enkel een vensterbank ter beschikking? Geen nood : op de vensterbank kan je spruitjes, microgroenten en pluksla kweken!

compo image

Tuintrend nr. 2

Permacultuur in eigen tuin

Je hebt niet altijd mooi weer nodig om in de tuin aan de slag te gaan - bij permacultuur kan je het ganse jaar door tuinieren! Het concept van "permanent en duurzaam tuinieren" is ontleend aan de landbouw en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een zelfstandige tuinfilosofie. Alles draait rond het natuurlijke ecosysteem. Concreet betekent dit dat de plantendiversiteit wordt bevorderd, dat er wordt ingezet op een duurzame teeltplanning op lange termijn en dit alles in harmonie met de natuur.

Hoe kan je zelf aan permacultuur doen? Hierbij enkele opties : de aanleg van een wilde bloemenweide, langdurig gemengde teelten met goed geplande vruchtwisselingen en bodemverbeterende groenbemesters met klaver, lupinen of mosterd.

compo image

Tuintrend nr. 3

Duurzame plantenbescherming

Biologische, natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen zijn al enkele jaren in opmars. Denk maar aan middelen op basis van koolzaadolie die planten beschermen tegen bladluizen en spint.

Op kleine balkons of in de huiskamer zijn er slechts enkele planten die worden aangetast door plagen. Eenmaal de plaag is bestreden, blijft er nog een productrest in de verpakking. Daarom bieden verschillende firma's reeds gewasbeschermingsproducten aan in kleine verpakkingen. De producten worden per dosis in speciale flesjes opgevuld die zijn afgestemd op de klassieke spuitvloeistofhoeveelheden. Je hoeft dus niet meer te doseren, te rekenen en te meten!

Gewasbescherming is natuurlijk heel duurzaam als de plant in eerste instantie niet is aangetast door een schimmelziekte of een insectenplaag. Met plantaardige plantenversterkers kan je op natuurlijke wijze je planten versterken en meer weerstand geven tegen ongedierte.

compo image

Tuintrend nr. 4

Indoor-jungle in het kantoor

Het thema "Indoor jungle" is een fantastische trend. Of het nu gaat om de woonkamer, de slaapkamer - klimop, dracanea's en monstera's zorgen voor een aangename, hygge gezelligheid.

Maar er is meer : volgens een studie uit 2019 verbeteren groene planten het binnenklimaat. Britse en Nederlandse studies hebben bovendien aangetoond dat "groenere kantoren" zorgen voor meer welzijn en een verhoogde concentratie van de werknemers. Reden genoeg om je kantoor of je studeerkamer om te toveren tot een kleine, groene oase!

compo image

Tuintrend nr. 5

Meer biologische gazonverzorgingsproducten

De vraag naar meer duurzaamheid houdt natuurlijk niet op bij de verzorging van het gazon. Het is perfect mogelijk om het gazon te verzorgen met biologische producten.

Denk maar aan korrelkalk die zorgt voor een optimale zuurtegraad van de bodem en biologische gazonmeststoffen die het gazon voorzien van een evenwichtige toevoer van voedingselementen.

Let op de grassoort!

Als je een heel zonnige tuin hebt, dan raden we je aan om droogteresistente grassoorten te gebruiken in plaats van grassen voor schaduwrijke locaties. Met het juiste graszaad zal je langer kunnen genieten van een diepgroene grasmat.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.