Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ziekten in gazon
  5. Sneeuwschimmel in het gazon

Kenmerken

Sneeuwschimmel

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
Siergazon en speelgazon
Symptomen:
pluizig laagje (lijkt op watten) op het gazon
Verschijning:
lichtgrijze tot bruine onregelmatige vlekken, tot 50 cm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Oorzaken en omschrijving van de sneeuwschimmel

Wanneer ontwikkelt de sneeuwschimmel zich in het gazon?

Sneeuwschimmel is een typische gazonziekte die vooral na de winter de kop opsteekt. De ziekte komt niet alleen voor in gazons, maar ook in granen zoals tarwe en gerst. De schimmel geeft de voorkeur aan temperaturen tussen 0 en 12°C en aan een hoge luchtvochtigheid en verschijnt logischerwijze voornamelijk vanaf de herfst of na de winter. Ook een koel en vochtig voorjaar - vooral als het gazon eerder was bedekt met een laagje sneeuw - bevordert de ontwikkeling van deze ziekte. Eenmaal de temperaturen hoger liggen dan 20°C, zal de sneeuwschimmel zich niet meer verder kunnen uitbreiden.

Sneeuwschimmel : verschillende soorten

Er bestaan verschillende varianten van deze gazonziekte, nl. de witte, de grijze en de zwarte sneeuwschimmel. In gazons hebben we voornamelijk te maken met de grijze sneeuwschimmel, ook wel typhula-rot genoemd, die wordt veroorzaakt door de schimmel Microdochium nivale.

Sneeuwschimmel is niet gevaarlijk voor mensen. Toch raden we je aan om een aangetast gazon niet te betreden zodat je de schimmelziekte niet via je schoenen verder verspreidt. Hetzelfde geldt voor huisdieren die over het aangetaste gazon lopen : zij kunnen de schimmel via de poten verder verspreiden. Grasetende huisdieren zoals cavia's en konijnen mogen niet op het gazon worden geplaatst.

Hoe herken je de grijze sneeuwschimmel?

Grijze sneeuwschimmel herken je aan de onregelmatige, lichtgrijze tot bruine vlekken in je gazon. Ze hebben een diameter tot wel 50 cm en lopen vaak in elkaar over. Het gras geeft een droge, papierachtige indruk en en heeft een zilverachtige glans. De grassprieten kleven bovendien aan elkaar. Vaak is er ook een pluisachtig laagje op het gazon te zien. Dit is meestal de plek waar de infectie is begonnen.

Hoe ontstaat de sneeuwschimmel - mogelijke oorzaken

De weersomstandigheden spelen een grote rol in de ontwikkeling van de sneeuwschimmel. De ziekte zal zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen bij koel en vochtig weer of bij temperatuurschommelingen zoals in het voor- en het najaar. Vooral kleigronden worden vaak aangetast, omdat regenwater of dauw niet gemakkelijk kunnen wegvloeien en het water langere tijd blijft staan. Dit bevordert de verspreiding van schimmelsporen.

Niet alleen regen zorgt voor een vochtige omgeving ; ook maaisel, vilt, mulch, bladeren en sneeuw zijn hiervoor verantwoordelijk. Zij bedekken het gazon waardoor de grassen onvoldoende kunnen ademen. Naast het gebrek aan luchticirculatie krijgt het gazon ook te kampen met een tekort aan licht.

Heb je je gazon niet correct bemest of misschien zelfs niet correct gemaaid in de herfst? Ook dit kan de ontwikkeling van de sneeuwschimmel stimuleren. In de herfst moet een kaliumrijke meststof worden gebruikt die het gazon veilig de winter door zal loodsen en je gazon zal beschermen tegen vorst en ziekten. Heb je echter een stikstofrijke meststof gestrooid, dan komt dat de ontwikkeling van de ziekte alleen maar ten goede : de meststof zorgt er namelijk voor dat er zeer zacht en bijgevolg heel ziektegevoelig weefsel ontstaat.

Ben je daarnaast ook nog te vroeg gestopt met maaien? Dan loop je het risico dat de grassprieten te lang zijn en de grond extra belasten, vooral als het sneeuwt. Net als bladeren kunnen de afgebroken grassen de luchtcirculatie en de zonnestraling belemmeren. Afhankelijk van het weer kan het zelfs tot december nodig zijn om het gras te maaien. Gras maaien is nodig zolang het groeit.

Bestrijding

Zo bestrijd je de grijze sneeuwschimmel

Middelen tegen sneeuwschimmel

Er zijn geen specifieke middelen op de markt voor de bestrijding van de sneeuwschimmel in het gazon. Toch is het niet echt nodig om de vlekken te behandelen : eens de temperaturen terug stijgen en het minder regent, zal de schimmel vanzelf verdwijnen. Er zijn echter enkele preventieve maatregelen die je ter harte kan nemen :

1. De juiste bemesting

Je kan de weerstand van je gazon verhogen door te bemesten. Bij de voorjaars- en zomerbemesting kan je een onderhoudsmeststof toepassen. Om je gazon voor te bereiden op de winter, moet een kaliumrijke meststof worden gestrooid. Meer tips over de verzorging van je gazon in de herfst vind je in ons artikel.

2. Gazon verticuteren of beluchten

Drie weken na de eerste bemestingsbeurt in het voorjaar, wanneer de meststof compleet is opgelost, moet je het gazon verticuteren om vilt te verwijderen en de grassen terug te laten ademen. Het is belangrijk dat dit gebeurt op een droog gazon. Als je een zwaar verdichte bodem hebt, is het zinvol om eveneens te beluchten. In ons artikel "Gazon beluchten of verticuteren?" ontdek je welke maatregel wanneer moet worden doorgevoerd.

3. Kale plekken bijzaaien

Het is belangrijk dat kale plekken zo snel mogelijk worden bijgezaaid zodat onkruiden en mos geen kans krijgen om zich daar te nestelen en ze de grassen niet kunnen verzwakken. Hoe je te werk gaat bij het bijzaaien van kale plekken en welke graszadenmengeling je bij voorkeur gebruikt, kan je ontdekken in ons artikel "kale plekken in het gazon bijzaaien".

4. Gazon regelmatig maaien

In het voorjaar en tijdens de zomer moet je je gazon regelmatig maaien tot op een hoogte van 4 - 4,5 cm. Ook tijdens de herfst moet het gazon worden gemaaid. Zolang de grassen groeien, moeten ze worden ingekort - ook al wil dat zeggen dat je de grasmaaier nog in december uit het tuinhuis of de garage moet halen. Het maaisel moet zo snel mogelijk van het gazon verwijderd worden - laat het zeker niet liggen! Meer informatie vind je terug in ons artikel "Gras maaien".

5. Bladeren en takken verwijderen

In de herfst moeten niet alleen het maaisel, maar ook bladeren en takken van het gazon worden verwijderd. Zo krijgen de grassen meer lucht, zullen ze sneller opdrogen en zullen ze minder vatbaar zijn voor ziektes.

6. Bekalken indien nodig

Alvorens je je gazon gaat bekalken, moet je een bodemanalyse uitvoeren om de pH-waarde van de gazonbodem te bepalen. De sneeuwschimmel houdt van een alkalische bodem (pH hoger dan 7,5). Als je beslist om te bekalken, bestaat de kans dat je de schimmel helpt bij de verdere verspreiding in het gazon. Voor een gezonde groei heeft het gazon een pH-waarde van 5,5 tot 7,5 nodig, afhankelijk van de bodemgesteldheid. Weet je niet zeker of je gazon moet bekalkt worden en hoe je daarbij te werk moet gaan, dan kan je ons artikel "Gazon bekalken - waarop moet je letten?" nalezen.

Meer tips voor de behandeling van schimmelziekten en het verwijderen van paddenstoelen in het gazon hebben we in dit artikel samengevat.

 

De juiste gazonverzorging na de sneeuwschimmel

Vraag je je af wat je moet doen na een sneeuwschimmelplaag? Eenmaal de sneeuwschimmel in je gazon is genezen en de grijze plekken zijn verdwenen, kunnen er lelijke kale plekken in het gazon achterblijven. Als deze niet vanzelf terug dichtgroeien, raden we je aan om bij te zaaien. Verder moet je vermijden dat de schimmel terug verschijnt. Volg de preventieve maatregelen die hierboven werden beschreven, zorgvuldig op. Veel succes!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :