compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Een nieuw gazon aanleggen : zo werkt het

Een nieuw gazon aanleggen : zo werkt het

De eerste stap naar een echte "feel good"-tuin is ongetwijfeld de aanleg van een mooi gazon. Een diepgroene en stevige grasmat staat bovenaan het wensenlijstje van elke tuinliefhebber, zeker bij de bouw van een nieuwe woning. In dit artikel leggen we je uit hoe je zonder voorkennis een dicht en robuust gazon creëert. Je ontdekt er alles over de ideale periode, de juiste grondbewerking en de ingeschatte kosten voor de aanleg van een nieuw gazon.

compo image

De ideale periode voor de aanleg van een nieuw gazon

In principe kan je je gazon opnieuw aanleggen van de lente tot de herfst. Afhankelijk van de temperatuur en het weer zal je echter rekening moeten houden met aanzienlijk meer onderhoud en/of geduld. Bij hoge temperaturen in de zomer heeft een jong gazon meer aandacht en water nodig voor een gezonde en dichte groei. Als je te vroeg zaait, bestaat het risico dat de bodemtemperatuur onder de 10°C komt en dat de zaden niet ontkiemen. Graszaden krijgen de beste start als ze gezaaid worden tussen half april en eind mei of in september. Dan is de bodemtemperatuur meestal stabiel en is de kans op grondvorst (die de kieming sterk vertraagt) het kleinst.

Tip: dankzij de bijzonder kwalitatieve graszadenmengelingen zijn onze gazonzaden al geschikt voor toepassing bij een bodemtemperatuur vanaf 5°C.

De aanleg van een nieuw gazon : de bodem maakt het verschil

Een optimaal voorbereide bodem vormt de ideale basis voor een succesvolle groei van een nieuw gazon. Ook hiervoor is het van belang dat je de verschillende grondsoorten kent om de juiste maatregelen te kunnen nemen. In principe moet elke bodem worden losgemaakt voordat het gazon wordt ingezaaid. Voor kleinere oppervlakken kan dit met een schop. Voor grotere oppervlakken wordt zwaarder materiaal gebruikt, vb. een gemotoriseerde schoffel. Deze kan je vaak bij DHZ-zaken of speciaalzaken huren. Verwijder stenen en wortelonkruiden (vb. kweekgras en zevenblad) regelmatig. De vruchtbare, schoongemaakte bodem moet voor het zaaien minimaal 15 tot 20 dik zijn.

De volgende stappen hangen sterk af van het bodemtype :

  • Normale bodems worden met een bodemactivator of met humus voorbereid. Zo krijgt de grond een lossere structuur en wordt hij van voldoende voedingsstoffen voorzien. Op die manier krijgen de gazonzaden de ideale omstandigheden voor een stevige groei.
  • Zware bodems bevatten vaak heel veel klei en water. Het is belangrijk om wateroverlast in de bodem te vermijden. Je kan hiervoorbij de grond vermengen met 2 tot 3 m³ zand per 100 m². Daarnaast kan je organische gazonmeststoffen in de bodem inwerken.
  • Verdichte bodems vereisen een beetje geduld. Om dit type bodem op het zaaien voor te bereiden, kan je sterk wortelende planten aanplanten het jaar vóór de aanleg van het nieuwe gazon. Hiervoor zijn lupine of bladrammenas heel geschikt aangezien ze in de winter afsterven. Daarna kan je zand en organische gazonmeststof met de grond vermengen.

Tip: alvorens je gaat zaaien, raden we je aan om de zuurtegraad van de bodem te meten. Zo ontdek je wat je tuinbodem nodig heeft. Een zuurtegraad van 6 tot 7 is ideaal voor de aanleg van een gezond en diepgroen gazon.

De aanleg van een nieuw gazon : succesvol zaaien

Afhankelijk van het bodemtype en de hoeveelheid tijd en moeite die je wilt besteden aan de verzorging van je gazon, is de keuze voor een kwalitatieve graszadenmengeling heel belangrijk. Ook externe invloeden zoals de belasting van het gazon en de ligging (shaduw of zon) hebben een invloed op de keuze van de graszaden. Voor zones die door bomen of aangrenzende gebouwen weinig zon krijgen, zijn er speciale mengelingen voor schaduwrijke gazons beschikbaar. Frequent betreden gazons moeten worden ingezaaid met robuuste grassoorten om op lange termijn een gezonde en diepgroene uitstraling te behouden.

compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonzaden Droog Gazon

Aangepaste graszadenmengeling met diepwortelende grassoorten - ideaal voor warme en droge zomers.

Naar het product

De eenvoudige oplossing : graszoden

Duurt zaaien je veel te lang en wil je snel een nieuw gazon? Dan zijn graszoden de ideale oplossing. Hou er echter rekening mee dat je ook bij het plaatsen van graszoden de grond zorgvuldig moet voorbereiden. Het grote voordeel in vergelijking met zaaien : je hoeft helemaal niet zo lang te wachten tot het gazon gezond is en betreden mag worden. Het leggen van de kant-en-klare graszoden is logistiek iets complexer. Vooral op warme dagen moeten de zoden direct na de levering worden uitgerold. Ook zijn graszoden duidelijk duurder dan graszaden.

Wat kost de aanleg van een nieuw gazon?

De kosten voor de aanleg van een nieuw gazon variëren sterk.

  • Allereerst is er een groot onderscheid tussen graszoden en graszaden. De zoden zijn aanzienlijk duurder in aankoop.
  • Daarnaast is bij het leggen van de graszoden meestal professionele ondersteuning nodig terwijl je graszaden meestal zelf kan uitstrooien.
  • Bij de voorbereiding van de grond kan het ook nodig zijn om bepaalde machines te huren. Afhankelijk van het bodemtype zal je de bodem meer of minder moeten bewerken, wat ook een invloed heeft op de kosten. Zo heeft een normale bodem weinig tot zelfs geen meststof nodig terwijl zware en verdichte bodems verder moeten worden bewerkt door ze eventueel te vermengen met extra producten.
  • Tot slot moet je ook het onderhoud van je gazon incalculeren. De eerste dagen en weken na de aanleg heeft je gazon veel water nodig. Ook de daaropvolgende jaren moet je je gras verzorgen en bemesten om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Stap voor stap

De aanleg van een nieuw gazon in 6 stappen

  1. compo image

    1

    Bodem voorbereiden

    Spit de grond ca. 20 tot 30 cm goed om en verwijder alle onkruid, stenen, wortels en oneffenheden. Als er veel onkruid op het veld groeit, kan je een onkruidverdelger gebruiken. Hark vervolgens alles effen en geef na deze voorbereiding de bodem minstens 1 week de tijd om zich te zetten. Gebruik vervolgens speciale substraten voor de reparatie en de voorbereiding van het gazon.

  2. compo image

    2

    Bemesten

    Bemest vlak voor het zaaien voor de eerste keer met een speciale startmeststof. Werk de meststof 2 tot 3 cm diep de grond in, om te waarborgen dat de zaailingen vanaf het begin goed van voedingsstoffen worden voorzien. Je kan ook in één keer een kant-en-klaar mengsel van gazonzaad en gazonmeststof aanbrengen, bijvoorbeeld COMPO Easy Mix 2 in 1.

  3. compo image

    3

    Zaaien

    De graszaden worden bij voorkeur bij windstil weer gelijkmatig met de hand of met behulp van een handstrooier of strooiwagen gestrooid. Vervolgens werk je de zaden met een hark maximaal 1 cm diep de bovenste bodemlaag in, om te voorkomen dat ze wegwaaien of uitdrogen. Door een tuinwals of plank te gebruiken om de bodem licht aan te drukken, bevorder je het bodemcontact en daarmee de ontkieming.

  4. compo image

    4

    Water geven

    Om de zaailingen goed te laten groeien, moet je de grond constant vochtig houden, vooral tijdens de eerste 3 tot 4 weken. Als graszaad eenmaal is uitgedroogd, verliest het onmiddellijk al zijn kiemkracht. Dat wil zeggen, ook als het één keer bevochtigd is en vervolgens uitdroogt, kan het daarna niet meer ontkiemen. Besproei daarom je pas ingezaaide gazon regelmatig met zo fijn mogelijke druppels.

  5. compo image

    5

    Voorzichtig maaien

    Wanneer het gazon een hoogte van 8 tot 10 cm heeft bereikt, moet je het voor de eerste keer maaien, tot op een hoogte van ongeveer 6 cm. De keren daarna maai je het gazon stapje voor stapje tot een hoogte van 4,5 cm. Wij raden je aan liever vaker en minder diep te maaien, waarbij je niet meer dan 1/3 van de lengte van de grashalm afmaait. Zorg ervoor dat de messen van je grasmaaier bij de eerste maaibeurt geslepen zijn.

  6. compo image

    6

    Voeden op lange termijn

    Net als alle planten halen ook grassen voedingsstoffen uit de bodem. Afgestorven gras verandert in humus, die de voedingsstoffen weer teruggeeft aan de bodem. Door regelmatig te maaien en het gemaaide gras te verwijderen, onderbreek je deze natuurlijke kringloop van voedingsstoffen. Zonder compenserende bemesting raakt de bodem na verloop van tijd uitgeput. Na 10 tot 12 weken moet je je gazon verwennen met een speciale meststof die het groene tapijt van voldoende voedingsstoffen voorziet.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.