compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Balkon- & kuipplanten
 5. Groenten en fruit op het balkon kweken

Creƫer je eigen snack-hoek

Groenten en fruit op het balkon kweken

Wil je sappige aardbeien, vers geplukte tomaten en rijpe perziken kweken maar heb je geen tuin? Geen nood! Ook op het balkon kan je heel wat groenten en fruit kweken. In dit artikel ontdek je welke planten je gemakkelijk op een beperkte oppervlakte kweekt en hoe je zo je persoonlijke snack-balkon creƫert.

Voorwaarden

Planttips voor je balkontuin

Heel wat groente- en fruitsoorten kan je op het balkon kweken. Er zijn wel enkele punten waarmee je rekening moet houden. Je hebt namelijk minder ruimte dan in de tuin. In plaats van tien of twintig tomatenplanten in de serre, moet je misschien genoegen nemen met twee tomatenplanten in een pot. Let daarom bij het planten vooral op volgende twee zaken :

Voldoende plaats

 • Als je groenten of bessen op het balkon wilt kweken, speelt het groeikarakter van de plant een belangrijke rol. Alles hangt namelijk af van de hoogte en breedte van de volgroeide plant. Dit geldt niet alleen voor de zichtbare delen van de plant (bladeren en stengels), maar ook voor de wortels. Let daarom steeds op de informatie op het plantenetiket en plant de groente en het fruit in voldoende grote potten of bakken.
 • Daarnaast bestaan er speciale balkongroenten die bijzonder compact en laag groeien. In plaats van een twee meter lange stoktomaat kies je beter voor een struiktomaat van 30 centimeter hoog. Zo passen er in een bloembak van 1 meter lang drie Primabell-dwergtomaatjes terwijl een grote stoktomaat een pot nodig heeft met een diameter van minimaal 30 centimeter. Hetzelfde geldt voor fruitsoorten : voor de zoete bekken onder ons bestaan er heel wat compacte fruitsoorten die speciaal zijn veredeld voor teelt in potten.

Lichtrijke plaats

 • Ongeacht of het fruit of de groente op het balkon of in de tuin wordt gekweekt, is het belangrijk dat de planten voldoende zonlicht krijgen omdat de meeste soorten een bepaalde hoeveelheid zon nodig hebben om hun vruchten en bloemen te kunnen ontwikkelen.
 • Op een zonnig zuidgeoriĆ«nteerd balkon of een oost- of westgeoriĆ«nteerd half-schaduwrijk balkon kan heel wat geoogst worden. Een schaduwrijk noord-georiĆ«nteerd balkon is niet zo ideaal. Ook hier moet je letten op de informatie op het plantenetiket. Een zonnige standplaats betekent dat de plant van ā€™s ochtends tot ā€™s avonds optimaal van de zon geniet. Op een half-schaduwrijke plaats krijgt de plant minimaal de helft van de dag zon.
compo image

WELKE PLANTEN ZIJN GESCHIKT?

Snack-hoek creƫren : de geschikte planten

Groente en fruit kweken op het balkon is eenvoudiger dan gedacht. Met een moestuinbak, enkele grote bloembakken en een paar hangmanden of een hangplank creƫer je ook op kleinere balkons relatief veel ruimte. Zo kan je uitkijken naar een rijke en kleurrijke oogst in de zomer. Het maakt niet uit of je liever groenten of zoete bessen eet - we tonen jou met welke planten je je balkon kan omtoveren tot een klein lekker paradijs!

compo image

1. Kleurrijke balkongroenten

Als je je balkon wilt omtoveren tot snack-hoek, dan heb je een grote keuze : tomaten, komkommers, snijbiet, spinazie, zoete aardappelen, koolrabi, rode biet - in principe kunnen bijna alle groenten op het balkon worden gekweekt, zolang je maar genoeg ruimte hebt.

Groenten die kleine, hapklare vruchten vormen, zijn ideaal als tussendoortje. Denk maar aan radijsjes, mini-worteltjes, kerstomaatjes of speciale mini-snackgroenten. Al deze groenten hebben de ideale grootte om direct na de oogst te eten. In plaats van lange komkommers kan je gewoon een paar mini-komkommers planten waarvan de vruchten op het moment van oogsten slechts tien centimeter lang zijn.

12Ā groenteplanten voor het balkon

Als je als beginnend tuinier je eerste groenten op het balkon wilt kweken, dan zijn de onderstaande groentesoorten bijzonder geschikt :

Groente

Plantplaats

Tomaten

Zonnig. Afhankelijk van de tomatensoort moet de pot een diameter hebben van minimum 30 centimeter. Voor trostomaten is een diameter van 15 tot 20 centimeter voldoende.

Peper, chili

Zonnig. De pot moet een diameter van 20 tot 30 centimeter hebben, afhankelijk van het ras.

Radijsjes

Zonnig tot half-schaduw. Radijsjes kunnen ook in een bloembak worden gezaaid, maar zaai ze daarbij niet te dicht opeen.

Sla (veldsla, kropsla, pluksla)

Zonnig tot half-schaduw. Sla is ideaal voor aanplanting in bakken of moestuinbakken.

Wortelen

Zonnig tot half-schaduw. De ideale kandidaat voor moestuinbakken.

Peultjes

Zonnig tot half-schaduw. De ideale kandidaat voor moestuinbakken.

Bonen

Zonnig tot half-schaduw. Afhankelijk van de soort ideaal voor potten of moestuinbakken.

Knoflook

Zonnig tot half-schaduw. De ideale kandidaat voor bloembakken en moestuinbakken.

Rode biet

Zonnig tot half-schaduw. Kan worden gekweekt in diepe plantenbakken of moestuinbakken.

Snijbiet

Zonnig tot half-schaduw. Afhankelijk van de soort ideaal voor grote potten.

Komkommers

Zonnig tot half-schaduw. Afhankelijk van de soort moet de pot een diameter van minimum 30 centimeter hebben.

Aubergines

Zonnig. Ideaal voor grote potten. Er zijn eveneens speciale balkonaubergines verkrijgbaar die in kleinere bakken kunnen worden gekweekt.

Ā 

Als je een relatief groot balkon hebt, kan je ook courgette of pompoen kweken. Bij beide planten heb je ongeveer 1 mĀ² ruimte nodig. Tomaten of aardappelen kan je trouwens ook direct in een zak potgrond aanplanten. Voordat je de groente in de potgrondzak aanplant, moet je enkele gaatjes onderin de zak prikken zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen.

Tip : als je niet weet hoe je je groenten moet kweken, dan vind je in ons artikel ā€œGroenten telen zonder groene vingers - 9 tipsā€ heel wat informatie rond standplaats, zaaien en zo veel meer.

compo image

2. Rechtstreeks van de struik : zoet balkonfruit

 • Aardbeien zijn bijzonder populaire balkonplanten, want vers geplukte exemplaren smaken bijzonder lekker. Ze kunnen in potten, bloembakken, moestuinbakken of hangmanden worden gekweekt. Daarnaast zorgen compacte bessenstruiken die amper 1 meter hoog worden (vb. frambozenstruik ā€œSummer Lovers Patio Redā€) voor suikerzoete bessen rechtstreeks van de struik.
 • Ook kleine fruitboompjes kunnen op het balkon worden geplaatst. Denk maar aan de dwergperzik die je zal betoveren met zijn magische roze bloemen in de lente en heerlijke perziken in de zomer. In potten bereiken dergelijke fruitbomen een hoogte van ongeveer 1 meter. In de tuin kunnen ze echter tot 2 meter hoog worden. Wil je een echte mediterrane sfeer op je balkon toveren, dan kan je compacte citroenboompjes, dwerggranaatappels of mini-sinaasappelboompjes kiezen. Ook dwergamandelboompjes, pepinoā€™s, vijgen of papajaā€™s kunnen zonder probleem in een pot worden aangeplant.
 • Er bestaan eveneens zuilvormige klassieke fruitbomen die geschikt zijn voor het balkon zoals appels, kersen, pruimen en peren. In tegenstelling tot soortgenoten in de tuin groeit een zuilvormige fruitboom heel langzaam en blijft hij heel smal. Een zuilpeer of zuilkers kan tot 2,5 meter hoog worden en kan daardoor ook als privacyscherm worden gebruikt. In het voorjaar ontwikkelen de bomen bovendien prachtige bloemen! Zuilvormige fruitbomen worden bij voorkeur in een grote pot aangeplant zodat ze niet kunnen omvallen bij harde wind.

Tip : controleer om de twee tot drie jaar of je zuilvormige planten een nieuwe pot nodig hebben. De vaste planten dienen uiterlijk om de vier jaar in een portie verse potgrond te worden verplant.

compo image

3. Mooi en kruidig : bloeiende kruiden

Naast diverse groente- en fruitsoorten in potten kan je natuurlijk kiezen voor verschillende kruiden : van basilicum over rozemarijn tot bieslook. Heb je dus nog enkele vrije plekjes op je balkon, plant dan gewoon een paar kruiden! Kruiden blijven in principe vrij klein en compact zodat ze probleemloos in een pot of bloembak kunnen worden gekweekt. De roodbladige basilicum ā€œMagic Blueā€, die veel bijen aantrekt voor bestuiving, is een echte streling voor het oog. Peterselie, rozemarijn, oregano, kerriekruid, tijm of bieslook zijn heerlijke keukenkruiden. Daarnaast zijn salie, pepermunt en kamille als geneeskrachtige planten tegen verkoudheid een prima aanvulling in de huisapotheek. Ze kunnen ook worden verwerkt in een kruidenthee.

compo image

Wist je trouwens dat je sommige planten op het eerste gezicht als bloem zou zien, maar eigenlijk heerlijke kruiden zijn? Denk maar aan het Citrusafrikaantje en de klimkers. De kleurrijke bloemen van de planten kan je gebruiken voor desserten of hartige gerechten. Echte lavendel betovert niet alleen bijen en vlinders met haar heerlijk geurende bloemen, maar kan - spaarzaam gedoseerd - een breed scala aan gerechten op smaak brengen, van cheesecake tot filet. Bovendien kan lavendel (net zoals rozen of eucalyptus) worden gebruikt voor badzout, geurkaarsen of lichaamsoliƫn. Zo heb je niets om van te snoepen, maar wel andere leuke toepassingen voor de lekker geurende plant.

compo image

WANNEER KAN JE BEGINNEN?

Planttijd voor balkongroenten en -fruit

Heel wat fruitbomen of bessenstruiken kan je in het vroege voorjaar op je balkon aanplanten. Toch moet je altijd rekening houden met het weer. Bij strenge vorst raden we je aan om de planten wat langer binnen voor het raam te laten staan. Vooral bloeiende fruitplanten hebben wat extra verzorging nodig. De bloemen zijn namelijk vaak erg vorstgevoelig, ook al wordt de boom zelf als winterhard beschouwd. Als het gaat vriezen tijdens de bloeiperiode, is het beterĀ om de fruitboom binnen te zetten. Om nog steeds te kunnen uitkijken naar een rijke oogst, moet je de bestuiving in eigen handen nemen en de bloemen voorzichtig met een borstel deppen.

Terwijl tuinbonen, knolgewassen (vb. pastinaak of wortel) en verschillende soorten bladgroenten in het vroege voorjaar in het tuinbed kunnen worden gezaaid, mogen andere groenten zoals tomaten, komkommers of paprikaā€™s pas ne de laatste nachtvorst worden uitgeplant.

Als de temperaturen in april al zonnig en warm zijn, kan je de balkongroenten natuurlijk vroeger naar buiten verhuizen. Zet de planten in eerste instantie bij warm maar bewolkt weer buiten. Hierdoor krijgen ze de kans om langzaam te wennen aan de nieuwe omgeving. ā€™s Nachts, als het weer koeler wordt of als er zelf vorst wordt aangekondigd, kan de je planten gewoon terug naar binnen halen. Als je je paprikaplant meteen in de volle zon zou plaatsen, zou de balkongroente last kunnen krijgen van zonnebrand.

Tip : als je vorstgevoelige groenten wilt voorzaaien, dan doe je dit bij voorkeur op een lichtrijke, warme vensterbank. Voor de exacte periode verwijzen we je graag naar onze zaaikalender.

compo image

MEDITERRANE OASE IN MOESTUINBAK

Snack-hoek creƫren : zo ga je te werk!

Een ruim zuidgeoriĆ«nteerd balkon is dankzij de zonnige ligging ideaal voor het kweken van balkongroenten en zonminnend fruit. Alles begint met een kleurrijk beplante verhoogde moestuinbak : roodbladige basilicum, klimkers, trostomaten, rozemarijn, Afrikaantjes en aardbeien. In ons artikel ā€œMoestuinbak beplantenā€ vind je meer informatie over hoe je een moestuinbak kan beplanten.

Links en rechts van het balkon hangen twee hangmanden met een diameter van 30 centimeter. Deze zijn ideaal voor de aanplanting van aardbeiplanten. Het voordeel : de aardbeien kunnen gemakkelijk over de rand groeien en zullen niet op de aarde blijven liggen. Zo voorkom je dat de aardbeien gaan rotten.

compo image

Een kleine, gezellige zithoek, verlichting en zonminnende planten zoals papaja, lavendel en eucalyptus creƫren een zekere vakantiestemming. Tijm en rozemarijn vind je ook terug in een van de bloembakken. Als mediterrane kruiden houden ze van zonlicht, kunnen ze goed korte periodes van droogte doorstaan en hebben ze weinig meststof nodig. Ze zijn dan ook ideaal voor de teelt op een zuidgeoriƫnteerd balkon. Aangezien ze vergelijkbare behoeften hebben, kunnen ze perfect samen aangeplant worden.

In de rest van de bloembakken vind je naast sierplanten nog Afrikaantjes, peterselie en bieslook. Peterselie is een kleine diva. Als je het kruid regelmatig water en meststof geeft, kan je twee jaar genieten van het lekkere kruid. In het tweede jaar, wanneer de peterselie bloeit, mag je deze niet opeten. In plaats daarvan moet je de bijen laten genieten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.