1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Rouwmuggen

Kenmerken

Rouwmuggen

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
zaailingen, stekjes, jonge plantjes, groenteplanten, sierplanten
Symptomen:
rouwmuglarven in de grond
Verschijning:
vuilwitte larven met zwarte kop, 6 tot 7 mm groot, donker gekleurde muggen, 2 tot 5 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Rouwmuggen herkennen

Kleine zwarte vliegjes - opgelet voor rouwmuggen!

De meeste planteneigenaars hebben er waarschijnlijk al eens mee te maken gehad : rouwmuggen. Dit type insect, dat familie is van de gewone steekmug, zoemt rond je kamerplanten en is niet zozeer schadelijk, maar eerder vervelend.

De larven van de rouwmug daarentegen, die in de potgrond zitten, zijn wel gevaarlijk. Zij voeden zich met organisch materiaal zoals schimmelhyfen, zachte bladeren, mos en algen. Ook de wortels van de plant moeten eraan geloven. Bij jonge planten kan dit veel schade veroorzaken omdat hun wortelstelsel nog niet volledig ontwikkeld is. Als teveel wortels zijn aangetast, zal de plant onvoldoende voedingsstoffen en water via de wortels kunnen opnemen. Het is dus heel belangrijk dat je snel ingrijpt!

Hoe kan je aantasting van rouwmuggen herkennen?

Als je kamerplanten worden aangetast door rouwmuggen, dan zal je kleine zwarte vliegjes rond de plant opmerken. Vooral bij het water geven zullen zij opgeschrikt worden en rond de plant zoemen. Rouwmuggen hebben een donker lichaam van 2 tot 5 millimeter lang en kan je herkennen aan hun tuimelende vlucht. Hoewel fruitvliegjes er gelijkaardig uitzien, hebben ze aanzienlijk kortere potten en kleinere vleugels dan rouwmuggen. In de handel zijn gele stickers verkrijgbaar die de muggen met hun gele kleur lokken. Uiteindelijk blijven ze aan de sticker kleven.

Als je plant verzwakt is ondanks de juiste standplaats en een correcte bemesting, raden we je aan om de plant uit de pot te halen en de wortelkluit te controleren. Zo zal je snel opmerken of de wortels worden aangetast door larven van de rouwmug. De larven zijn zes tot zeven millimeter lang, hebben een gebroken witte kleur en een zwarte kop. Onthoud het volgende : als je volwassen insecten opmerkt rond je plant, dan zijn er meer dan waarschijnlijk ook larven terug te vinden in de potgrond. Een vrouwelijke rouwmug legt tot 160 eitjes - het insect kan zich dus heel gemakkelijk massaal voortplanten!

Onze tip

De larven van de rouwmug voelen zich bijzonder goed in een vochtige potgrond - muf ruikende potgrond is daarom een belangrijke indicator voor een aantasting door rouwmuggen.

Bestrijding

Rouwmuggen bestrijden

Komaf maken met rouwmuggen - zo ga je te werk!

Een belangrijke eerstehulpmaatregel tegen rouwmuggen : minder water geven. De larven houden van een vochtige grond en ontwikkelen zich daar bijzonder goed. Als de ondergrond droger is, zullen ze zich duidelijk minder comfortabel voelen. De zamioculcas en tal van vetplanten zoals de sansevieria en de crassula hebben geen probleem met een korte droge periode. De calathea, de bananenplant en andere vochtminnende planten daarentegen zullen daar gevoeliger voor zijn. We raden je dan ook aan om steeds een vinger in de potgrond te duwen om te controleren of je water moet geven of niet - als de potgrond nog vochtig aanvoelt, hoef je niet te begieten.

Minder water geven kan helpen, maar bij een ernstige aantasting zal je andere middelen moeten inzetten om de rouwmuggen te bestrijden.

compo image

Speciale gele stickers voor het vangen van rouwmuggen

Muggen die reeds uit hun ei zijn gekomen, kunnen met behulp van aangepaste gele stickers worden gevangen. Deze stickers hoeven enkel in de potgrond te worden gestopt. De speciale gele kleur zal de insecten aantrekken waardoor ze aan de stickers blijven kleven. Zo worden de volwassen muggen gevangen en kunnen de insecten zich niet meer voortplanten.

Rouwmuggen bestrijden met nuttige insecten

Om snel van deze vervelende muggen af te komen, kan je ook nuttige insecten zoals aaltjes en roofmijten inschakelen. Dit zijn kleine diertjes die kunnen worden ingezet tegen ongedierte maar tegelijkertijd ongevaarlijk zijn voor mensen en huisdieren. En natuurlijk ook voor je planten!

Nuttige diertjes die rouwmuggen te lijf gaan zijn aaltjes van het type "Steinernema feltiae". Ze zijn verzot op larven in de grond. Als je aaltjes inzet, moeten de eerste resultaten na 10 tot 14 dagen zichtbaar zijn. Houd er rekening mee dat de aaltjes enkel doeltreffend zijn tegen de larven. Volwassen rouwmuggen moeten met behulp van gele stickers worden bestreden.

Ook roofmijten zijn heel efficiënt tegen rouwmuggen. Deze kan je eenvoudigweg over de potgrond strooien. Daar zullen ze direct op jacht gaan naar de larven.

Om ervoor te zorgen dat de nuttige insecten je planten effectief bevrijden van de rouwmug, is het belangrijk dat je steeds de gebruiksaanwijzing zorgvuldig naleest.

Hoe komen rouwmuggen in potgrond terecht?

Potgrond is een natuurproduct en moet na afvulling in een zak kunnen ademen. Daarom worden de zakken geperforeerd met miniscule gaatjes die - helaas - groot genoeg zijn voor de kleine rouwmuggen. Ze dringen niet noodzakelijk in grote aantallen via de gaatjes de potgrondzak binnen, maar één enkele rouwmug is voldoende om een complete zwerm te ontwikkelen. De rouwmug kan namelijk tot 160 eitjes leggen!

Als de potgrond is aangetast door rouwmuggen, wil dit niet zeggen dat het gaat om een potgrond van mindere kwaliteit. In tuincentra en DHZ-zaken worden de potgrondzakken van verschillende producenten naast elkaar aangeboden. Zo kunnen rouwmuggen zich gemakkelijk verspreiden. Vooral bij potgronden die buiten worden gestockeerd, moet je voorzichtig zijn. Plassen en andere open waterbronnen kunnen de aanwezigheid van rouwmuggen bevorderen. De potgrond preventief met een gewasbeschermingsproduct behandelen is niet duurzaam maar ook niet in verhouding aangezien de kleine insecten eigenlijk volkomen ongevaarlijk zijn.

Wist je trouwens dat er naast larven van rouwmuggen ook tal van andere kleine diertjes in de potgrond van je planten terug te vinden zijn? Denk maar aan springstaarten. Dit zijn witte, huppelende insecten van 1 tot 5 millimeter lang die zich - in tegenstelling tot rouwmuggen - voeden met reeds afgestorven plantendelen. Omdat ze zich echter extreem snel kunnen vermenigvuldigen, moet je snel handelen. Dit kan bijvoorbeeld met water. Zet de wortelkluit van je plant gedurende een half uur onder water. De springstaartjes zullen naar het oppervlak drijven. Daarna heeft je plant geen water meer nodig. Het kan zelfs zinvol zijn om je plant te verpotten. Als alternatief kan je ook roofmijten inzetten om de springstaartjes te bestrijden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.