compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. De aankoop en verzorging van een kerstboom in pot

Zo wordt hij vele jaren oud

De aankoop en verzorging van een kerstboom in pot

Kerstbomen zijn al decennialang een traditie in ons land. Ze worden jarenlang gekweekt om voor slechts enkele weken te worden versierd met slingers en kerstlampjes en uiteindelijk met tal van andere kerstbomen op het containerpark te belanden. Een kleinere kerstboom in pot biedt een duurzaam alternatief. Om ervoor te zorgen dat je kerstboom de feestdagen in een verwarmde woonkamer overleeft, delen we graag enkele tips. Zo zal je meerdere jaren van dezelfde kerstboom kunnen genieten.

Het duurzame alternatief

Oh dennenboom, oh dennenboom

Een kerstboom in pot ziet er niet alleen mooi uit ; als je hem op de juiste manier verzorgt, zal hij ook langer leven. Hierdoor is hij een beduidend duurzamer alternatief dan de klassieke kerstboom zonder wortelkluit. Ook bij de schoonmaak zal het boompje je heel veel werk besparen : kerstbomen in pot worden namelijk geleverd met wortelkluit, waardoor het risico op naaldverlies veel kleiner is dan bij exemplaren zonder wortelkluit. Kerstbomen in potten zijn meestal kleiner, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere appartement en balkons en terrassen.

Maar vergis je niet : een kerstboom in pot heeft ook zijn nadelen. Ze worden maximaal 120 cm hoog. Grotere naaldbomen zijn door hun grootte en gewicht namelijk niet geschikt voor gebruik in potten. De boom vraagt daarnaast toch ook wel wat aandacht om gedurende langere periode gezond te blijven. Hieronder hebben we enkele praktische tips voor je verzameld.

compo image

Dennenboom of toch liever spar?

De juiste boomsoort

Wil je een duurzame kerstboom aanschaffen, dan moet je eerst bepalen wel type boom je in de woonkamer wilt plaatsen.

Dennen zijn heel populair. Zo populair zelfs, dat de term "dennenboom" uitgegroeid is tot synoniem voor kerstboom. Daarnaast is er de Nordmann-spar, de absolute nummer 1 in ons land. De spar met donkergroene naalden vormt lange, verticaal groeiende wortels en wordt vrij groot. Daardoor is dit type kerstboom wat moeilijker om in pot te houden. Als je echt wilt kiezen voor een kerstboom in pot, dan kies je beter voor een compactere soort zoals de Koraanse zilverspar. Dit type boom groeit heel langzaam en wordt maximaal 80 cm hoog. Dankzij de mooie blauw-paarse gekleurde dennenappels vormt deze boom een echte blikvanger tijdens de feestdagen!

Als je een echte klassieke spar in de woonkamer wilt plaatsen tijdens de kerstdagen, dan is de kamerden (Araucaria heterophylla) de ideale oplossing. Deze mooie boom wordt als potplant 1 tot 2 meter hoog. Een ander belangrijk voordeel : de kamerden wordt speciaal gekweekt als kamerplant waardoor hij permanent binnen geplaatst kan worden. De boom heeft ook minder verzorging nodig dan zijn soortgenoten.

Naast al deze bekende dennensoorten kan je natuurlijk ook kiezen uit een groot aanbod sparren. Dit type naaldbomen kan zich beter aanpassen aan de omgeving (vb. een pot) en zal dus ook goed gedijen in een beperkte ruimte potgrond. Zo is de dwergspar met zijn compacte groei ideaal als kerstboom in pot. In het begin is de dwerspar heel klein. De boom groeit heel langzaam en bereikt pas na enkele jaren zijn maximale hoogte van 2 tot 3 meter. 

Waarop moet je letten?

De aankoop van een kerstboom in pot

Je wilt ongetwijfeld jarenlang genieten van jouw kerstboom in pot. Belangrijk om te weten is dat alles bij de aankoop van je kerstboom begint :

  • Kies voor een exemplaar met stevige wortelkluit en fijne, vezelige wortels.
  • Kies voor een exemplaar dat in een pot werd gekweekt en niet uit de volle grond is opgegraven om daarna in een pot te worden aangeplant. Deze hebben vaak beschadigde wortels en hebben weinig kans op overleven.

Vooral de overgang van een koele tuin naar een verwarmde woonkamer en terug bezorgt de bomen heel wat stress die enkel sterke exemplaren met gezonde en intacte wortels kunnen doorstaan. Als je niet zeker bent, kan je de boom in het tuincentrum voorzichtig uit de pot trekken. Heeft de boom een goed ontwikkelde en gezond wortels, dan kan je hem zonder aarzelen kopen.

Koop je een kerstboom met de bedoeling om die later in de tuin uit te planten, dan raden we je aan om een kleiner exemplaar te kiezen. Kleinere planten doorstaan de overgang van binnen naar buiten meestal beter dan de grotere exemplaren die na verloop van tijd gewend zijn geraakt aan een vaste standplaats. Een jonge, kleinere kerstboom die ongeveer een jaar in een pot heeft gestaan, is daarom ideaal.

compo image

Slag van de warmte of koudeschock

Geef je kerstboom de tijd om zich aan te passen

Omdat een dennenboom uitgerekend rond Kerst een winterpauze inlast, heeft hij tijd nodig om te acclimatiseren voordat hij in de verwarmde woonkamer wordt geplaatst en verder wordt versierd. We raden je aan om de boom enkele dagen op een beschutte, lichtrijke plaats te zetten zoals het terrras of het balkon. Een onverwarmde hal of een lichtrijke garage zijn ook heel geschikt.

Houd het verblijf in huis zo kort mogelijk. Eenmaal de boom gewend is geraakt aan de warme temperaturen, wordt het uitplanten in de tuin een risico. Idealiter plaats je de dennenboom één dag voor Kerst in de woonkamer en verhuis je hem op Nieuwjaar terug naar buiten. Zo staat de boom maximum 10 dagen in een verwarmde ruimte. Ook bij de installatie van de boom kies je best voor een zo koel mogelijke plaats, vb. een serre. 

Ook voor de gezondheid van de houtige plant kan je bij het opzetten een zo koel mogelijke plaats kiezen. Een veranda is bijvoorbeeld ideaal. Houd je boom zo ver mogelijk verwijderd van radiatoren en houtkachels.

Woestijnklimaat in de woonkamer

Geef je kerstboom in pot regelmatig water

Voordat je je kerstboom naar binnen haalt, is het belangrijk dat je hem voorbereidt op de warme binnenlucht. Dit kan je doen door hem grondig water te geven (opgelet : enkel als het niet vriest). Eenmaal hij zijn plaatsje in de woonkamer heeft gekregen, geef je hem samen met de andere kamerplanten water. Belangrijk daarbij is dat de wortelkluit niet mag uitdrogen.

Controleer vóór het begieten met je vingers of de potgrond nog vochtig is. Als het oppervlak droog aanvoelt, moet je water geven. De wortels van naaldbomen zijn echter heel gevoelig voor wateroverlast. Dit zal je merken aan het feit dat de boom naalden verliest en dat de overige naalden geelkleuren. Om het je dennenboom zo comfortabel mogelijk te maken, kan je zijn naalden om de twee dagen met water besproeien - dit geeft de boom verkoeling en verhoogt de luchtvochtigheid.

De beste tips tegen naaldverlies bij dennenbomen

Een versierde kerstboom tijdens de eindejaarsperiode mag niet ontbreken. Maar wat als de boom al na enkele dagen zijn naalden begint te verliezen? Ontdek hier hoe je zo lang mogelijk van je kerstboom kan genieten!

Meer weten

Terug naar de vrijheid

Kerstboom in pot buiten plaatsen

Als je je kerstboom na de kerstperiode wilt plaatsen, is het belangrijk dat je hem voldoende tijd geeft om te acclimatiseren. Dit kan je doen door hem gedurende enkele dagen in de verlichte hal of garage te plaatsen waar hij eerder reeds heeft geacclimatiseerd. Ook moet je de boom nog enige tijd water blijven geven zodat hij het vocht, dat door verdamping verloren gaat, kan compenseren. Na ongeveer twee weken kan je je kerstboom in pot buiten op een beschutte plaats zetten - enkel bij vorstvrij weer. Als je jouw kerstboom in pot in de tuin wilt uitplanten, wacht je bij voorkeur tot het voorjaar, wanneer de grond weer vorstvrij is.

compo image

Tips voor een goede verzorging

Na de eindejaarsfeesten : kerstboom in pot verzorgen en verpotten

Zijn de feesten voorbij? Bereid je boom dan voor op volgend jaar! Als je je kerstboom de komende jaren opnieuw wilt gebruiken, kan je hem gemakkelijk buiten zetten en hem daar in een pot kweken. Het is echter belangrijk dat je de naaldboom regelmatig (uiterlijk na twee tot drie jaar) verpot in een grotere pot. Zo krijgt hij voldoende ruimte om te groeien.

Naaldbomen houden van een zure grond zoals een potgrond voor zuurminnende planten (rododendrons, hortensia's, ...). Blijf ook regelmatig water geven. Vooral bij potplanten is het belangrijk dat je wateroverlast vermijdt maar tegelijkertijd de wortelkluit niet laat uitdrogen. Door een extra drainagelaag van vb. hydrokorrels onderin de pot aan te brengen, voorkom je dat de wortels gaan rotten.

Je naaldboom in pot heeft ook voedingsstoffen nodig. Een aangepaste meststof kan je direct bij de aanplanting of bij het begin van de groeiperiode in het voorjaar strooien en in de bodem inharken.

Naar de tuin

Kerstboom uitplanten en verzorgen

Beschikt je over voldoende ruimte in de tuin en wil je je naaldboom daar graag aanplanten in de buurt van andere gewassen? Dat kan in het voorjaar, na de laatste nachtvorst. Daar kan je boom tot zelfs tientallen jaren leven. Uiterlijk na drie tot vier jaar is een naaldboom meestal veel te groot om in een pot te blijven groeien.

Om je naaldboom in de tuin uit te planten, ga je als volgt te werk :

  • Graaf een plantgat dat gemiddeld twee keer groter is dan de wortelkluit.
  • Haal de boom uit de pot en maak de wortels voorzicht los.
  • Plaats de boom in het plantgat en vul op met de uitgegraven grond. Druk goed aan.
  • Geef je boom regelmatig water - vooral tijdens droge lentes.

We raden je af om je uitgeplante naaldboom voor de kerst terug uit te graven en in een pot aan te planten. Dan loopt de boom het risico dat de wortels beschadigd raken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.