Zo wordt hij meerdere jaren oud
Een gans leven als boom opgroeien om slechts enkele weken in het middelpunt van de belangstelling te staan, versierd met lichtjes en kerstornamenten. De kerstboom is bij ons reeds lange tijd een traditie, maar toch belandt hij na de kerstperiode vaak in het containerpark samen met duizenden soortgenoten. Een kerstboom in pot, die tijdens de zomer in de tuin wacht op zijn volgende optreden, biedt nochtans een duurzaam alternatief. We tonen jou hoe je jarenlang plezier kan beleven aan je kerstboom met wortelkluit.
Hierop moet je letten
Om zeker te zijn dat je kerstboom met kluit ook werkelijk een duurzaam en langdurig project kan worden, is het belangrijk dat je een boom koopt met stevige wortelkluit en fijne vezelwortels. Vooral de overgang van de koele tuin naar een warme woonkamer en terug gaat gepaard met ontberingen die alleen gezonde en sterke planten kunnen doorstaan. Als je het niet zeker weet, kan je in het tuincentrum de boom voorzichtig uit de pot trekken. Is de wortelkluit compact en stevig? Dan kan je hem gerust aankopen.
Om later de boom gemakkelijk te kunnen uitplanten, kies je best voor een kleiner exemplaar van max. 1,20 meter. Kleinere planten overleven de 'verplantingsshock' meestal beter dan grotere exemplaren die in de loop van de jaren zijn gewend aan hun vaste locatie. Net daarom zijn jonge, kleinere planten, die ongeveer een jaar in potten worden gekweekt, ideaal.
Hitte en kou - twee uitersten
Omdat de boom zich net tijdens de kerstperiode altijd in de vegetatieperiode bevindt, heeft hij tijd nodig om te acclimatiseren voordat hij in je warme woonkamer belandt. Plaats hem daarom enkele dagen op een lichtrijke, beschutte plek. Een onverwarmde gang of een verlichte garage zijn heel geschikt. Toch moet je ervoor zorgen dat het verblijf in je woonkamer zo kort mogelijk is.
Eenmaal de boom zich aan de knusse, warme temperaturen heeft aangepast, wordt een latere verhuizing namelijk een risico. Daarom raden we je aan om de boom pas op de dag van kerstavond binnen te plaatsen en hem voor oudejaarsavond opnieuw in de buitenlucht te plaatsen. Dit is natuurlijk enkel belangrijk als je van plan bent de boom terug aan te planten in de tuin. Ook binnenshuis kan je hem een handje helpen : kies een koel plekje uit. Een wintertuin is bijvoorbeeld ideaal, maar een open haard of een radiator in de buurt moeten vermeden worden.
Droog woonkamerklimaat
Als het niet vriest, is het raadzaam om de kerstboom voor het binnenbrengen goed water te geven. Zo kan hij zich voorbereiden op de warme verwarmingslucht. Voor zijn dagen binnenshuis kan je voor je kerstboom dezelfde gietroutine toepassen als voor je kamerplanten - de kluit mag in geen geval uitdrogen. Om het de naaldboom zo comfortabel mogelijk te maken, kan je de naalden om de 2 dagen met water besproeien - dit heeft een verkoelend effect en verhoogt de luchtvochtigheid.
Terug naar de vrijheid
Ook als je kerstboom terug naar buiten verhuist, is het belangrijk dat de boom tijd genoeg heeft om te acclimatiseren. Stel de boom daarom eerst terug in de gang of in de garage, waar hij eerst heeft gestaan. Blijf de boom nog enige dagen water geven zodat hij het verdampte vocht terug kan compenseren. Na ongeveer twee weken kan je de boom tijdens een vorstvrije dag terug buiten plaatsen, bij voorkeur op een windvrij plekje.
Andere duurzame thema's
Producten voor kerstbomen in potten