Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Natuurlijk tuinieren
  6. Duurzaam tuinieren

Stap voor stap naar een duurzamere tuin

Duurzaam tuinieren - 10 tips

We houden van de natuur en van onze tuin. Hier zijn we ons heel bewust van de omgeving, we voelen ons ermee verbonden. En terecht : door nieuw leven te planten, leveren we een belangrijke bijdrage aan de bescherming van de natuur en van ons klimaat. Helaas gebeurt het dat we de natuur beschadigen door te tuinieren - meestal zonder het zelfs maar te beseffen. We tuinieren uit gewoonte, om een mooi esthetisch plekje te creëren en denken daarbij niet altijd na over het duurzame aspect. We stelden dit blogartikel op om iedereen bewuster te maken en om iedereen aan te moedigen meer aandacht te besteden aan onze omgeving. Met handige tips rond duurzaam tuinieren ontdek je waar het de moeite waard kan zijn om anders te gaan denken, in het voordeel van het milieu!

compo image

Onze handafdruk vergroten

1. Meer aandacht voor de natuur

Allereerst moet je je eigen zonden bij het tuinieren identificeren door een sterker bewustzijn. Enkel als we ons gedrag consequent reflecteren, kunnen we onze houding aanpassen en duurzaam handelen.

De vraag naar hulpbronnen is al heel lang groter dan wat onze planeet zelf kan vernieuwen. Bij elke handeling moeten we beseffen in welke mate de hulpbronnen worden gebruikt en moeten we ons de vraag stellen of er geen milieuvriendelijkere alternatieven zijn.

Ook bij het tuinieren kunnen we verschillende vragen stellen : waar haal ik mijn planten vandaan? Welk gereedschap en welke producten gebruik ik bij het onderhoud van mijn tuin? Hoeveel water verbruik ik bij het begieten van mijn planten? Er zijn oneindig veel mogelijkheden om spaarzamer met hulpbronnen om te gaan in de tuin. Hoe ver je daarbij wilt gaan, dat bepaal je zelf. Voor het begieten van je planten zou je bijvoorbeeld een regenton kunnen installeren om het regenwater op te vangen. Je kan zelfs nog een stap verder gaan : je kan planten aankopen die weinig water nodig hebben, een kwaliteitspotgrond aankopen die het gietwater vasthoudt of zelfs bemesten met schapenwol!

Door duurzaam te tuinieren en je verantwoordelijkheid te nemen, kan je een positieve stempel drukken. Door gerecyclede verpakkingsmaterialen te gebruiken en de transportroutes in te korten, reduceren we voortdurend onze ecologische voetafdruk. Daarnaast maken we het jou mogelijk om duurzaam en milieuvriendelijk te tuinieren met onze ecologisch geproduceerde potgronden, organische meststoffen en natuurlijke gewasbeschermingsproducten.

Al de maatregelen die we nemen om onze CO2-voetafdruk te reduceren, vergroten eveneens onze CO2-handafdruk. Deze staat symbool voor ecologische vooruitgang en weerspiegelt de stempel die we achterlaten op onze weg naar meer duurzaamheid.

Vermijd het gebruik van luidruchtige apparaten

2. Duurzaam tuinieren zoals in grootmoeders tijd

De planten in onze tuin zetten CO2 in zuurstof om. Tegelijkertijd gebruiken we bij het tuinieren vaak elektrische apparaten die precies het tegenovergestelde effect hebben. Over een paradox gesproken! Hoe belangrijk de technische vooruitgang ook is, deze apparaten maken ons leven wel een stuk eenvoudiger. Onze elektrische grasmaaier, heggenschaar, bladblazer, … leveren ons duidelijk waardevolle diensten. Mochten we voor al deze klussen echter op onze eigen lichaamskracht vertrouwen, doen we niet alleen iets goeds voor het milieu maar ook voor ons eigen lichaam! En laten we de buren niet vergeten : de apparaten maken immers vaak storende geluiden.

Over buren gesproken : wat dacht je ervan om grotere apparaten gemeenschappelijk aan te kopen en te delen? Zo spaar je niet alleen geld, plaats maar ook hulpmiddelen!

compo image

De juiste keuze

3. Ogen open tijdens de aankoop van planten

Ja, planten uit verre landen zien er vaak fantastisch uit en kunnen elke tuin omtoveren in een exotische oase. Maar wees eens eerlijk : scoren inheemse planten en struiken niet net zo goed? Geïmporteerde of overmatig gecultiveerde planten kunnen namelijk heel wat nadelen met zich meebrengen. Allereerst is er de immens lange transportweg. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor ziekten en bieden ze insecten en andere diertjes weinig voeding. Vooral de overmatig gecultiveerde bloemen, die een echte blikvanger in je bloemperk vormen met hun grote, gevulde bloemen, zijn voor bijen, vlinders of zweefvliegen niet echt interessant.

Daarnaast verdragen heel wat exotische planten, die afkomstig zijn uit warme gebieden, helaas geen lagere temperaturen. Na een ijzige winter is de kans dus groot dat er niks meer overblijft van je plant. In plaats van elk jaar nieuwe, vorstgevoelige planten aan te planten, kan je beter meerjarige en winterharde exemplaren aanschaffen.

Nog een tip : om je kale tuin om te toveren tot een kleurrijk bloemenparadijs, kan je bestaande planten vermeerderen! Daarbij heb je verschillende mogelijkheden. Je buurvrouw zal je zeker plezier kunnen doen met wat planten uit je tuin en wie weet krijg je wel een stekje terug van een plant waarop je al lang je oog had laten vallen. Of wat dacht je van een plantenruilfeestje waarop je plantenliefhebbers uit de buurt uitnodigt?

compo image

Water besparen

4. Correct begieten = duurzaam tuinieren

Als het gaat om duurzaam tuinieren, dan zijn er twee belangrijke vragen : waar komt het water vandaan? Hoe wordt er water gegeven? Ideaal voor de natuur is dat er zoveel mogelijk regenwater in een regenton wordt opgevangen om later de planten daarmee te begieten.

Het ideale moment om je planten water te geven, is ’s morgens vroeg, wanneer het risico op verdamping nog heel klein is. Giet steeds aan de voet van de plant en vermijd dat er water op de bladeren terechtkomt. Water op de bladeren zorgt er niet alleen voor dat je planten hun dorst niet kunnen lessen, maar vergroot eveneens het risico op schimmelziekten en verbranding. We raden je aan om de grond tussen twee gietbeurten volledig te laten uitdrogen en pas daarna opnieuw rijkelijk te gieten. Zo bespaar je niet alleen water, het is ook nog eens goed voor de wortelgroei!

Nog 3 extra tips om water te sparen :

  1. Breng een laagje mulch (schors, houtchips, lavakorrels, …) aan tussen je planten. Zo beperk je de verdamping van het water tot een minimum en hoef je minder frequent te begieten.
  2. Planten in potten en bakken hebben snel te kampen met een tekort aan water door het beperkte volume potgrond. Net daarom ontwikkelde COMPO een speciale potgrond met een performante grondstof (Aqua Depot) die water opslaat en het vervolgens terug vrijgeeft als je plant daar behoefte aan heeft. Tegelijkertijd bevatten onze COMPO SANA® potgronden perliet. Dit zijn vlokken uit vulkanisch gesteente die de opname en de opslag van water verbeteren. Ook met behulp van puimsteenkorrels kan je de wateropslag verbeteren. De natuurlijke korrels zijn ideaal om te vermengen met potgrond.
  3. Tot slot kan je een meststof op basis van schapenwol gebruiken. Deze speciale meststof heeft namelijk een heel sterke wateropslagcapaciteit en zorgt voor een luchtige en actieve bodem, ook tijdens droge zomers!

Niet te verwaarlozen

5. Geschikte standplaats voor een langere levensduur

Of het nu gaat om een rozenstruik, een hortensia, een pot of een bloembak - enkel wanneer je plant op de juiste plaats wordt aangeplant en zich daar echt thuis voelt, zal je er lang kunnen van genieten. Als vlijtige liesjes, die houden van een schaduwrijk plekje, op een zonrijke locatie worden aangeplant, hebben ze duidelijk meer water nodig dan wanneer de plant op een half-schaduwrijk plekje is aangeplant. Je zal dus veel vaker moeten water geven en dat kan tijdens de zomer heel arbeidsintensief zijn. Daarnaast zijn er planten die niet houden van zonlicht zoals fuchsia’s, daslook en hosta’s. Als ze op een plekje groeien waar ze aan de felle middagzon worden blootgesteld, dan zullen je planten niet zo goed gedijen.

Net daarom is het de moeite waard om bij het begin van het seizoen een goede planning op te maken en uit te zoeken welke planten zon en welke planten schaduw nodig hebben. Op deze link vind je trouwens een mooi overzicht van planten die bestand zijn tegen hitte maar ook van planten die zonder probleem groeien en bloeien in de schaduw.

Wilde planten voor zonnige en schaduwrijke locaties

Planten voor schaduwrijke tot half-schaduwrijke locatiesPlanten voor half-zonnige tot zonnige locaties
  • Begonia
  • Daslook
  • Fuchsia
  • Gebroken hartje
  • Hartlelie
  • Hortensiasoorten vb. blauwe boerenhortensia
  • Klimop
  • Kruipend zenegroen
  • Lievevrouwebedstro
  • Maagdenpalm
  • Ooievaarsbeksoorten vb. knopige ooievaarsbek
  • Pluimgipskruid
  • Pluimspirea
  • Siernetel
  • Varen
  • Vlijtig liesje
  • Anjersoorten vb. kartuizer anjer
  • Astersoorten vb. bergaster
  • Duifkruid
  • Gele kamille
  • Gewone agrimonie
  • Kleine tijm
  • Klokje
  • Kogeldistel
  • Korenbloem
  • Lavendel in bloemperken
  • Ooievaarsbeksoorten vb. bloedooievaarsbek en rotsooievaarsbek
  • Prachtkaars
  • Roos
  • Rozemarijn
  • Steenbreek
  • Tuinlobelia
  • Veldsalie
  • Vetkruid (sedum)
  • Vuurwerkplant
  • Wilde marjolein
  • Wilgkoeienoog (Buphtalmum)
  • Wollige andoorn
  • Zonnebloem
  • Zonnehoed

En als je dan toch bezig bent, houd dan ook rekening met de bestaande grond. Past die ook bij de planten die je wilt aanplanten? Als de basis namelijk niet goed is, zal je maar heel kort kunnen genieten van je plant…

Een no-go

6. Kunstmatige materialen

Plantenbakken, meubelen en gieters uit kunststof zijn ideaal voor gebruik buitenshuis. Als we echter denken aan de productie uit aardolie en aan het afbraakproces dat meerdere eeuwen duurt, dan beseffen we dat dit materiaal eigenlijk niet thuishoort in de tuin. En als het dan toch in plastic moet zijn, waarom dan niet kiezen voor gerecycled materiaal?

Een andere optie : geef oude voorwerpen een tweede leven met een nieuwe functie door upcycling. Blikken zijn bijvoorbeeld ideaal als bloempot en van resterend hout kan je zelf een tuinbank maken.

compo image

Beter voorkomen

7. Natuurlijke onkruidbarrière

Stukken grond die langdurig kaal blijven, kunnen leiden tot uitdroging of erosie van de bodem. Daarom raden we je aan om de bodem te bedekken met een laagje mulch (vb. schors, houtchips, …). Deze bodembedekker zal je bodem beschermen tegen uitdroging en onkruid, maar zorgen eveneens voor een mooie, verzorgd uiterlijk.

Iets goeds teruggeven

8. Zelf composteren

Je eigen compost maken is duurzaam aangezien het - in het kader van de circulaire economie – bestaat uit beschikbare reststoffen vb. plantenresten, afval en snoeiafval. Om het composteringsproces te bevorderen, kan je een compostmaker toepassen. Dit strooipoeder zal de natuurlijke humusvorming bevorderen en binnen 6 tot 8 weken zorgen voor een waardevolle mulchcompost.

 

Duurzaamheid bij COMPO

Lang voordat duurzaamheid een belangrijk onderwerp werd in onze samenleving, bracht COMPO de eerste biologische producten op de markt. Dit alles in combinatie met andere maatregelen om de ecologische voetafdruk te beperken.

Meer lezen
compo image

Een netjes geordende tuin is niet m

9. Voor meer kieming in de tuin

Netjes geharkte bloembedden, een voortuin met voornamelijk grind en een nauwkeurig gesnoeide laurierkers zijn heel mooi om naar te kijken, maar zo helpen we niet bij de bescherming van het milieu en van de biodiversiteit. Ons motto voor een duurzame tuin zou moeten zijn : een bonte mix van planten die we niet te veel snoeien en hun eigen gang laten gaan. Dit zal insecten aantrekken die ons op hun beurt helpen bij het tuinieren. Dat brengt ons naadloos bij de 10e tip…

Nuttige insecten beschermen

10. Gasten verwelkomen

Steeds meer dieren krijgen het moeilijk om voedsel of onderdak te vinden. Om ze een leefplek aan te bieden en de biodiversiteit te bevorderen, start alles bij de aankoop van je planten : geef de voorkeur aan inheemse soorten met ongevulde bloemen. Alleen deze zullen nuttige insecten voorzien van het voedsel dat ze nodig hebben om te overleven. Vogels, kleine diertjes en andere nuttige insecten voelen zich vooral thuis in wilde tuinen, waar er eerder sprake is van een natuurlijke chaos dan van en opgeruimde woestenij. Idealiter kan je je tuin zo plannen dat er het ganse jaar door iets bloeit. Daar zullen zowel jij als de insecten van genieten.

Nog een pluspunt : de nuttige insecten zullen je helpen bij het bestrijden van plantenplagen. Zo staan bladluizen op het menu van zowel lieveheersbeestjes als oorwormen. Als het ongedierte echter in de meerderheid is en de nuttige insecten ze niet meer de baas kunnen, kan je natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Denk maar aan brandnetelgier : hiermee ondersteun je de natuurlijke weerstand tegen ongedierte en versterk je de gezondheid van je plant.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :