Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Planten met stekken vermeerderen

Heel eenvoudig duurzaam tuinieren

Planten vermeerderen via stekken

Je hoeft het maar één keer te kopen - deze duurzame aanpak geldt helaas niet voor veel dingen. Bij veel tuinplanten is dit echter helemaal niet moeilijk, want in plaats van moeizame veredelingstechnieken volstaat daarbij eenvoudig stekken om de plant te vermeerderen. Met één enkele plant kan je zo niet alleen je eigen tuin vullen, maar ook die van je buren, familieleden en vrienden. Bij welke planten dat kan en hoe je het beste te werk kan gaan, lees je in dit artikel.

compo image

Eenvoudig en duurzaam

Een zinvolle methode

Het opkweken ('trekken') van stekken van bestaande planten is niet alleen de eenvoudigste manier om in korte tijd vele nieuwe jonge plantjes te krijgen, je kan er ook de eigenschappen van je lievelingsplant mee behouden. Want in tegenstelling tot vermeerdering via uitlopers krijg je met stekken een exacte genetisch kopie van de moederplant - een kloon als het ware. Als je bijvoorbeeld een hortensia hebt die het uitstekend doet in je tuin, zal stekken zeker lonend zijn.
Voordat je het nu gaat uitproberen, moet je wel het juiste moment afwachten. Om een kleine scheut van een plant voldoende energie te laten hebben om op eigen kracht nieuwe wortels te vormen, moet die plant eerst volledig in het sap hebben gestaan. Daarom is de vroege zomer (mei en juni) vaak de beste tijd om stekken van een moederplant te knippen of scheuren.

Bij deze planten lukt het bijzonder goed

Planten

Voorbeelden
Bloemplanten

Lavendel, roos, hortensia, geranium, oleander, sedum, sering, rododendron, sneeuwbal, Helenium, bruidsbloem (Deutzia), vlijtig liesje, kattenstaart, aster, flox, zonneoog

Kruiden  

Salie, tijm, rozemarijn, oregano, pepermunt, basilicum, koriander

Bomen/struiken

frambozen, buxus (wortelvorming kan tot een jaar duren), aalbessen, boswilg, diverse loof- en naaldbomen

 

Duurzaam tuinieren

Stap voor stap naar nieuwe planten:

  1. compo image

    1

    Het materiaal kiezen

    Omdat je stek dezelfde eigenschappen zal hebben als de moederplant, is het belangrijk dat je het uitgangsmateriaal alleen van sterke en gezonde planten haalt. Om de stekken later goed wortels te laten vormen, kan je het beste verse scheuten van 1 tot 3 jaar oud gebruiken. Bij oudere, houtachtige scheuten kan het soms jaren duren voordat zich wortels vormen. In de vroege zomer is het niet al te moeilijk een krachtige jonge scheut aan je lievelingsplant te vinden. Tip: Als je al weet van welke plant je volgend jaar stekken wilt trekken, kan je deze plant nog één keer sterk terugsnoeien. De plant vormt dan volgend jaar meer verse scheuten.

  2. compo image

    2

    Afknippen en planten

    Voor de stekken knip je jonge scheuten van ongeveer 10 tot 15 cm lengte af. Om de stek de kans te geven tot een mooie plant uit te groeien, moet deze al enkele gezonde bladeren hebben. Vlak voor het planten trek je de onderste bladeren eraf. Deze zouden anders in de vochtige teelaarde kunnen gaan rotten. Ook als een stek heel grote bladeren heeft, moet je deze goed uitdunnen, want het kleine steeltje kan in het begin al deze bladeren nog niet van water en voedingsstoffen voorzien. Om dezelfde reden moet je vóór het planten en indien aanwezig alle knoppen en bloemen verwijderen. Na deze voorbereidingen steek je de stekken in kleine potjes met teelaarde. Gebruik hiervoor absoluut een voedselarme teelaarde, zodat de planten langzaam groeien en daarbij hun kracht kunnen ontwikkelen.

  3. compo image

    3

    Gieten en wachten

    Zolang de plant nog geen wortels heeft, is het jouw taak voor voldoende water te zorgen. Hiervoor houd je de aarde in de eerste weken gelijkmatig vochtig. Vooral bij de nog zwakke planten die grote, dunne bladeren hebben, bijvoorbeeld hortensia's, werkt dat vaak alleen als de relatieve luchtvochtigheid dienovereenkomstig hoog is. Een plek in een kweekkas op een lichte vensterbank is daarom precies goed voor de tere plantjes. Stekken verdragen in het begin meestal geen direct zonlicht. Let erop dat de planten elkaar in de kweekkas niet raken, want dat vergroot bij de hoge luchtvochtigheid die daarin heerst de kans op het overdragen van schimmelziekten. Door de kweekkas regelmatig te luchten kan je dit eveneens goed voorkomen.

  4. compo image

    4

    Verpotten en uitplanten

    Wanneer de stekken na enkele weken nieuwe scheuten beginnen te vormen, is het je gelukt: het is een zeker teken van de wortels die zich hebben gevormd. Wacht vervolgens nog 1 tot 2 weken om de plant nog wat sterker te laten worden en breng langzaam de luchtvochtigheid omlaag door de kweekkas steeds vaker te luchten. Zodra de plant gewend is geraakt aan het normale klimaat in de ruimte, kan je haar verpotten naar een grotere pot met voedselrijke aarde. Daarvoor is een ademende kleien pot het meest geschikt. Voordat de plant groot genoeg is om te verhuizen naar de vollegrond, kunnen er nog enkele maanden met meerdere malen verpotten in grotere potten voorbijgaan. Helaas slagen niet alle planten erin de ontwikkeling van stek tot gezonde buitenplant met succes te doorlopen. Begin daarom je project liever met wat extra kandidaten, voor meer kans op succes.

Zin in meer?

Duurzaam tuinieren

Als we nieuw leven planten, doen we al veel om het milieu te beschermen. Toch komt het soms voor dat we met onze tuinwerkzaamheden het milieu schade toebrengen, vaak volkomen onbewust.

Meer lezen
compo image

Nog een manier

Wortelvorming in een waterglas

Nog een manier om een stek te motiveren tot wortelvorming: plaats de stek bij kamertemperatuur in een waterglas. Het gaat nog sneller wanneer je het glas aan de buitenkant verduistert met een lap stof. Als je het water regelmatig ververst, worden na 2 tot 3 weken de eerste wortels gevormd. Wacht echter niet tot zich een enorme wortelkluit in het glas heeft gevormd, want die kan later in de teelaarde moeilijk meer ordentelijk doorgroeien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :