1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Kamerden (Norfolk-den)

Kenmerken

Norfolk-den (kamerden)

compo image
Araucaria heterophylla
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Eigenschappen

Plantlocatie:
Woonkamer, veranda
Planthoogte:
30 cm tot 2 m
Bloemkleur:
geen bloemen

Correct planten

Kamerden planten

Herkomst - daarom wordt de kamerden ook Norfolk-den genoemd

De kamerden komt oorspronkelijk van de Norfolkeilanden die ten oosten van Australië liggen. In het wild kunnen de bomen tot wel 70 meter hoog worden. De beroemde zeevaarder James Cook had de dennen opgemerkt en in 1773 voor het eerst een exemplaar naar Engeland gebracht. Omdat de Norfolk-den niet winterhard is in onze contreien, wordt hij sindsdien in potten in de woonkamer of in de veranda gehouden waar hij een hoogte van maximaal 2 meter kan bereiken.

De ideale standplaats voor kamerdennen tijdens de winter

De belangrijkste reden waarom de meeste kamerdennen enkele maanden na Kerstmis afsterven, is een verkeerde standplaats. In hun thuisland (de Norfolkeilanden) zijn de bomen gewend aan temperaturen van maximaal 25°C in de zomer en 15°C in de winter. In onze woonkamer is het klimaat voor de Araucaria heterophylla gewoonweg te warm en te droog.

De perfecte standplaats voor kamerdennen in de winter is een lichtrijke ruimte met temperaturen van niet meer dan 18 tot 20°C. Je kan de den het beste in een onverwarmde ruimte met grote ramen of in een koele veranda plaatsen. Als je met Kerstmis je kamerden in een verwarmde ruimte wilt plaatsen, moet je gedurende deze periode voor voldoende water zorgen - bijvoorbeeld met een sproeifles of een speciale bladverzorgingsspray. Na maximaal twee weken moet je de den uit de "woonkamersauna" halen en naar een koelere plaats verhuizen.

Kamerdennen succesvol de zomer laten doorkomen

In de zomer mag je kleine kamerden gerust wat frisse lucht opsnuiven. Je moet er echter voor zorgen dat de boom niet wordt blootgesteld aan de felle middagzon bij temperaturen boven 25°C. Hiervoor kan je de den in juni het beste laten wennen op een half beschaduwde plek in de tuin of op het balkon. Als je buiten geen ruimte hebt, kan je de kamerden de zomer laten doorbrengen nabij een oost- of westgeoriënteerd raam met veel lichtinval. In kamers met zuid-georiënteerde ramen is het veiliger om de den een paar meter van het raam te plaatsen. Zo vermijd je dat de plant snel uitdroogt in de beperkte hoeveelheid grond.

Kamerden aanplanten - de juiste pot en potgrond

Een den die in een pot wordt gehouden? Voor een lang leven binnenshuis is het heel belangrijk dat de den zich goed voelt in zijn pot. De grootste vijand voor kamersdennen in potten is wateroverlast. Zorg er daarom voor dat de drainagegaten in de bodem van de pot altijd vrij blijven en giet overtollig water altijd direct weg. Het is ook zinvol om een drainagelaagje (vb. puimsteenkorrels of hydrokorrels) op de bodem van de pot te leggen.

Ook de textuur van de potgrond is cruciaal om ervoor te zorgen dat de potgrond niet te vochtig is. Zoals bij alle naaldbomen houdt ook de kamerden van een licht zure bodem met een hoog aandeel aan zand. De ideale potgrond voor kamerdennen is dan ook een potgrond voor heideplanten die je luchtiger maakt door er een flinke portie zand doorheen te vermengen.

Onze tip

Plaats je kamerden nooit in een donkere hoek. Daar zal het boompje scheef naar het licht groeien en de mooie gelaagde takken zullen op de donkere zijde veel korter blijven.

Correct verzorgen

Kamerden verzorgen

Hoeveel water heeft een kamerden nodig?

Om ervoor te zorgen dat de wortels in de pot niet gaan rotten, is het erg belangrijk dat de wortelkluit van de den goed kan uitdrogen alvorens je opnieuw water geeft. Als de den teveel water krijgt, zal hij snel zijn naalden laten vallen en geelkleuren. Het is handig om de vegetatiecyclus te kennen :

  • In het voorjaar en de zomer, wanneer de kamerden groeit en het warm is, kan het nodig zijn om wekelijks water te geven.
  • De situatie is anders tijdens het koude seizoen, wanneer de boom overwintert en bijna geen water nodig heeft. In de winter (op een koele plaats) hoef je je kamerden dus misschien 2 tot 3 maanden lang helemaal geen water te geven.

Norfolk-dennen krijgen trouwens het liefst kalkarm regenwater.

Hoe vaak moet je je kamerden bemesten?

Zoals alle potplanten, die slechts over een beperkte hoeveelheid potgrond beschikken, moeten ook kamerdennen regelmatig worden bemest. Zoniet zijn de essentiële voedingsstoffen na 1 tot 2 jaar volledig opgebruikt en zal de plant langzaam vergaan. Ook bij de bemesting staat de vegetatiecyclus van de plant op de voorgrond :

  • Van april tot september, wanneer de den groeit, kan je om de 3 tot 4 weken een portie vloeibare meststof aan het gietwater toevoegen.
  • In oktober moet je de hoeveelheid meststof geleidelijk aan verminderen.
  • Van november tot februari hebben kamerdennen helemaal geen voedingsstoffen nodig.
  • In maart kan je beginnen met een milde meststof om de den uit zijn winterslaap te halen.

Hoe vaak moet je je kamerden verpotten?

Bij een goede verzorging is de potgrond van de kamerden na drie tot vier jaar meestal compleet doorworteld. Dan is het tijd om te verpotten. Meer ruimte betekent echter ook dat de boom in de loop der jaren steeds groter zal worden. Als je wilt vermijden dat de den 1 meter of zelfs hoger wordt, kan het zinvol zijn om voldoende meststof te gebruiken. Zo krijgt de naaldboom in de oude pot alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om er gezond uit te zien. Zo kan het interval tussen het verpotten worden verlengd tot 6-7 jaar.

Mag een kamerden gesnoeid worden?

Een kamerden snoeien moet zoveel mogelijk vermeden worden. Dan zal de uniforme groeivorm van de boom namelijk niet volledig kunnen herstellen. Het is beter om ervoor te zorgen dat de boom symmetrisch groeit op een lichtrijke locatie. Dit kan je heel eenvoudig bereiken door de pot regelmatig te draaien zodat de takken van alle kanten evenveel licht krijgen.

Veel voorkomende ziekten en insecten op kamerdennen

Vooral wanneer kamerdennen tijdens de winter op een warme locatie staan, zijn ze heel geliefd bij wolluizen. Ook tripsen nestelen zich graag aan het begin van de naalden en zijn daardoor nauwelijks te herkennen. Om van de bladzuigers af te komen, kan je de kamerden behandelen met een geschikt bestrijdingsmiddel voor kamerplanten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.