compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Urban Jungle met onderhoudsvriendelijke kamerplanten

Onderhoudsvriendelijke kamerplanten

Creëer je eigen urban jungle

Droom jij ook van je eigen indoor jungle? Ook wanneer je geen groene vingers hebt, kan je je eigen urban jungle creëren. Alles wat je daarvoor nodig hebt, zijn onderhoudsvriendelijke planten - zoveel je zelf wilt!

compo image

Groene oase van rust - de „urban jungle“-trend

Vooral in grote steden zie heel weinig natuur als je uit het raam kijkt. De trend „urban jungle“ gaat hier gretig tegen in. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het om de creatie van je eigen kleine jungle in de stad - een toevluchtsoord waar je helemaal tot rust kan komen. Daarbij mogen kamerplanten, die beschikbaar zijn in allerlei maten en vormen, niet ontbreken. Je kan ze in groepjes of als alleenstaande plant plaatsen.

Afhankelijk van jouw smaak kan je kamerplanten combineren met plantenprints om het junglegevoel te versterken. Denk maar aan posters of behangpapier. Als je het liever wat rustiger en subtieler hebt, kan je voor enkele iets grotere planten kiezen in combinatie met wit, crèmekleurig of beige meubilair. Je merkt het : je kan je fantasie de vrije loop laten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Onze tip

De verschillende groene tinten van je planten kan je gemakkelijk combineren met andere natuurlijke materialen zoals hout, rotan of aardewerk.

7 onderhoudsvriendelijke kamerplanten

De plantenkeuze voor de creatie van je stadsjungle hangt niet alleen af van je smaak, maar ook van de locatie. Controleer bij de aankoop van je planten steeds het plantenetiket om meer te weten te komen over de kamertemperatuur, de lichtomstandigheden en de vochtigheidsgraad die de planten nodig hebben.

compo image

Ideaal voor half-schaduwrijke plekj

1. Gatenplant (Monstera)

Een plant die niet mag ontbreken in een urban jungle, is ongetwijfeld de Monstera, waarvan de Monstera Deliciosa de populairste is. Met zijn grote gespleten bladeren (vandaar ook de naam “gatenplant”) vormt deze groene kamerplant een echte blikvanger. Er bestaan nog heel wat andere soorten die geschikt zijn voor een stadsjungle, zoals de Monstera obliqua waarvan de bladeren bijzonder grote gaten hebben.

De Monstera houdt van een lichtrijke plek zonder direct zonlicht, maar met een hoge luchtvochtigheid. Voor de rest stelt de plant niet veel eisen. Wist je trouwens dat je een Monstera gemakkelijk kan vermeerderen? De ideale manier om je stadsjungle in de loop van tijd uit te breiden!

PLANTENPORTRET MONSTERA
compo image

Houdt van een zonnige locatie

2. Yuccapalm

De Yucca is in staat om als alleenstaande plant een urban jungle-gevoel te creëren. De plant kan namelijk tot drie meter hoog worden. De bekendste soort is de Yucca elephantipes (afkomstig uit Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Europa), een echte zonneklopper die houdt van droge omgevingen. Daardoor hoef je niet zo vaak te begieten. Toch raden we je aan om regelmatig je vinger in de potgrond te duwen om te zien of de plant water nodig heeft. De plant kijkt er eveneens naar uit om elke twee weken een portie vloeibare meststof toegediend te krijgen. Die kan je eenvoudig toevoegen aan het gietwater.

PLANTENPORTRET YUCCA

Onderhoudsvriendelijke exoot

3. Kentiapalm

In jouw urban jungle mag de kentiapalm (Howea forsteriana) zeker niet ontbreken. Deze heel onderhoudsvriendelijke plant kan tot wel 3 meter hoog worden en vormt daarmee een echte aandachtstrekker. Omdat ze heel traag groeit, is de plant ideaal voor beginnende plantenliefhebbers. Dankzij de tropische afkomst voelt de kentiapalm zich heel goed op warme plekjes met een hoge luchtvochtigheid. Direct zonlicht moet je echter vermijden.

Verzorgingstip : door de plant regelmatig te besproeien met bladglans zal ze extra stralen.

compo image

Vetplant voor half-schaduwrijke loc

4. Vrouwentong (Sansevieria)

Op zoek naar planten die heel weinig onderhoud vragen? Dan kan je zeker niet om vetplanten heen! Vetplanten slaan water op in hun bladeren en hoef je daarom relatief weinig water te geven. Een van de meest gekochte vetplanten is de Sansevieria. Dit geslacht omvat verschillende soorten waarvan de slanke bladeren gedeeltelijk gestreept of omrand zijn. Hoewel de plant in haar thuisland heel wat zonlicht gewoon is, kan ze - afhankelijk van de soort - op donkerdere plekjes in huis worden gezet. Daar zal ze echter veel langzamer groeien.

PLANTENPORTRET SANSEVIERIA
compo image

Hangende schoonheid

5. Drakenklimop (Epipremnum)

Hangplanten zijn ideaal om plaats te besparen en tegelijkertijd je eigen stadsjungle te creëren. Daarbij is drakenklimop een heel goede keuze : deze onderhoudsvriendelijke klimplant kan je in een hangmand aanplanten, van een plank naar beneden laten groeien of samen laten groeien tot een natuurlijke scheidingswand. Nog een voordeel : hoewel drakenklimop de voorkeur geeft een lichtrijke plekjes, kan je soorten kiezen met donkere bladeren zonder gele of witte schakeringen. Die kan je plaatsen op gedeeltelijk schaduwrijke plekjes.

PLANTENPORTRET EPIPREMNUM

Zon en warmte

6. Paradijsvogelbloem (Strelitzia)

De paradijsvogelbloem dankt haar naam aan de kleurrijke bloemen die doen denken aan een verenkam en die extra kleuraccenten creëren in jouw urban jungle. Niet alleen de bloemen zijn imposant : met haar grote, weelderige, groene bladeren is ze een opmerkelijke verschijning. In de zomer verdampt de paradijsvogelbloem relatief veel water en rekent ze erop dat je regelmatig water geeft. Tijdens de winter daarentegen is de plant beduidend minder dorstig. Ook hier raden we je aan om een vinger in de potgrond te steken om te controleren of de grond nog vochtig is.

compo image

Houdt van warme locaties

7. Kamerpalm (Zamioculcas)

Ook de Zamioculcas is een heel eenvoudig te verzorgen plant die zich op meerdere locaties goed voelt. De plant geeft de voorkeur aan een lichtrijke tot half-schaduwrijke plek, maar kan zich ook aanpassen aan een iets donkerdere omgeving. Daarbij zullen de bladeren donkergroen kleuren. In beide gevallen is de temperatuur heel belangrijk : de kamerplant houdt van warmte (18 tot 25°C). Omdat de Zamioculcas water in de bladeren opslaat, is de plant ideaal voor plantenliefhebbers die af en toe vergeten water te geven.

compo image

Planttip : ideale groeiomgeving voor kamerplanten

Om zeker te zijn dat je planten zich goed voelen in je stadsjungle, is de juiste basis belangrijk. Kies voor een pot met afvoergaten zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Vul de pot voor ongeveer 1/3 met puimsteenkorrels. Deze korrels zullen de plant beschermen tegen wateroverlast en zijn tegelijkertijd heel duurzaam. Vervolgens vul je de pot verder aan met een kwalitatieve potgrond voor kamerplanten. Vetplanten geven de voorkeur aan een luchtiger substraat met zand en perliet.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.