compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Onderhoudsvriendelijke planten voor het kantoor

Onderhoudsvriendelijke planten voor je kantoor

Planten in je kantoor fleuren de ruimte niet alleen op, maar hebben daarnaast ook nog eens een positief effect op je werkomgeving. Hieronder tonen we jou waarom het de moeite is om planten in je kantoor te hebben, welke planten hiervoor het meest geschikt zijn en welke eisen ze stellen aan hun omgeving. We geven jou ook graag enkele verzorgingstips mee.

Welke planten zijn geschikt voor kantoorruimtes?

Kantoorplanten moeten zo sterk en zo onderhoudsvriendelijk mogelijk zijn zodat ze vakantieperiodes probleemloos overleven en je zo lang mogelijk van de planten kan genieten. Heel wat planten zijn gevoelig - vooral een gebrek aan licht kan hun ondergang betekenen. De beste kantoorplanten zijn dan ook planten die niet veel licht nodig hebben, die weinig water nodig hebben en die langere periodes van droogte kunnen doorstaan. Bovendien moeten ze bestand zijn tegen stof en tocht. Daarnaast moet je eveneens rekening houden met de individuele eisen die de planten stellen aan hun standplaats (licht, temperatuur, …). Om je kantoorplanten mooi en gezond te houden stellen zelfs de meest onderhoudsvriendelijke planten enkele voorwaarden…

8 planten voor je kantoor

1. Kwartjesplant (Aspidistra)

De kwartjesplant, beter bekend onder de naam Aspidistra, is ongetwijfeld het toonbeeld van een typische kantoorplant. De plant is namelijk heel robuust : ze heeft niet veel licht nodig en ze is ook nog eens goed bestand tegen temperatuursschommelingen, tocht en stof. Hoewel een Aspidistra regelmatig water moet krijgen, kan de plant iets langere periodes zonder extra watergift goed doorstaan. Hierdoor is ze een extreem robuuste en populaire plant in winkels. Maar ook in trappenhallen, gangen en schaduwrijke hoekjes op kantoor verdient deze groene plant een plaatsje!

compo image

2. Graslelie of spinplant

Heb je niet zoveel plaats in je kantoorruimte maar wil je die toch met planten opfleuren? Wat dacht je hangplanten die je in een hanging basket ophangt of op een plank plaatst? De graslelie (Chlorophytum comosum) is hiervoor de ideale kandidaat! De plant is extreem onderhoudsvriendelijk en is bijgevolg dan ook in heel wat kantoren terug te vinden. Je hoeft er enkel voor te zorgen dat de toppen van de bladeren de grond niet raken en dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht.

Plantenportret graslelie
compo image

3. Drakenklimop (Epipremnum)

Drakenklimop (Epipremnum aureum) is een klimplant en kan, net zoals de graslelie, ook als hangplant worden gekweekt. Als je meerdere planten naast elkaar ophangt, wordt een soort gordijn gecreëerd dat dienst kan doen als privacyscherm of om kantoorruimtes op te delen.

De plant houdt van een warme en bij voorkeur lichtrijke omgeving, maar ook een schaduwrijk plekje is geschikt - in dat geval kies je best voor een exemplaar met zo donker mogelijke bladeren. Ook een hoge luchtvochtigheid zal de gezondheid van je plant positief beïnvloeden. Besproei daarom je plant af en toe met kalkarm water en een bladverzorgingsspray. Maar opgelet : als er op kantoor een hond rondloopt, dan moet je je bewust zijn van het feit dat de plant giftig is als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Plaats ze daarom uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Plantenportret drakenklimop
compo image

4. Philodendron

Een andere plant die een privacyscherm kan creëren of die je kan helpen bij het opdelen van ruimtes, is de Philodendron. Deze klimplant groeit heel snel tegen hekjes en muren. Een saaie muur verander je in een handomdraai in een blikvanger met grote, glanzende bladeren. De plant is niet alleen heel decoratief, maar vormt ook de ideale geluidsbescherming. De grote bladeren helpen namelijk bij het dempen van vervelende kantoorgeluiden.

De Philodendron heeft niet veel water nodig maar wel veel voedingsstoffen om snel te kunnen groeien. Van maar tot oktober kan je om de 3 maanden meststofstaafjes met lange werking toedienen. Een andere optie is het gebruik van een vloeibare meststof die je toevoegt aan het gietwater. Tijdens de winter kan je het aantal giet- en bemestingsbeurten reduceren.

compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Roze Korrels Meststofstaafjes

1 x bemesten = 3 maanden lange werking. Deze meststofstaafjes zijn een eenvoudige manier om je kamerplanten, palmen en varens te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen voor mooie, diepgroene bladeren.

Naar het product
compo image

5. Vetplanten

Vetplanten zijn in staat om water op te slaan in hun wortels en bladeren. Zo kunnen ze vakantieperiodes, waarin niemand zich om hen bekommert, goed doorstaan. De plantjes hebben veel licht nodig. Tijdens de groeiperiode zijn ze blij met een aangepaste portie voedingsstoffen. Er bestaan heel wat soorten vetplanten : bladvetplanten (vb. echeveria en sansevieria), stengelvetplanten (vb. cactussen en olifantspoot) en wortelvetplanten (vb. zebraplant).

Tips voor de verzorging van cactussen en vetplanten

6. Olifantspoot

Ook de Olifantspoot (Beaucarnea recurvata) bezit eigenschappen van vetplanten. De voet van de plant (het verdikte uiteinde van de stam) kan heel goed water opslaan. Dankzij deze eigenschap hoef je de plant heel weinig water te geven en is het dus dé plant bij uitstek voor je kantoor. Dit wil echter niet zeggen dat je helemaal geen water hoeft te geven. Als je Olifantspoot niet op regelmatige basis water krijgt, zullen de bladpunten bruinkleuren. Zorg er ook voor dat je plant voldoende licht krijgt. Als vetplant houdt ze van een zonnige locatie. Enkel tijdens hete zomers moet je tijdens de warme middaguren voldoende schaduw voorzien zodat de bladeren niet verbranden. Vermijd eveneens zoveel mogelijk tocht.

compo image

7. Yucca

De yucca komt oorspronkelijk uit Mexico en Midden-Amerika. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de plant van veel zonlicht houdt. Dankzij haar afkomst kan ze ook goed periodes van droogte doorstaan. Om wateroverlast te vermijden, raden we je aan om je yucca-plant heel zelden maar telkens uitvoerig water te geven. Dit komt zeker van pas in je kantoor! Van maart tot oktober kijkt de plant uit naar een portie voedingsstoffen. Om te voorkomen dat collega’s vergeten je plant te bemesten, kan je een meststof met langdurige werking toepassen. Zo vind je in het COMPO-assortiment praktische meststofstaafjes met een lange werking van 3 maanden.

Plantenportret Yucca
compo image

8. Vredeslelie (Spathyfillum)

Ben je specifiek op zoek naar een bloeiende kantoorplant, dan is de Vredeslelie (Spathyfillum cannifolium) - ook wel Lepelplant genoemd - een goede keuze. Wist je trouwens dat de roomwitte bloemen geen bloemen zijn, maar eerder schutbladen? De elegante plant voelt zich het prettigst op een half-schaduwrijk plekje, al groeit de plant ook goed op donkerdere plekjes - zolang de temperatuur niet onder de 18°C zakt. Vooral tijdens de winter, bij een droge omgevingslucht, kan je je plant met een verstuiver bevochtigen.

Plantenportret vredeslelie

Kantoorplanten opgedeeld volgens kenmerken

KenmerkMogelijke planten
Kleine kantoorplanten
Vetplanten, afhankelijk van de ouderdom en de groeivorm ook andere planten zoals Zamioculcas, Lepelplant, Epipremnum en graslelie

Grote kantoorplanten

Monstera, Kentiapalm, Goudpalm, Vioolbladplant, Olifantspoot, Schefflera, Yucca

Kantoorplanten voor de vensterbank

Vetplanten, Sansevieria, niet zo eenvoudig in onderhoud : orchidee
Kantoorplanten die weinig water nodig hebben
Vetplanten, Olifantspoot, Yucca, Zamioculcas
Kantoorplanten voor hydrocultuur
Epipremnum, Dracaena, Monstera, Lepelplant, Goudpalm

Bloeiende kantoorplanten

Lepelplant, niet zo eenvoudig in onderhoud : Flamingobloem (Anthurium), orchidee, Kalanchoë, Kerstster, in lichtrijke hallen : Hortensia
compo image

Zijn de Ficus Benjamina en de Ficus Elastica geschikte kantoorplanten?

Ook diverse ficussoorten, zoals de Waringin (Ficus Benjamina) en de Indische Rubberboom (Ficus Elastica) zijn heel populaire kamerplanten. De planten zien er dan ook prachtig uit met hun geschakeerde of diepgroene glanzende bladeren. Toch raden we je niet aan om deze planten op kantoor te plaatsen. De planten zijn namelijk heel gevoelig : de Ficus Benjamina zal bij een ongunstig binnenklimaat of een verandering van standplaats de bladeren laten vallen.

3 redenen om planten in je kantoorruimte te plaatsen

Als je nog niet overtuigd bent om je kantoorruimte op te fleuren met planten, dan zullen de onderstaande voordelen je zeker weten te overtuigen :

  1. Kantoorplanten verlagen stressEen uitstekende reden om planten in je kantoor te plaatsen : ze verlichten stress! Ze toveren niet alleen een glimlach op je gezicht, maar kunnen het stresshormoon cortisol verminderen. Het onderzoek “A plant a day keeps the doctor away” van de universiteit van Wageningen wijst uit dat planten op kantoor het gemiddeld aantal ziektedagen van werknemers vermindert.
  2. Kantoorplanten verbeteren je humeurHet subjectieve welzijn van de werknemers zou verbeteren door de aanwezigheid van groene planten op kantoor. Volgens het onderzoek van de universiteit van Wageningen kunnen planten zorgen voor meer tevredenheid en een beter humeur op het werk.
  3. Kantoorplanten verbeteren de productiviteitUit onderzoek is gebleken dat het concentratie- en geheugenvermogen in ruimtes met planten hoger is dan in kamers zonder planten. Planten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om grote ruimtes op te delen. Grootbladige planten aan muren helpen zelfs om het geluid te dempen. Hierdoor hebben we minder stress, kunnen we ons beter concentreren en zijn we productiever en creatiever!

Kunnen kantoorplanten de lucht zuiveren?

Tijdens je zoektocht naar de juiste plant voor je kantoor zal je ongetwijfeld “luchtzuiverende” plantenpakketten tegenkomen. Deze kamerplanten zijn bedoeld om verontreinigende stoffen uit de lucht op te slaan en de binnenlucht te verbeteren door zuurstof vrij te geven. Luchtzuiverende planten klinken in eerste instantie erg verleidelijk. Helaas moeten we jou een beetje teleurstellen : planten kunnen wel degelijk de lucht zuiveren en schadelijke stoffen uit de lucht filteren, maar het effect in de kamer of in het kantoor zal je nauwelijks merken. Studies die een positief effect van kamerplanten op het binnenklimaat aantonen, verwijzen namelijk vaak naar laboratoriumtests.

Zo verzorg je je kantoorplanten - onze tips

1. De juiste standplaats voor je kantoorplanten

Helaas zijn er altijd planten die na verloop van tijd afsterven. De reden hiervoor is niet enkel een gebrek aan verzorging of een foutieve verzorging, maar in veel gevallen een foutieve standplaats. De herkomst van een plant geeft een goede indicatie of een plant veel zonlicht nodig heeft of ook met weinig licht kan overleven. We raden je dan ook aan om steeds de aanbevelingen op het plantenetiket op te volgen.

2. Kantoorplanten correct water geven

Planten op kantoor water geven - het is een gevoelig onderwerp. Doordat verschillende mensen de planten verzorgen, bestaat het risico dat de planten te weinig of zelfs te veel water krijgen. Het begieten van kamerplanten wordt vaak heel snel onderschat. Om wateroverlast te voorkomen, kan je bij het verpotten van de plant een laagje drainagemateriaal (vb. puimsteenkorrels of hydrokorrels) onderin de pot leggen.

Daarnaast moet je rekening houden met de individuele behoeften van de planten en de ontwikkelingsfase waarin de planten zich bevinden. Tijdens de groeifase heeft je plant normaliter meer water nodig dan in de rustfase. Ook het weer heeft een invloed op de gietbeurten : bij warm weer of wanneer de verwarming is ingeschakeld, maar ook bij een lage luchtvochtigheid zal je vaker water moeten geven. Als je planten in een eerder koele en donkere ruimte staan, dan zal je eerder minder vaak water moeten geven. Als je twijfelt, raden we je aan om minder water te geven in plaats van te veel.

compo image
compo image
Bodembedekkers

COMPO Bio Granuplant® Hydrokorrels

Puimsteenkorrels vormen een duurzaam alternatief voor traditionele hydrokorrels. De korrels creëren de ideale groeiomgeving en bezitten een hoge wateropslagcapaciteit.

Naar het product

3. Kantoorplanten correct bemesten

Naast licht en water hebben kantoorplanten natuurlijk ook voldoende voedingsstoffen nodig. Door de planten regelmatig te bemesten, zullen ze gezond blijven en er lang mooi uitzien. Reeds bij het verpotten kan je je planten al voorzien van een basispakket voedingsstoffen : als je een kwalitatieve potgrond gebruikt die een meststof bevat, zullen je planten vanaf het begin gedurende meerdere weken alle belangrijke voedingsstoffen ter beschikking hebben die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling.

Daarnaast kan je kiezen tussen een vloeibare meststof, die je op regelmatig basis toevoegt aan het gietwater, of gebruiksklare meststofstaafjes met lange werking. Bij cactussen en bonsais moet je specifieke meststoffen gebruiken die beantwoorden aan de eisen van deze planten.

compo image

4. Kantoorplanten verpotten

Je kantoorplanten verpotten heeft vele voordelen. Als de pot te klein is geworden voor de plant, zal de plant niet meer in staat zijn om voldoende voedingsstoffen op te nemen en wordt het ook moeilijker om te de plant water te geven. De kleine hoeveelheid grond zal namelijk niet veel water kunnen opslaan. Hierdoor kan de plant zich niet meer verder ontwikkelen en zal ze gebreken vertonen.

Controleer de wortelkluit bij de aankoop van je plant : als er al wortels uit de pot groeien, dan is de pot te klein voor de plant. Bij het verpotten van de plant kan je een laagje drainagemateriaal (vb. puimsteenkorrels of hydrokorrels) op de bodem van de pot aanbrengen. Deze laag zal ervoor zorgen dat overtollig water goed kan weglopen en zo zal je plant niet blootgesteld worden aan wateroverlast. Vul de pot verder op met een kwaliteitspotgrond voor kamerplanten die is verrijkt met meststof. Plaats je plant in de pot, vul verder op met potgrond zodat de plant stabiel staat en bedek de potgrond met een laagje puimsteenkorrels. Zo bescherm je de potgrond tegen uitdroging maar ook tegen rouwmuggen.

Wanneer de wortels uit de pot groeien, is het tijd om opnieuw te verpotten. Gebruik daarbij steeds een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige en waarvan de bodem is voorzien van afvoergaten. Plant niet direct in de sierpot zodat overtollig water kan weglopen.

5. Plagen op kantoorplanten bestrijden

Helaas worden ook kantoorplanten vaak aangetast door ongedierte. Bladluizen, schildluizen, wolluizen en spintmijten komen heel vaak voor. Als je deze beestjes op je planten ontdekt, moet je de plant onmiddellijk isoleren zodat het ongedierte zich niet naar de rest van de kantoorplanten kan verspreiden. De aangetaste plant moet je behandelen met een aangepast product.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.