Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Vredeslelie (Spathifyllum)

Kenmerken

Vredeslelie (Sphathifyllum)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Halfschaduw/schaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
binnenshuis
Planthoogte:
40 tot 60 cm
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Vredeslelie planten

Een tropische schoonheid : de vredeslelie

Dankzij de elegante, witte schutbladeren die zich rond de bloemkolf sluiten, vormt de vredeslelie (Spathiphyllum wallisii) een echte blikvanger in de woonkamer. Deze schutbladeren zijn ook verantwoordelijk voor de botanische naam van de plant : ‘Spatha’ komt uit het Grieks en betekent ‘blad’. De plant staat bij ons ook bekend onder de naam lepelplant en schutbladbloem. De vredeslelie is heel eenvoudig in onderhoud en ideaal voor het opsmukken van schaduwrijkere plekjes in huis. De plant zou ook een positief effect hebben op de luchtkwaliteit.

De vredeslelie is afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse tropen. Er bestaan ongeveer 50 verschillende soorten waarvan één soort het meest wordt gebruikt als kamerplant, namelijk de Spathiphyllum wallisii.

De ideale standplaats voor je vredeslelie

In haar land van afkomst groeit de vredeslelie voornamelijk in de schaarse, lichtrijke schaduw van grotere bomen. Net daarom voelt de plant zich goed op een half-schaduwrijk plekje. Zelfs iets donkerdere hoekjes in huis zijn geschikt voor de kamerplant. In principe geeft de vredeslelie de voorkeur aan lichtrijke locaties. Enkel direct zonlicht vormt een grote uitdaging voor de plant : als je bruine bladpunten aan de plant opmerkt, dan kan dit duiden op zonnebrand. Donkergroene bladeren en een verminderde plantengroei daarentegen zijn een duidelijk teken dat de plant te weinig licht krijgt en moet verhuisd worden naar een lichtrijker plekje.

De lepelplant houdt van kamertemperaturen tot maximaal 25°C. In de winter, wanneer er minder zon door het raam schijnt, mag het wat koeler, maar de temperatuur mag niet onder de 18°C zakken. Als tropische plant houdt de vredeslelie van een hoge luchtvochtigheid. Ze is dan ook heel geschikt voor het opsmukken van je badkamer!

Hoe moet je een vredeslelie aanplanten en verpotten?

Een potplant beschikt slechts over een beperkte hoeveelheid potgrond. Voor een gezonde groei en de ontwikkeling van sierbloemen of schutbladen moet de plant om de twee jaar worden verpot. De ideale periode om dit te doen is in het voorjaar, voordat de kamerplant begint te groeien. Kies hierbij een pot uit die groter is dan de oude pot en bedek de bodem van de pot met een laagje drainagemateriaal (vb. hydrokorrels of puimsteenkorrels). Vul de pot vervolgens verder op met een kwalitatieve potgrond voor kamerplanten en plaats de plant daarin. Vul de gaten verder op met potgrond, druk goed aan en geef tot slot goed water. In plaats van de plant aan te planten in potgrond, kan je ze toepassen in de hydrocultuur. Verwijder daarvoor de potgrond van de wortels en plaats de plant in een plantenbak met pure puimsteenkorrels.

Is de vredeslelie giftig?

Net zoals alle andere leden van de Araceae-familie is de vredeslelie giftig. De plant bevat naast oxaalzuur (scherpe microscopische kristallen) in hoge en dus giftige concentraties. Als het plantensap ontsnapt, kan er huidirritatie optreden en inname kan leiden tot krampen en maag- en darmklachten. Als je huisdieren of kleine kinderen hebt, kies je dus beter voor een andere kamerplant.

Onze tip

Kies voor een hoge pot zodat de bladeren van je vredeslelie niet op de potgrond liggen. Zo vermijd je dat de bladpunten bruinkleuren.

Correct verzorgen

Vredeslelie verzorgen

Hoe geef je een vredeslelie correct water?

Om goed te kunnen groeien mag de grond van je vredeslelie nooit volledig uitdrogen. Toch mag de grond nooit té vochtig zijn. Daarom raden we je aan om een vinger enkele centimeters diep in de potgrond te duwen voordat je gaat begieten. Als de potgrond droog aanvoelt, mag je water geven. Als die nog vochtig is, dan kan je een gietbeurt overslaan. De frequentie van water geven hangt steeds af van de standplaats, het volume potgrond en de grootte van de plant. Zelfs in de winter, wanneer de bladeren zich in een rustfase bevinden, heeft de plant nog relatief veel water nodig. Dit komt natuurlijk ook door de hoge verwarmingstemperaturen die vergelijkbaar zijn met de temperaturen in de lente en in de zomer tijdens de groeifase. Gebruik steeds kalkvrij water bij het begieten van de vredeslelie.

Hoe vaak moet je een vredeslelie bemesten?

Om mooie bloemen en prachtige bladeren te kunnen ontwikkelen, heeft de vredeslelie voldoende voedingsstoffen nodig. Van maart tot oktober kan je 1 maal per week een portie vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater. Kies daarbij voor een kaliumrijke meststof die afgestemd is op de specifieke behoeften van kamerplanten. Tijdens de wintermaanden hebben vredeslelies niet zoveel honger en volstaat het als je 1 maal per maand bemest. Ben je bang dat je een bemestingsbeurt gaat vergeten? Kies dan voor praktische meststofstaafjes met een lange werking van drie maanden!

Vredeslelie vermeerderen

Als je je vredeslelie wilt vermeerderen, dan kan je dit doen tijdens het verpotten. Dit kan je doen door de plant te delen of door zijscheuten te nemen van de moederplant. In beide gevallen moet je eerst de potgrond verwijderen zodat de wortels zichtbaar worden. Daarna kan je met een scherp mes delen van de plant snijden die al twee of drie bladeren hebben of kan je de jonge uitlopers van de moederplant scheiden. We raden je aan om handschoenen te dragen zodat er geen huidirritatie optreedt als er eventuele plantensappen vrijkomen. Plaats de jonge plantjes in een afzonderlijke pot gevuld met potgrond. De jonge plantjes zullen na enkele weken al goed aangesterkt zijn.

Mijn lepelplant bloeit niet - wat moet ik doen?

De witte schutbladeren vormen een ware blikvanger op de plant. De eigenlijke bloem is echter de langwerpige bol die wordt omgeven door dit schutblad. In principe bloeit de kamerplant meerdere maanden en kunnen de witte schutbladeren twee maal per jaar verschijnen. Als je plant daarentegen niet bloeit, dan kan dit meerdere oorzaken hebben.

Een te donkere standplaats, een te koude omgeving, een tekort aan voedingsstoffen of kalkrijk water kunnen de bloei van je plant belemmeren. Zorg er daarom voor dat je plant dagelijks enkele uurtjes van heel wat licht kan genieten en dat de temperatuur overdag 20°C bedraagt. Gebruik bij het begieten ontkalkt kraantjeswater of regenwater. De beste manier om het tekort aan voedingsstoffen op te lossen is door een portie vloeibare meststof aan het gietwater toe te voegen.

De bladeren van je vredeslelie correct verzorgen

Om de bladeren van je lepelplant mooi groen te houden, moet je regelmatig het stof verwijderen met een zachte doek. De tropische plant houdt ook van een hoge luchtvochtigheid. Daarom raden we je aan om de bladeren om de twee weken te besproeien met een beetje kalkvrij water. In tegenstelling tot de groene bladeren houden de witte schutbladeren niet van water en mogen deze niet worden besproeid. Jonge en kleine planten die niet bloeien, kan je ook voorzichtig besproeien. Maar opgelet : zorg ervoor dat je je plant niet te vaak besproeit om de verspreiding van schimmelziekten op de permanent natte bladeren te vermijden.

Waarom kleuren de bladeren van mijn vredeslelie geel?

Als de bladeren van je plant een gele kleur krijgen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben zoals een te zonnige standplaats of wateroverlast. Controleer of de potgrond heel vochtig is en verpot je plant indien nodig zodat de wortels zich herstellen en niet gaan rotten. Ook een tekort aan voedingsstoffen kan de bladeren doen geelkleuren.

Waarom krijgen de bladeren bruine punten?

De meest voorkomende oorzaken van bruine bladpunten zijn brandwonden door te veel zonlicht en een te droge lucht. Plaats je plant op een lichtrijke locatie, bij voorkeur niet aan een zuidgeoriënteerd raam. Als de luchtvochtigheid te laag is, kan je de plant besproeien en een luchtbevochtiger gebruiken. Dit is vooral handig in de winter wanneer de verwarming wordt ingeschakeld.

In principe kunnen de bladeren van je vredeslelie ook bruinkleuren door een insectenplaag op de bladeren.

Plagen op vredeslelie

De vredeslelie is een heel robuuste kamerplanten die niet bijzonder gevoelig is voor ongedierte. Bij een te droge omgevingslucht kunnen spintmijten echter heel grote schade aanrichten aan je plant. De aanwezigheid van deze kleine insecten herken je aan de fijne spinnenwebjes en fel gespikkelde bladeren. Ook wolluizen en bladluizen kan je op je vredeslelie aantreffen. We raden je dan ook aan om je plant regelmatig te controleren en eventueel te behandelen met een aangepaste insectenbestrijder.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :