In enkele eenvoudige stappen kan je van een oude inmaakpot (weckpot) of een mooi windlicht een leuk DIY-idee voor je woonkamer maken : een kleine glazen tuin vol vetplantjes! In dit artikel ontdek je hoeveel plantjes je in de glazen pot kan planten, welke potgrond je hierbij gebruikt en waarop je moet letten bij de verzorging van je plantjes.
Voor de beplanting van glazen potten spelen drie zaken een belangrijke rol : de geschikte vetplantjes, de juiste groeibasis en de grootte van de pot.
Vetplanten komen oorspronkelijk uit de droogste en warmste regio's van de wereld : ze zijn zowel in de Mexicaanse hooglanden als in de halfwoestijnen van Zuid-Afrika terug te vinden. De planten zijn volledig aangepast aan het klimaat : ze voelen zich thuis op zonnige, warme locaties.
Vetplanten kunnen water opslaan in hun bladeren en wortels, zodat ze zelfs langere periodes van droogte gemakkelijk kunnen doorstaan - een heel onderhoudsvriendelijke kamerplant dus. Voor de beplanting van glazen potten zijn Echeveria-soorten of varianten van de Howarthia attenuata bijzonder geschikt.
De drie mooiste vetplanten voor aanplanting in glazen potten :
Om zeker te zijn dat je vetplanten zich goed voelen, speelt de basis - waarin de plantjes worden aangeplant - een belangrijke rol. De ideale basis bestaat uit 3 lagen :
Als er één iets is waar vetplanten echt niet van houden, dan is het van teveel water. Wateroverlast vormt dan ook een van de grootste problemen bij de verzorging van vetplanten. Vooral in potten zonder drainagegat is drainage essentieel om te vermijden dat de wortelen gaan schimmelen en kunnen afsterven als ze gedurende langere periode in water staan.
Als basislaag kan je een duurzaam drainagegranulaat gebruiken zoals COMPO Bio Granuplant. Deze losse en poreuze korrels voorkomen wateroverlast en zorgen voor een goede verluchting. Daarnaast wordt overtollig water opgeslagen en opnieuw vrijgegeven wanneer de plant dat nodig heeft.
Voor een goede groei moet een aangepaste potgrond worden gebruikt zoals COMPO SANA Potgrond Cactussen & Vetplanten. Deze kwaliteitspotgrond bevat kwartszand en perliet-vlokken uit natuurlijk vulkaangesteente. De potgrond is bovendien verrijkt met meststof die de planten gedurende 5 weken zal voorzien van de belangrijkste voedingsstoffen.
Een dun laagje puimsteenkorrels bovenop de potgrond zal vermijden dat de bladeren van de plant in contact komen met de vochtige potgrond en zo beginnen rotten. Hiervoor is COMPO Bio Granuplant Indoor bijzonder geschikt. In tegenstelling tot de puimsteenkorrels die als onderlaag worden gebruikt, hebben deze korrels een heel fijne structuur (tot 5 mm groot). Hierdoor zijn ze ideaal als mulchlaag. Bovendien zorgt dit product voor een heel mooi resultaat.
De 3 lagen voor aanplanting van vetplanten in een glazen pot
Voor de aanplanting van je vetplantjes kan je in principe eender welke glazen pot uit de kelder of de voorraadkast gebruiken : van oude jampotten tot weckpotten en windlichten. Houd rekening met de grootte van de pot. Die bepaalt namelijk hoeveel en welke vetplanten je kan planten. In een klein whiskyglas met een inhoud van minder dan 0,5 L passen 3 tot 4 kleine vetplantjes. Je kan de plantjes ook in een fles doen en zo een kleine flessentuin creëren.
Het enige wat belangrijk is, is dat de pot van transparant glas is gemaakt en een gat heeft zodat de vetplanten voldoende licht en zuurstof krijgen.
Opgelet : als je een gesloten flessentuin met eigen ecosysteem wilt aanleggen, zijn speciale kamerplanten zoals varens of mossen, die het warme en vochtige klimaat in gesloten ruimtes kunnen verdragen, veel geschikter. Vetplanten geven de voorkeur aan een warme en droge omgeving.
Om je glazen pot met vetplantjes een leuke uitstraling te geven, kan je de pot net voor de aanplanting bestickeren of beschilderen.
Voor de aanplanting van vetplanten heb je naast een pot en de juiste potgrond een klein schopje nodig. Ook een trechter kan helpen om de puimsteenkorrels en de potgrond in het glas te gieten.
Als je een glazen pot met smalle opening gebruikt, kan een lange pincet of een verspeenstokje helpen bij de volgende stap.
Tip : met een kleine waterbol kan je de vetplanten tot slot water geven. Een waterbol laat je toe om de plantjes gericht water te geven zonder de plant zelf nat te maken. Vetplanten houden helemaal niet van natte bladeren. Door water te geven met een waterbol voorkom je bovendien wateroverlast en wortelrot.
1. Water geven : less is more!
Door hun goede wateropslagcapaciteit komen vetplanten langere periodes van droogte zonder problemen door. Geef je planten terug water wanneer de bovenste laag grond volledig is opgedroogd. Te vaak water geven en langdurig vochtige grond kunnen relatief snel wortelrot veroorzaken.
2. Correct bemesten
Net zoals alle planten hebben ook vetplanten voedingsstoffen nodig om te groeien. Vetplanten hebben echter niet zoveel voeding nodig. Daarom raden we je aan om een aangepaste meststof voor vetplanten te gebruiken die afgestemd is op de specifieke behoeften van de planten.
3. Let op voor ziekten en plagen
Controleer je plantjes regelmatig op de aanwezigheid van ziekten en insecten. Vetplanten kunnen worden aangetast door wolluizen en spint. Als je problemen vaststelt, moeten de aangetaste planten zo snel mogelijk geïsoleerd worden van andere planten, zodat de ziekte of de plaag zich niet kan uitbreiden. Een biologische insectenbestrijder kan hier de oplossing bieden.
Wist je trouwens dat papperige bladeren kunnen wijzen op wortelrot die veroorzaakt is door een aanhoudend vochtige grond? Knip de rotte wortels, verpot de vetplant in een portie verse potgrond en geef minder water.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
De juiste producten voor de verzorging van je vetplanten