compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Schaduwplanten voor donkere kamers

13 kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Donkere ruimtes kan je in een handomdraai met schaduwminnende planten verfraaien. Maar welke planten zijn nu eigenlijk geschikt voor donkere hoekjes in je woning? We presenteren jou graag dertien kamerplanten die weinig licht nodig hebben en daarom ook goed gedijen op donkere locaties.

Schaduwplanten voor de woonkamer

Welke kamerplanten hebben weinig licht nodig?

Toegegeven : geen enkele plant kan zonder licht, want dit is absoluut noodzakelijk voor de fotosynthese. Vooral planten die uit zonnige streken afkomstig zijn (vb. yucca, aloë vera, verschillende soorten cactussen) hebben veel licht nodig. Bij een gebrek aan licht kunnen de zonaanbiddende planten snel geelkleuren. Dit betekent dat de scheuten zeer snel zullen groeien, maar niet erg krachtig, met weinig bladeren en zonder bloemen. Het kan dus zijn dat ze uiteindelijk kunnen verwelken en afsterven. Er zijn echter ook kamerplanten die zich goed kunnen aanpassen aan de omgeving met weinig licht. Alleen langzamere groei en minder opvallende patronen moeten vaak worden getolereerd. Dus ben je op zoek naar een kamerplant voor een donker hoekje in de gang of voor een badkamer met weinig lichtinval? Dan is het kiezen van de juiste plant cruciaal! Zo maak je van deze schaduwrijke kamers ook een groene oase!

Aan de kleur en textuur van de bladeren kan je afleiden of een kamerplant veel of weinig licht nodig heeft.

Algemene regel

Hoe donkerder, dunner en groter de bladeren, hoe meer de kamerplant geschikt is voor donkere hoekjes. Het spaarzame licht kan beter opgenomen worden dan bij planten met lichtgekleurde bladeren.

Dergelijke eigenschappen zijn meestal te vinden bij planten die inheems zijn in dichte bossen. Het hoeft dus niet te verbazen dat sommige schaduwplanten die we aan jou voorstellen, oorspronkelijk uit het regenwoud komen.

compo image

1. Aspidistra of kwartjesplant

De Aspidistra (ook wel kwartjesplant genoemd) wordt gezien als een heel ongevoelige, onderhoudsvriendelijke potplant en is daarom de perfecte kandidaat voor ruimtes met weinig licht. De plant groeit zowel in donkere hoeken als op gedeeltelijk schaduwrijke of schaduwrijke balkons. Omdat ze ook bestand is tegen temperatuurschommelingen, tocht en stof, wordt ze vaak in winkels geplaatst maar is ze ook populair als kamerplant voor schaduwrijke trappenhallen of gangen. De Aspidistra heeft maar weinig water nodig - idealiter geef je regelmatig water, maar met langere tussenpozen. Voordat je opnieuw water geeft, controleer je best vooraf of het aardoppervlak is opgedroogd. Je kan één maal per maand een portie vloeibare meststof aan het gietwater toevoegen.

Tip : kies niet voor de variëteit Aspidistra Elatior “Variegata”

De plant heeft namelijk veel licht nodig om de strepen op de bladeren te ontwikkelen. Op donkere plaatsen zal het mooie bladpatroon vervagen.

compo image

2. Varen

Omdat varens meestal in koele, tropische nevelwouden groeien, hebben ze ook als kamerplant weinig licht en een relatief hoge luchtvochtigheid nodig. Dankzij deze behoeften is de varen ideaal voor je donkere badkamer of een donkere nis in je keuken. Om je plant te verwennen, kan je de bladeren regelmatig besproeien met kalkvrij water of bespuiten met een bladverzorgende spray. Ook een douche met lauw water is af en toe toegelaten. Die geeft niet alleen de bladeren maar ook de wortelkluit voldoende vocht. Naast vocht hebben varens ook veel gietwater nodig.

Meer lezen
compo image

3. Zamioculcas of ZZ-plant

De Zamioculcas kan zich heel goed aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden. Idealiter groeit de plant op een gedeeltelijk beschaduwde maar lichtrijke locatie binnenshuis. Toch voelt de plant zich ook op donkere plekjes in haar nopjes. Daar zal de donkergroene kleur van de bladeren goed behouden blijven. Bij het kiezen van de locatie moet je echter rekening houden met de temperatuur in de ruimte. De Zamioculcas voelt zich niet prettig in een koele gang. Door de afkomst (tropische wouden van Oost-Afrika) is de plant gewend aan warmere temperaturen. Je kan ze dus bijvoorbeeld in een donkerder hoekje in de woonkamer plaatsen. Een temperatuur van 18 tot 25°C is ideaal. In ons plantenportret tonen we jou waarop je moet letten bij de verzorging van je Zamioculcas.

compo image

4. Philodendron

De Philodendron is een ongecompliceerde huisgenoot. De plant groeit heel goed op gedeeltelijk beschaduwde tot schaduwrijke plaatsen met een zo hoog mogelijke luchtvochtigheid. Deze omstandigheden zijn het meest waarschijnlijk te vinden in de keuken en de badkamer.

De Philodendron wordt gezien als een klimplant. In het land van oorsprong (Zuid-Amerika) klimt ze dan ook heel graag in bomen. Maar er zijn ook soorten die rechtop groeien en daarom beter geschikt zijn voor binnenshuis. Klimmende Philodendrons kunnen binnenshuis namelijk ook gemakkelijk tot drie meter hoog worden. In het groeiseizoen (maart tot en met oktober) moet je de plant daarom één keer per week een portie vloeibare meststof geven. Voor de rustperiode (november tot februari) volstaat één bemestingsbeurt per maand.

Ook de gietbeurten moeten aangepast worden naargelang de periode. We raden je aan om in de groeifase één maal per week water te geven en in de rustfase de intervallen tussen de gietbeurten te verlengen. Meestal is het voldoende om de Philodendron om de twee tot drie weken water te geven. In een vrij droog kamerklimaat - vooral in de winter, wanneer de plant extra belast wordt door droge verwarmingslucht - moet je de bladeren besproeien met water en/of een bladverzorgende spray.

Tip

Groeit je Philodendron letterlijk boven je hoofd? Dan kan je de plant gerust snoeien, bij voorkeur in maart of in april.

compo image

5. Lepelplant

De lepelplant is een kamerplant die heel gemakkelijk schaduw kan verdragen en zich bijzonder comfortabel voelt op gedeeltelijk schaduwrijke tot schaduwrijke locaties zonder direct zonlicht. Bovendien is de plant heel gemakkelijk in onderhoud. De plant is heel geliefd in appartementen - of het nu bijvoorbeeld in de woonkamer, keuken of badkamer is. De plant groeit bijzonder goed bij een hoge luchtvochtigheid en bij milde temperaturen van 20 tot 25°C. Dit komt door haar oorsprong (tropische wouden van Zuid-Amerika). De temperatuur mag daarom niet onder de 18°C zakken. Als de luchtvochtigheid in de woonkamer bijvoorbeeld niet hoog genoeg is, kan je de plant een handje helpen door haar regelmatig te besproeien met lauw, kalkarm water. Een bladverzorgende spray geeft de bladeren een extra glans.

Waarschuwing : houd er rekening mee dat de Philodendron giftig is. Vooral voor kinderen en huisdieren raden we een andere kamerplant aan die weinig licht nodig heeft.

compo image

6. Anthurium of flamingobloem

De flamingobloem maakt van elk donker hoekje een echte blikvanger : de exotische plant heeft niet alleen prachtig glanzende bladeren, maar ook opvallende bloemen die een mooi kleuraccent geven. De anthurium komt uit tropisch Midden- en Zuid-Amerika. Warme temperaturen van 20 tot 25°C en een hoge luchtvochtigheid zijn dan ook perfect voor de plant die lichtinval waardeert maar ook goed gedijt op minder lichtrijke plekjes. De flamingobloem kan je in de badkamer of keuken plaatsen. Pas op dat de plant niet te veel wordt blootgesteld aan tocht. In de winter heeft de plant het graag wat koeler (± 17°C). Aangezien je hiervoor de plant naar een andere ruimte moet verplaatsen, kan het goed zijn dat je haar een beetje helpt met de luchtvochtigheid. Besproei de bladeren regelmatig met lauw, ontkalkt water of met een bladverzorgende spray voor groene planten. Gebruik ook bij het water geven lauw, kalkvrij water. In de zomer kan je wekelijks een portie vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater, in de winter volstaat één bemestingsbeurt per maand.

Tip

Helaas is de anthurium heel gevoelig voor kalk. Als je in een regio woont met heel hard, kalkrijk water, dan kan je het water vooraf koken of niet-bruisend mineraalwater of regenwater gebruiken.

compo image

7. Dracaena of drakenbloedboom

De Dracaena is een heel onderhoudsvriendelijke plant die weinig licht nodig heeft. Als ze meer licht krijgt, zal het bladpatroon meer uitgesproken zijn, maar ook als kamerplant in een donker hoekje slaat de plant een goed figuur. Bovendien is de plant in een hoekje beter beschermd tegen tocht, waar ze heel gevoelig voor is. Als je drakenbloedboom bruine bladeren krijgt, is dat meestal omdat de plant niet voldoende water ter beschikking heeft. Toch mag ze ook niet te veel water krijgen. Een zeker instinct is hier dus vereist! Als tropische plant kan je de Dracaena ook regelmatig besproeien met kalkvrij water of met een bladverzorgende spray. Idealiter verwijder je eerst het stof van de bladeren. Zo komen de luchtzuiverende eigenschappen van de plant goed tot hun recht. Dit maakt van de Dracaena een heel populaire plant voor de slaapkamer, de studeerkamer of het kantoor.

Opgelet : huisdieren (vb. katten) kunnen maagproblemen krijgen als ze aan de bladeren van de Dracaena eten. Kies dus beter een andere schaduwminnende plant als je huisdieren hebt.

Meer weten
compo image

8. Geluksbamboe

Ondanks de naam behoort de geluksbamboe niet tot de bamboefamilie maar wel tot de Dracaena-familie. Daarom is een warme, lichtrijke locatie met een hoge luchtvochtigheid ideaal. Maar net als de Dracaena kan ook de geluksbamboe plekjes met minder lichtinval aan. De plant zal er echter langzamer groeien. De geluksbamboe wordt vaak in hydrocultuur gehouden omdat dit de gemakkelijkste manier is om de wortels van vocht te voorzien zonder te worden blootgesteld aan wateroverlast. Het risico op beschadiging van de wortels (zowel door uitdroging als overtollig vocht) kan zo worden geminimaliseerd. Bij hydrocultuur moet je zeker nadenken over regelmatige bemesting (ongeveer om de tien dagen). Dit is vooral belangrijk omdat de plant bij hydrocultuur geen voedingsstoffen uit het substraat kan halen.

Opgelet : de geluksbamboe is giftig en is daarom niet geschikt in de nabijheid van kinderen en huisdieren.

Meer weten
compo image

9. Graslelie

Wat de locatie betreft, is de graslelie heel flexibel. Ze geeft de voorkeur aan lichtrijke plekjes (hier komen de bladpatronen heel goed tot hun recht) maar als je tevreden bent met een iets minder prominent bladpatroon, dan kan je de graslelie ook in een donkere hoek plaatsen. De plant is ook heel geschikt als hangplant. De graslelie is heel robuust en gemakkelijk in onderhoud. Daarom is ze ook ideaal als kantoorplant.

Dankzij het water dat de plant in haar dikke, vlezige wortels opslaat, kan ze droge periodes goed overleven. Natuurlijk is het beter als je eraan denkt om regelmatig water te geven, ongeveer 1 maal per week. Voel voor het begieten van de plant eerst of de bovenste laag aarde al is opgedroogd. Zorg er altijd voor dat er geen water in de pot of onderzetter blijft staan. Andere verzorgingstips vind je terug in ons plantenportret.

Meer weten
compo image

10. Drakenklimop

Een lichtrijk plekje? Een half-schaduwrijk plekje? Of toch een locatie volledig in de schaduw? Bij Drakenklimop is alles mogelijk! Net als veel andere kamerplanten geeft de plant de voorkeur aan een locatie met veel lichtinval. Als je de plant toch op een schaduwrijk plekje wilt plaatsen, kies dan voor een soort met donkere bladeren. Deze hebben namelijk minder licht nodig dan hun soortgenoten met lichtere bladpatronen. Omdat Drakenklimop houdt van een hoge luchtvochtigheid, is de badkamer een goede locatie.

Opgelet : drakenklimop is giftig en moet buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden gehouden. Dat hoeft echter geen probleem te zijn wanneer je de plant als hangplant gebruikt. Je kan de plant ook van een plank naar beneden laten groeien. Op donkere locaties zal de plant iets minder snel groeien. Door regelmatig te snoeien kan je de plantengroei eveneens in toom houden. Blijf ondanks alles toch voorzichtig en kies bij twijfel een andere schaduwminnende plant.

Meer informatie over de verzorging van je Drakenklimop vind je in ons plantenportret.

Meer weten
compo image

11. Sansevieria

Omdat de Sansevieria afkomstig is uit de woestijngebieden van Afrika, houdt de plant van een warme en lichtrijke locatie. Toch wordt ze beschouwd als een van de zuinigste kamerplanten van allemaal omdat ze zonder problemen ook in een donker hoekje kan worden geplaatst - de plant zal enkel iets trager groeien.

De robuuste en onderhoudsvriendelijke plant heeft niet vaak water nodig en is daarom heel populair bij mensen zonder groene vingers of als kantoorplant. De Sansevieria wordt beschouwd als een goede omgevingsluchtfilter die meer zuurstof afgeeft. Daardoor is de plant ideaal voor het vergroenen van woonkamers en slaapkamers.

Opgelet : de Sansevieria is giftig en moet buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden geplaatst.

Meer lezen
compo image

12. Gatenplant (Monstera)

Deze tropische groene plant dankt haar bijnaam aan de gaten in de grote, donkergroene bladeren. Maar niet enkel deze bladeren zorgen ervoor dat deze tropische schoonheid in heel wat woningen terug te vinden is. De weelderige groei en het weinige onderhoud inspireren tal van plantenliefhebbers.

De Monstera houdt van een half-schaduwrijk plekje zonder direct zonlicht en is daarom ideaal voor ruimtes met weinig lichtinval.

Tip : het mag niet té donker zijn!

Als je Monstera te weinig of zelfs totaal geen licht krijgt, zullen de typische grote bladeren zich niet optimaal kunnen ontwikkelen.

compo image

13. Kentiapalm (Howea forsteriana)

Deze groenblijvende kamerpalm groeit langzaam maar leeft extreem lang. De plant kan wel tot drie meter hoog worden. Ze houdt van een half-schaduwrijk, warm plekje met hoge luchtvochtigheid. In de winter mag de temperatuur niet onder de 15°C zakken. Voor de rest is de Kentiapalm helemaal niet veeleisend. Als de plant is aangeplant in een mengsel van potgrond en wat zand en als ze spaarzaam wordt begoten, dan zal je heel lang van deze palm kunnen genieten!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.