1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Geluksbamboe

Kenmerken

Geluksbamboe

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer
Planthoogte:
max. 1 m
Bloemkleur:
groene plant

Correct planten

Geluksbamboe planten

Standplaats

De geluksbamboe (Dracaena sanderiana) is heel gemakkelijk te verzorgen, of het nu in potgrond, hydrocultuur of in water is. Deze tropische plant, die geen bamboesoort is maar een draken(bloed)boom, is inheems in tropisch Midden-Afrika en houdt daarom van warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Temperaturen tussen de 20 en 22 °C zijn optimaal. Bij lagere temperaturen stopt de plant duidelijk met groeien. De geluksbamboe geeft de een voorkeur aan een lichtrijke tot halfschaduwrijke standplaats, maar mag ook in de schaduw staan. In de schaduw groeit de plant echter veel langzamer. In het voorjaar, nadat het gevaar van vorst is geweken, kan je je geluksbamboe naar buiten verhuizen.

Aanplanting

Als er nog geen of pas weinig wortels aan je geluksbamboe zitten, kan je de plant het beste in een vaas of hoge kweekbak met daarin 2 tot 3 cm water zetten. Wanneer zich eenmaal een volledig wortelstelsel met wortels van minstens 5 tot 10 cm heeft gevormd, kan je de geluksbamboe in goed doorlatende en humusrijke aarde planten. Voor voldoende stabiliteit moet je de geluksbamboe enkele centimeters diep planten. Let er daarbij op dat alleen het plantdeel dat eerder in het water stak met grond bedekt mag zijn. De geluksbamboe kan ook in een hydrocultuur of rechtstreeks in water worden gehouden. Zeer hoge of dunne geluksbamboes moeten daarbij worden ondersteund met een plantensteun of kamerplantrekje. Een zware bloempot zorgt in dat geval voor de benodigde stabiliteit.

compo image
De geluksbamboe is giftig. Het eten van de plantendelen kan gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren.

Correct verzorgen

Geluksbamboe verzorgen

Water geven

Het is belangrijk dat je de wortels van de geluksbamboe nooit laat opdrogen. Als je de plant alleen in water houdt, moet je daarom het waterniveau regelmatig controleren en zo nodig aanvullen. Gewoonlijk is het compleet vervangen van het water niet nodig. Bij geluksbamboe in een bloempot met potgrond moet je waterverzadiging vermijden, omdat dit leidt tot het verrotten van de wortels en daarmee het doodgaan van de plant. Pas als de bovenlaag van de grond droog is, geef je de plant voorzichtig wat water. In een omgeving met een lage luchtvochtigheid is het raadzaam om de plant regelmatig met water te bespuiten.

Gele plekken op je geluksbamboe?

Snijd gele plekken op de bladeren of op de steel weg. Deze verkleuringen zijn meestal een teken dat het kalkgehalte van het gietwater te hoog is. Giet in dat geval met regenwater.

Bemesting

Als je je geluksbamboe in potgrond hebt gezet, kan je het beste de plant van maart tot en met oktober eenmaal per week bemesten met onze meststof voor groene planten en palmen.

Gele plekken op je geluksbamboe?

Gele plekken op de bladeren of stengels van je geluksbamboe moeten worden weggesneden. Deze verkleuring duidt meestal op kalkrijk water. Geef je plant bij voorkeur regenwater.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.