compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Waarop moet je letten bij de verzorging van je orchideeën?

Orchideeën verzorgen

Waarop moet je letten bij de verzorging van je orchideeën?

De familie der orchideeën is een van de meest diverse plantenfamilies ter wereld. Op dit moment zijn ongeveer 20.000 wilde soorten en 70.000 gekweekte soorten bekend. Vanwege hun kleurrijke bloemen zijn ze bijzonder geliefd, hoewel ze bekend staan als uitermate gevoelig. Er zijn echter ook gekweekte soorten, zoals de Phalaenopsis, die zich uitstekend ontwikkelen als je je houdt aan enkele aanwijzingen voor de verzorging. Ontdek hier de drie belangrijkste tips voor het omgaan met deze gevoelige plantjes.

Orchideeën water geven

Geef je orchideeën de juiste hoeveelheid water

De meeste orchideeën verdragen geen direct zonlicht en gedijen daarom het beste op een vensterbank op het oosten of het westen. Geef orchideeën bij voorkeur zacht water, bv. regenwater. Let erop dat het water lauwwarm is en geef liever te weinig water dan te veel. Orchideeën kunnen zich na een korte periode van droogte snel herstellen zodra ze weer water krijgen. Wanneer de wortels echter door waterverzadiging zijn gaan schimmelen, sterft de orchidee. De basisregel is dat de aardekluit eerst moet opdrogen voordat je opnieuw water geeft, omdat stilstaand water kan leiden tot een schimmelinfectie. Als alternatief kan je de plant ook in water onderdompelen. Let er in dat geval op dat je voor iedere plant vers water gebruikt, zodat geen ziekten kunnen worden overgedragen. Voor de rest houden orchideeën van een hoge luchtvochtigheid. Besproei ze daarom regelmatig met speciale bladverzorgingsproducten.

compo image

Orchideeën verzorgen

Verwen je orchideeën door ze te bemesten en te snoeien

Phalaenopsis kunnen meerdere malen bloeien aan een en dezelfde stengel. Zodra de bloemen van je orchidee weg zijn of nog maar spaarzaam aanwezig zijn, moet je de uitgedroogde scheuten met een schaar net boven het derde schutblad, ook wel oog genoemd, afknippen. Met wat geluk loopt de stengel met bloemen twee of drie keer opnieuw uit. Meestal sterft de stengel daarna overigens af.

Ook orchideeën leven niet van lucht alleen en hebben regelmatig voedingsstoffen nodig voor een gezonde ontwikkeling en de vorming van weelderige bloemen. Bemest daarom tijdens de groei- en bloeiperioden regelmatig met een speciale meststof, die is afgestemd op de behoeften van orchideeën.

Orchideeën verpotten

Verpot je orchideeën regelmatig

  1. compo image

    1

    Kies het juiste moment

    Voor een gezonde groei en een weelderige bloemenpracht raden we je aan je orchideeën om de 2 jaar te verpotten. De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar. Observeer je planten goed - zodra je nieuwe scheuten en wortelpunten ziet, moet je je orchidee in een nieuwe pot zetten.

  2. compo image

    2

    Maak de wortels los

    Kneed de plastic pot lichtjes, zodat de wortels loskomen.

  3. compo image

    3

    Verwijder het substraat

    Ontdoe de wortels voorzichtig en volledig van het oude substraat.

  4. compo image

    4

    Snijd oude wortels af

    Snijd oude, uitgedroogde en verschimmelde wortels af.

  5. compo image

    5

    Zet de orchidee in de nieuwe pot

    Kies de grootte van de nieuwe pot zodanig dat er plaats is voor 1 tot 2 nieuwe scheuten. Vul de onderste helft van de pot met orchideeënpotgrond en zet de orchidee voorzichtig in de pot. Vul nu de potgrond zodanig aan dat deze tussen de wortels in komt te liggen.

  6. compo image

    6

    Geef de orchidee water

    Geef de orchidee pas vanaf de volgende dag water en wacht met bemesten tot 3 weken na het verpotten.

Orchideeën als decoratie

Gebruik bijzondere potten voor je orchideeën

Hoge, smalle potten benadrukken de elegante, ranke vorm van orchideeën. In speciale orchideeënpotten is vaak een verhoging geplaatst, waar de orchidee op rust. Zo kan het overtollige water wegvloeien en worden waterverzadiging en wortelrot vermeden. Glazen potten hebben nog het extra voordeel dat het licht ook bij de wortels van de orchidee kan. Dat maakt fotosynthese mogelijk, d.w.z. de omzetting van water en kooldioxide in glucose en zuurstof. In tegenstelling tot andere planten, waarbij het chlorofyl dat verantwoordelijk is voor dit proces in de bladeren zit, zit dit bij orchideeën in de wortels.

compo image

Plantenportret orchidee

Nog meer tips en handigheidjes voor het verzorgen van orchideeën vind je in ons plantenportret.

meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.