Hortensia Special
Met hun schitterende bloemenpracht zijn hortensia's populair in huis, op het balkon en in de tuin. Bij de juiste soort en met een goede verzorging kunnen ze ons met hun nostalgische charme een hele zomer lang betoveren. Met hun weelderige bloemen zijn ze een ware blikvanger, zowel in de tuin als in een pot. Ontdek hier wat je over hortensia's en hun verzorging moet weten.
De botanische naam, Hydrangea, verraadt al wat hortensia's nodig hebben voor een optimale ontwikkeling. Dit woord stamt uit het Grieks en is een samentrekking van 'hydro' (water) en 'angenion' (vat). Regelmatig water geven is daarom een van de belangrijkste verzorgingsmaatregelen voor hortensia's, met name als ze in een pot of kuip staan. Net als rododendrons, azalea's en camellia's zijn hortensia's planten uit de heidefamilie (Ericaceae), die goed gedijen met weinig voedingsstoffen en een zure bodem. Voor een gezonde groei hebben hortensia's daarom speciale aarde met een lage pH-waarde nodig.
Niet alle planten kunnen even goed tegen warmte en de daarmee gepaard gaande droogte. Gebleken is dat de hortensiasoorten Hydrangea aspera, quercifolia en paniculata beter tegen warmte kunnen dan andere soorten.
Bij blauwe hortensia's moet je erop letten dat je alleen zacht water geeft. Je hortensia's kunnen anders in het tweede jaar plotseling roze in plaats van blauwe bloemen hebben. Als een blauwe hortensia een roze of paarse kleur krijgt, is dat een teken dat de pH-waarde van de bodem niet overeenkomt met de behoeften van de plant. Blauwe hortensia's bevatten de kleurstof delfinidine, die in combinatie met de micronutriënt aluminium en een zure bodem (pH-waarde 4 tot 5) voor de blauwe bloemenpracht zorgt. Wanneer je kalkhoudend (hard) water geeft, stijgt de pH-waarde van de bodem en kan de plant geen aluminium meer opnemen via de wortels. Met een middel met aluminium erin kan je de hortensia alsnog blauw laten kleuren.
Voor het bemesten van hortensia's raden wij het gebruik van een vloeibare meststof aan die is afgestemd op de behoeften van de plant. Uw hortensia's krijgen zo eenmaal per week alle voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een optimale ontwikkeling.
Afhankelijk van de soort moeten hortensia's verschillend sterk worden teruggesnoeid. Als je de volgende regels in acht neemt, zullen je hortensia's je bedanken met een lange levensduur en een schitterende bloemenpracht:
Overzicht van de belangrijkste soorten
klassiek
De boerenhortensia is de bekendste soort. Ze werd aan het eind van de 18e eeuw vanuit Japan naar Europa gebracht en wordt ook gewone hortensia genoemd. De grote bloemschermen van deze tot 2 m hoge bladverliezende heester bloeien van eind juni tot en met september in wit, blauw, roze, rood of violet. De variëteit 'Endless Summer' is bijzonder populair, omdat ze op de verse scheuten al bloemen kan vormen. Daardoor bloeit ze lang, van het voorjaar tot in de herfst.
fijn
De bloemen van de schermhortensia zijn platter en fijner dan die van de boerenhortensia. Daarnaast is de groei compacter en iets dichter. Schermhortensia's hebben een halfschaduwrijke tot matig zonnige standplaats nodig en zijn zowel geschikt voor op het balkon of terras als in de tuin. Bekende variëteiten zijn 'Bluebird' en 'Rosalba'.
bolvormig
Sneeuwbalhortensia's danken hun naam aan de witte bloesems, die bijna zo rond als een sneeuwbal zijn. Met hun grote schermen verrukken ze ons van juni tot en met september. Zolang ze een standplaats in de schaduw hebben, voelen ze zich goed, of het nu in de tuin of in een pot is. De bekendste variëteit is 'Annabelle'.
fluweelzacht
Een zeldzame verschijning in onze tuinen is de fluweelhortensia. Ze kan tot 2,5 m hoog worden. De bladeren en takken zijn bedekt met een grijs-witte 'fluwelen' laag, vandaar de naam. De pseudobloemen in de platte schermen zijn wit, terwijl de vruchtbare bloemen ook violet, blauw of roze kunnen zijn. Vanwege hun statige afmetingen kunnen fluweelhortensia's alleen in tuinen met veel ruimte staan en niet in potten.
lang en klein
Pluimhortensia's worden in ons land meestal 1,5 tot 2 m hoog. Ze zijn als struik en als kleine boom verkrijgbaar. De wit- tot crèmekleurige pluimen, die aan seringen doen denken, verkleuren in de loop van de tijd voor een deel tot een zachtroze kleur. Ze ontwikkelen hun bloemen van juni tot en met oktober.
ranken
De klimhortensia is een gemakkelijk te verzorgen plant met ranken, die ideaal is om muren te 'vergroenen'. Ze klimt omhoog met behulp van hechtwortels, waarmee ze zich aan muren vasthecht. Behalve om haar klimkunsten wordt ze ook gewaardeerd om de witte bloemen. De bloeitijd begint eind mei en gaat gepaard met een zoete geur die doet denken aan vlier en jasmijn.
Om ook volgend jaar van het bloemenwonder te kunnen genieten, moet je hortensia's in het koude seizoen tegen vorst te beschermen en bedekken met twijgen of sparrentakken. Dat is met name belangrijk bij boeren- en schermhortensia's, die in het jaar ervoor hun knoppen al hebben ontwikkeld. Alle hortensia's in potten en kuipen moeten zo mogelijk in een vorstvrije ruimte overwinteren. Als een verhuizing naar een kamer of serre niet mogelijk is, kan ook een tegen de wind beschutte en zonnige plek op het balkon dienst doen als winterverblijf. De potten moeten dan wel een diameter van minimaal 40 cm hebben en bovendien met een wintervlies of jutezakken tegen de kou worden beschermd.
Deze producten zijn goed voor je hortensia's