compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Hortensia
  6. Hortensia Special: alles wat je moet weten over hortensia's

Hortensia Special

Alles rondom hortensia's

Met hun schitterende bloemenpracht zijn hortensia's populair in huis, op het balkon en in de tuin. Bij de juiste soort en met een goede verzorging kunnen ze ons met hun nostalgische charme een hele zomer lang betoveren. Met hun weelderige bloemen zijn ze een ware blikvanger, zowel in de tuin als in een pot. Ontdek hier wat je over hortensia's en hun verzorging moet weten.

Optimale verzorging van hortensia's

De botanische naam, Hydrangea, verraadt al wat hortensia's nodig hebben voor een optimale ontwikkeling. Dit woord stamt uit het Grieks en is een samentrekking van 'hydro' (water) en 'angenion' (vat). Regelmatig water geven is daarom een van de belangrijkste verzorgingsmaatregelen voor hortensia's, met name als ze in een pot of kuip staan. Net als rododendrons, azalea's en camellia's zijn hortensia's planten uit de heidefamilie (Ericaceae), die goed gedijen met weinig voedingsstoffen en een zure bodem. Voor een gezonde groei hebben hortensia's daarom speciale aarde met een lage pH-waarde nodig.

Komt er een extreem droge zomer aan? Kies voor 'hittebestendige' hortensiasoorten!

Niet alle planten kunnen even goed tegen warmte en de daarmee gepaard gaande droogte. Gebleken is dat de hortensiasoorten Hydrangea aspera, quercifolia en paniculata beter tegen warmte kunnen dan andere soorten.

compo image

Blauw laten kleuren en bemesten van hortensia's

Bij blauwe hortensia's moet je erop letten dat je alleen zacht water geeft. Je hortensia's kunnen anders in het tweede jaar plotseling roze in plaats van blauwe bloemen hebben. Als een blauwe hortensia een roze of paarse kleur krijgt, is dat een teken dat de pH-waarde van de bodem niet overeenkomt met de behoeften van de plant. Blauwe hortensia's bevatten de kleurstof delfinidine, die in combinatie met de micronutriënt aluminium en een zure bodem (pH-waarde 4 tot 5) voor de blauwe bloemenpracht zorgt. Wanneer je kalkhoudend (hard) water geeft, stijgt de pH-waarde van de bodem en kan de plant geen aluminium meer opnemen via de wortels. Met een middel met aluminium erin kan je de hortensia alsnog blauw laten kleuren. 

Voor het bemesten van hortensia's raden wij het gebruik van een vloeibare meststof aan die is afgestemd op de behoeften van de plant. Uw hortensia's krijgen zo eenmaal per week alle voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een optimale ontwikkeling.

Hortensia's op de juiste wijze snoeien

Afhankelijk van de soort moeten hortensia's verschillend sterk worden teruggesnoeid. Als je de volgende regels in acht neemt, zullen je hortensia's je bedanken met een lange levensduur en een schitterende bloemenpracht:

  • Om ervoor te zorgen dat de stelen van de pluimhortensia en de sneeuwbalhortensia ook bij slecht weer het gewicht van de bloemen kunnen dragen, moet je deze soorten in het voorjaar of in de late herfst terugsnoeien. Dat is de enige manier om de volgende zomer krachtige scheuten en een dichte groei met steeds meer bloeiwijzen te krijgen.
  • De boerenhortensia, de schermhortensia en de klimhortensia vormen hun bloemen al in het voorjaar. Verwijder daarom bij deze soorten meteen na het bloeien de oude scheuten. Vermijd een te sterke snoei in het voorjaar en verwijder uitsluitend de afgestorven en bevroren plantdelen boven de laatst uitlopende knop. 
  • Een uitzondering is 'Endless Summer'. In tegenstelling tot andere boerenhortensia's kan je deze variëteit in het voorjaar en in de zomer krachtig terugsnoeien. Ze vormt dan nieuwe scheuten en bloeit prachtig verder.

Overzicht van de belangrijkste soorten

Hortensia's en hun verscheidenheid aan vormen en kleuren

klassiek

Boerenhortensia

fijn

Schermhortensia

bolvormig

Sneeuwbalhortensia

fluweelzacht

Fluweelhortensia

lang en klein

Pluimhortensia

ranken

Klimhortensia

Zo komen uw hortensia's goed de winter door

Om ook volgend jaar van het bloemenwonder te kunnen genieten, moet je hortensia's in het koude seizoen tegen vorst te beschermen en bedekken met twijgen of sparrentakken. Dat is met name belangrijk bij boeren- en schermhortensia's, die in het jaar ervoor hun knoppen al hebben ontwikkeld. Alle hortensia's in potten en kuipen moeten zo mogelijk in een vorstvrije ruimte overwinteren. Als een verhuizing naar een kamer of serre niet mogelijk is, kan ook een tegen de wind beschutte en zonnige plek op het balkon dienst doen als winterverblijf. De potten moeten dan wel een diameter van minimaal 40 cm hebben en bovendien met een wintervlies of jutezakken tegen de kou worden beschermd.

Plantenportret hortensia

In ons plantenportret vind je alles over het onderwerp hortensia's en hun verzorging.

meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.