Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Hortensia

Kenmerken

Hortensia

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer, terras, balkon, bloembedden, bloemborders
Planthoogte:
0,5-1,5 m
Bloemkleur:
wit, roze, rood, blauw

Correct planten

Hortensia's planten

Standplaats

Hortensia's zijn heel veelzijdige planten. Als kuip- of potplant zorgen ze voor een accent op het balkon of terras of in de woonkamer. Maar ze kunnen ook met hun enorme schermen je tuin veranderen in een bloemenzee. Hortensia's geven de voorkeur aan een luchtige, halfschaduwrijke plaats. Ze moeten worden beschermd tegen de brandende middagzon.

Aanplanting

Je moet pot- of kuiphortensia's iedere 2 tot 4 jaar, afhankelijk van de leeftijd van de plant, in het voorjaar verpotten. Bij het planten of verpotten moet je een speciale aarde voor hortensia's gebruiken. Deze heeft een lage pH-waarde en een groot gehalte aan uitgebalanceerde voedingsstoffen.

Correct verzorgen

Hortensia's verzorgen

compo image

Water geven

Hortensia's hebben veel water nodig. Als ze voortdurend met kalkhoudend water worden begoten, gaan ze dood. Gebruik daarom alleen regenwater of onthard leidingwater. De grond moet je altijd goed vochtig houden. Waterverzadiging moet je echter vermijden. In de zomer kan zelfs tweemaal water geven nodig zijn. Ook overwinterende hortensia's moet je af en toe water geven, zodat de grond niet uitdroogt.

Bemesting

Van maart tot en met september moet je hortensia's één keer per week bemesten met een speciale meststof voor hortensia's en camelia's.

Snoeien

Na de bloei kunt u snoeien. Het juiste moment daarvoor is als de plant nieuwe scheuten op het oude hout vormt. Snoei alleen de uitgebloeide scheuten terug tot voorbij de nieuwe scheuten. Let op het volgende: van begin augustus tot half september worden in de scheuten de knoppen voor het volgende jaar gevormd. Daarna gaat de plant in een rustfase. Je moet dan niet meer snoeien, om de toekomstige bloemen een kans te geven.

Maatregel in de winter

Hortensia's moet je vóór de eerste vorst in een geschikt winterverblijf plaatsen. Laat ze daar overwinteren bij 4 tot 8 °C, ongeacht of het er licht of donker is. Een vorstvrije kelder met goede ventilatie is met name geschikt als winterverblijf. Vanaf januari of februari kan je ze iets warmer plaatsen. De temperatuur mag echter niet hoger zijn dan 18 tot 20 °C. Vol licht is nu aan te bevelen, bijvoorbeeld in een kas of serre. Na vorming van de bloesems in mei kan je de kuipplanten buiten plaatsen. Hortensia's laten in de winter hun bladeren vallen. Verwijder de verdorde bladeren om het ontwikkelen van ziektes te voorkomen.

Onze tip

Blauwe hortensia's hebben een zure bodem nodig (pH-waarde 3,5 tot 4,5). In neutrale en kalkrijke bodem (pH-waarde > 5) worden ze violet. Om de blauwe bloemkleur te behouden, kan je een middel met aluminium gebruiken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :