Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Dahlia

Kenmerken

Dahlia

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Veel

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, balkon, terras
Planthoogte:
20-100 cm
Bloemkleur:
wit, geel, roze, magenta, rood

Correct planten

Dahlia's planten

Standplaats

De dahlia, een uit Midden-Amerika afkomstige schoonheid, behoort tot de familie van de composietbloemen of samengestelde bloemen (Asteraceae). Of ze nu in perken, borders of plantenbakken staan, dahlia's geven de voorkeur aan een zonnige standplaats met een goed doorlatende, voedselrijke grond.

Aanplanting

Dahlia's zijn overgevoelig voor vorst. Om te voorkomen dat de knollen schade ondervinden van grondvorst, moet je ze pas begin mei ca. 10 cm diep in de grond poten. Je kan dahlia's vanaf maart of april in huis voortrekken. De jonge plantjes mogen pas na IJsheiligen (midden mei) in de vollegrond worden geplant.

Onze tip

Wanneer je ze in groepjes plant, ontvouwen dahlia's hun betoverende werking het meest. Houd rekening met de plantafstand (voor kleinere soorten : 30-40 cm), maar grotere soorten hebben voor een gezonde ontwikkeling 70-100 cm ruimte nodig.

Correct verzorgen

Dahlia's verzorgen

Water geven

Dahlia's vragen bij de verzorging iets meer aandacht dan andere planten, maar bedanken je daarvoor met een bijzonder lange bloeitijd. In de zomer is de bloeiende dahlia bijzonder dorstig en moet je ruim water geven. Begiet dahlia's in potten altijd van onderaf en liever wat vaker dan dat je teveel water in één keer geeft, want dahlia's verdragen geen waterverzadiging.

Bemesting

Dahlia's hebben voldoende voedingsstoffen nodig om hun volle bloemenpracht te ontwikkelen. Het beste is om tijdens het planten de meststof direct in de grond te werken. We raden je een universele meststof aan. Met een langzaam werkende meststof hoef je maar eenmaal te bemesten en zorg je voor een optimaal aanbod aan voedingsstoffen gedurende het hele seizoen.

Snoeien

Naast water geven naar behoefte behoort snoeien in de zomer tot de belangrijkste verzorgingsmaatregelen voor dahlia's. Verdorde bloemen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd, zodat er nieuwe knoppen kunnen ontstaan. Hoe regelmatiger je snoeit, hoe langer de bloeitijd wordt en hoe weelderiger de bloemenzee.

Maatregelen in de winter

Snoei de dahlia's terug tot 5 tot 6 cm en graaf de knol voorzichtig uit. Kies het tijdstip om dit te doen niet te vroeg, zodat de knol genoeg tijd heeft om alle voedingsstoffen voor de winter op te slaan. Het beste is om de knollen in een kist met zand te leggen en ze op een koele, vorstvrije en droge plaats te bewaren. Controleer tijdens de wintermaanden de knollen op beschadiging en snijdt eventuele rottende plekken weg.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :