compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Groenten, fruit & kruiden
  5. Tuinieren op de vensterbank

Indoor gardening : tuinieren op de vensterbank

Je hebt geen tuin of balkon, maar wilt graag tuinieren? Dat kan! Naast de verzorging van groene en bloeiende kamerplanten kan je zonder probleem verse groenten en kruiden kweken. Zo kan je je gerechten op smaak brengen en verfijnen maar ook genieten van een zelfgekweekte, knapperige sla. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dat dan precies kan? Wel, gewoon door binnenshuis te tuinieren. In dit artikel ontdek je er alles over!

Wat is indoor gardening?

Indoor gardening betekent zoveel als tuinieren en oogsten op de vensterbank. Je kan op de vensterbank namelijk ook heel wat groenten en kruiden kweken. Zo kan je ook zonder tuin of balkon genieten van een lekkere portie vitamientjes. De oogst zal misschien niet zo rijk zijn als in een grote moestuin, toch zal je er veel plezier aan beleven - sommige groenten kan je zelfs in de winter kweken!

Het doel is niet enkel het kweken van eigen groenten, maar zeker ook plezier hebben bij het tuinieren. Er zijn helemaal geen geavanceerde plantsystemen nodig om een geslaagde oogst te krijgen. Hieronder ontdek je hoe je je eigen groenten en kruiden kan kweken op de vensterbank.

compo image

Planten voor de vensterbank

Van alfalfa tot erwten - op de vensterbank kan je verschillende planten kweken. Voor de kweek van spruitgroenten of microgreens zijn alle kruiden- en groentesoorten met eetbare bladeren geschikt. Denk maar aan broccoli, radijsjes, mungbonen, quinoa, waterkers, basilicum, alfalfa en rucola.

Groentesoorten met giftige bladeren (vb. nachtschadegewassen zoals aardappelen, chili of tomaten) en boontjes zijn hier niet voor geschikt. Daarentegen kan je peulvruchten zoals linzen of erwtjes wel op de vensterbank laten groeien. Je kan zelfs proberen de planten wat groter te laten worden om later later een of twee erwtenpeulen te oogsten.

Heb je ook zo een zin in vers geplukte tomaten en slablaadjes? Dan kan je starten met trostomaatjes en pluksla. Probeer gerust ook radijsjes en snijbiet uit. Ook keukenkruiden zoals peterselie en rozemarijn kunnen direct op de vensterbank worden gezaaid. Het kweken van grotere groentegewassen zoals pompoenen, courgettes, komkommers, klassieke trostomaten of watermeloenen raden we echter af. Die hebben namelijk aanzienlijk meer zonlicht en ruimte nodig om te groeien - een vensterbank is voor hen te klein.

Wat heb je nodig voor indoor gardening?

Om ervoor te zorgen dat je planten zich binnenshuis goed voelen, zijn er enkele voorwaarden. De eerste stap is een juiste basisuitrusting. Veel hangt af van de groentesoort die je wilt telen -  voor spruitgroenten bijvoorbeeld zal je andere materialen nodig hebben.

In principe heb je niet veel nodig om met indoor gardening aan te vangen. Een lege bokaal met een geperforeerd deksel en een schoteltje zijn al voldoende om kiemgroenten te laten groeien. Om microgroenten te kweken zijn zelfs een brooddoos en wat keukenpapier al voldoende! En wanneer je een kleine kruidentuin op de vensterbank wilt installeren, heb je enkele mooie potten met drainagegaten, een kruidenpotgrond en een kleine gieter nodig.

Wat zowel microgroenten, kruiden als plukgroenten nodig hebben, is ongetwijfeld een lichtrijke vensterbank. Tijdens de winter kan je het gebrek aan licht compenseren met een plantenlamp. Je kan natuurlijk ook een Smart-Garden-Systeem gebruiken, maar dat is zeker en vast geen must.

compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO SANA Potgrond Zaaien & Stekken

Voedingsarme zaai- en stekgrond, ideaal voor de teelt van microgroenten, kruiden en plukgroenten. Verzekert een veilige kieming en een krachtige plantengroei.

Naar het product

Indoor gardening - tips bij het zaaien

compo image

1. Spruitgroenten op de vensterbank

Heel populair bij indoor gardening zijn spruitgroenten. Dit zijn ontkiemde zaden die na enkele dagen al kunnen geoogst worden. Ze zitten boordevol vitamines en ballaststoffen. Voor spruitgroenten heb je geen potgrond nodig - wel een speciaal kiemglas. Deze pot is voorzien van een deksel met een zeef waardoor je het overtollige water kan weggieten. Dergelijk kiemglas kan je bijvoorbeeld ook zelf maken van een oude weckpot. Je hoeft dan enkel nog gaatjes te boren in het deksel.

Het is heel belangrijk dat de pot zuiver is zodat er zo weinig mogelijk rot ontstaat. Vul de pot met wat zaadjes en bedek ze met dubbel zoveel water zodat ze goed kunnen weken. Na 8 tot 12 uren giet je het water terug weg en spoel je de zaadjes in een portie vers water. Slijmvormende zaden (vb. rucolazaden) hoef je niet te laten weken.

Vanaf nu moeten de zaden minimaal twee maal per dag worden gespoeld met vers water. Zet de pot of het glas vervolgens iets schuin op een onderzetter zodat het resterende vocht kan weglopen. Zo kunnen er geen schadelijke ziektekiemen ontstaan. Na enkele dagen kan je de spruiten samen met de zaden eten.

compo image

2. Microgroenten op de vensterbank

Microgroenten worden voornamelijk gezaaid in potgrond of in keukenpapier of wattenbollen. Ze kunnen worden geoogst zodra de eerste bladparen zijn gevormd. Wacht dus niet tot de kleine erwtenkiem is uitgegroeid tot een grote plant met talrijke erwtenpeulen. Net daarom spreekt men over "microgroenten" of "microgreens". Snijd de hele plant gewoon net boven de grond af en gebruik de microgroenten om salades of wokgerechten op smaak te brengen. Je kan ook het eerste bladpaar laten staan. Met een beetje geluk zullen de microgroenten nog een tweede maal ontkiemen.

De kleine plantjes worden als echt superfood beschouwd. In ons artikel tonen we jou, hoe je microgroenten gemakkelijk thuis kan zaaien en kan verwerken tot een heerlijke topping voor salades of brood.

Microgroenten telen
compo image

3. Kleine kruidentuin

Het ganse jaar door verse kruiden kunnen plukken om mee te koken en je gerechten af te kruiden? Toegegeven : kruiden kweken binnenshuis is niet optimaal, maar het is ook niet onmogelijk. Vooral in de winter is een lichtrijke locatie heel belangrijk. De planten moeten eveneens regelmatig gecontroleerd worden op ongedierte. In tegenstelling tot microgroenten en spruitgroenten moet je iets meer geduld uitoefenen tot je kan beginnen oogsten. Daarna zal je des te meer kunnen genieten van een waar kruidenbuffet. We laten je zien hoe je stap voor stap kruiden kan kweken.

Kweek je eigen kruiden

Onze tip

Een lichtrijke locatie is vooral in de herfst en de winter heel schaars. Een speciale plantenlamp kan hier een oplossing bieden zodat je planten ondanks het gebrek aan licht goed kunnen gedijen.

compo image

4. Plukgroenten

Er bestaan groenten die op de vensterbank kunnen worden gekweekt. Hiervoor zijn snelgroeiende groenten met smakelijke bladeren ideaal. Denk maar aan salade zoals rucola en pluksla, maar ook snijbiet en kool, op voorwaarde dat ze als plukgroente worden gekweekt.

De teelt van vruchtgroenten daarentegen is duidelijk moeilijker. Op de vensterbank hebben ze niet genoeg plaats ter beschikking en ook de groeiomstandigheden zijn niet zo ideaal. Je kan echter ook proberen om kleinblijvende tomatensoorten of chilipepers binnenshuis te telen. Daarbij is het heel belangrijk dat ze veel licht krijgen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Kies bijvoorbeeld voor een zuid-georiënteerde vensterbank waarop je in het late voorjaar gaat aanplanten. Tomaten en chilipepers kan je ook zelf uitzaaien en verspenen vanaf de maand januari.

Gebruik bij de groenteteelt een pot of bloembak met drainagegaten. De planten hebben voldoende plaats nodig om hun wortels te kunnen ontwikkelen. Voor compacte tomaten- en chilirassen kan je ook een pot met een diameter van 20 centimeter gebruiken. Radijzen kan je bijvoorbeeld in een rij in een lange bloembak zaaien. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrels om een goede drainage te verzekeren en wateroverlast te vermijden. Daarop komt een voedingsrijke groentepotgrond. Tot slot kan je de plantjes plaatsen of de zaadjes zaaien, alles goed aandrukken en rijkelijk water geven.

Regrow - gooi groenteresten niet weg

Ook het regrow-principe is een goede optie om groenten op de vensterbank te oogsten. Het is bovendien een duurzame optie aangezien de groenteresten niet in de vuilnisbak belanden, maar wel een tweede leven krijgen. Een gemakkelijke manier om kruiden te verkrijgen om je gerechten op smaak te brengen, is door de bladeren van uien en knoflook te oogsten. Leg hiervoor de groenten met de wortels naar beneden op een schaal met wat potgrond en bevochtig die regelmatig met een beetje water. Zodra de bollen zijn gegroeid en het groen meer dan tien centimeter lang is, kan je het afknippen. Knip het groen nooit direct boven de grond af zodat de bollen terug kunnen uitlopen.

In dit artikel ontdek je andere groentesoorten die je heel eenvoudig een tweede leven kan geven.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.