Verkooppunten

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image

Verse kruiden zelf kweken

Net als groenten en fruit zijn kruiden het lekkerst als je ze vers oogst uit eigen tuin. Maar je moet, voordat je de kruiden gaat planten, een belangrijke beslissing nemen: de kruiden zelf zaaien en kweken of kant-en-klare planten kopen? Als je de kruiden zelf wilt kweken, heb je wat meer geduld nodig, maar kan je wel het hele groeiproces meemaken. Wanneer je je houdt aan enkele regels, is het kweken van kruiden kinderspel.

compo image

Het juiste moment om kruiden te zaaien

Het goede nieuws is dat bij het kweken van kruiden het moment van inzaaien niet heel belangrijk is. Buiten kan je gerust vanaf het voorjaar tot in de late zomer zaaien. Binnenshuis kan je het hele jaar door kruiden zaaien. Van november tot en met januari kan je vanwege de lagere temperaturen en het gering zonlicht echter een wat zwakkere groei verwachten. Plaats de jonge plantjes op een zeer lichte standplaats, bijvoorbeeld op een vensterbank - een kas zou nog beter zijn.

compo image

Portret van kruiden

Welke kruiden kan je waar planten en hoeveel verzorging hebben ze nodig? Welke kruiden kan je in de keuken kweken en welke kan je beter buiten planten? De antwoorden vind je in ons Plantenportret.

meer weten

Zelf kruiden kweken

In zes stappen een eigen kruidentuin

 1. compo image

  1

  Vul de bak of schaal met potgrond

  Vul een bak of schaal tot aan de rand met potgrond. Verspreid de grond vervolgens gelijkmatig en druk deze licht aan.

 2. compo image

  2

  Zaai de kruidenzaden in

  Verdeel de kruidenzaden gelijkmatig. Zaai niet te dicht op elkaar. Bedek de zaden met een dunne laag potgrond en druk de grond met de hand of een klein plankje aan. Bevochtig de zaden licht met een plantenspuit of een zachte waterstraal uit de gieter.

 3. compo image

  3

  Dek de bak of schaal af

  Bedek de bak of schaal met een kap en plaats deze op een warme standplaats (20-22 °C) om het zaaigoed optimale kiemomstandigheden te bieden. Als de grond droger wordt, geef je nog wat water.

 4. compo image

  4

  De eerste zaailingen komen te voorschijn

  Na ongeveer 8 tot 14 dagen komen, afhankelijk van de kruidensoort, de eerste zaailingen te voorschijn. Je moet de plantjes nu op een bijzonder lichte standplaats zetten. Maar wees voorzichtig, want direct zonlicht op een vensterbank op het zuiden verdragen kruiden niet!

 5. compo image

  5

  Zet het kruidenplantje in een pot

  Wanneer bij de plantjes zich de eerste twee blaadjes hebben gevormd, moet je de plantjes - als ze te dicht op elkaar staan - verder uit elkaar planten (verspenen). Als je de plantjes in de tuin of in een pot of kuip verder wil kweken, is dit het goede moment om te verplanten. Je kan nu ook de afdekking eraf halen. Houd de plantjes verder goed vochtig.

 6. compo image

  6

  Geef het kruidenplantje water en bemest het

  Een regelmatige extra portie voedingsstoffen in de vorm van meststof waarborgt een optimale groei. Hierbij is vooral stikstof onontbeerlijk. Verder bevordert fosfor de wortelvorming en versterkt kalium het weefsel en is nodig voor een goede weerstand. Alleen gezonde kruiden ontwikkelen een vol aroma - en dat proef je!

compo image
compo image
Potgrond & schors

COMPO SANA Potgrond Zaaien & Stekken

COMPO SANA® Zaai- en Stekgrond is speciaal geschikt om te zaaien, te stekken en te verspenen. Deze potgrond zorgt voor een snelle en gelijkmatige kieming en laat een snelle wortelspreiding toe.

Naar het product

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst