Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Potgrond & compost
  6. Waarop moet je letten bij het aanleggen van een composthoop?

Waarop moet je letten bij het aanleggen van een composthoop?

Composteren is een biologisch proces waarbij biodegradeerbaar, organisch materiaal uit de keuken en de tuin door de interactie van zuurstof, bacteriën en micro-organismen wordt afgebroken en wordt omgezet in humus. Compost is zeer geschikt voor het verbeteren van bodemeigenschappen. Afhankelijk van het gehalte aan voedingsstoffen kan je uitrijpte compost echter ook gebruiken om bloembedden en moestuinen te bemesten. Ontdek hier alles wat je over composteren moet weten.

compo image

Wat is de beste plek voor een composthoop?

Voor je composthoop kan je het beste een plek in je tuin kiezen die beschut is tegen de wind en die in de schaduw of halfschaduw ligt. Een zonnige plek is niet goed, omdat compost door de zon snel uitdroogt. Je composthoop moet bovendien rechtstreeks contact maken met de aarde, zodat bodemdieren zoals regenwormen zich erin kunnen vestigen. Plaats de hoop daarom niet op een basis van steen of beton. Let er bij de keuze van de plek ook op dat de composthoop gemakkelijk bereikbaar is. En nog een tip om de relatie met je buren goed te houden: plaats de composthoop niet vlak bij je perceelgrens.

Waarop moet je letten bij de aanleg van een composthoop?

In principe mag je composthoop in hoogte en breedte de 1,50 m niet overschrijden. Voor de biologische omzetting moet er altijd voldoende zuurstof en vocht aanwezig zijn. Te losse composthopen drogen snel uit, maar te dichte geven de bodemorganismen onvoldoende zuurstof. Voor de juiste verhouding is het dus erg belangrijk dat je het compostmateriaal goed mengt. In principe geldt dat hoe veelzijdiger het mengsel is, hoe beter de kwaliteit van de compost wordt.

Om de compostering te versnellen, kan je al het afval zo klein mogelijk snijden. Je kan ook extra voedingsstoffen toevoegen. Strooi hiervoor bijvoorbeeld onze compostmaker tussen de vers aangebrachte compostlagen en meng dit er licht doorheen. Onze compostmaker is biologisch actief en snel werkzaam. Al na 6 tot 8 weken heb je daarmee een hoogwaardige mulch-compost. Overigens is het tijdens periodes van lang aanhoudende droogte noodzakelijk om de composthoop van tijd tot tijd water te geven.

compo image

Welk afval kan worden gecomposteerd?

Alleen organisch afval is geschikt om te composteren. Het is belangrijk dat het materiaal geen verontreinigingen en onzuiverheden bevat, zoals (vezelversterkte) kunststoffen, folies, rubber, hout of beenderen. Het composteren lukt dan niet en je kan je compost later niet gebruiken.

Geschikt voor compostering zijn o.a.:

  • Tuinafval (maar geen zieke planten en geen zaaddragend onkruid)
  • Rauw keukenafval (fruit, groenten)
  • Met mate: opgedroogd gemaaid gras
  • Snoeiresten, twijgen en bladeren
  • Knollen en wortels
  • Stro
  • Mulch
  • Koffiedrab en theezakjes
  • Eierdoppen
  • Met mate: (kranten)papier, niet gecoat en niet in kleur bedrukt
compo image

Wanneer is de compost rijp?

Compost is bij een goed rottingsproces meestal na 2 tot 3 maanden halfrijp. De compost ruikt dan naar verse bosgrond en heeft de vezelstructuur verloren, op enkele grove bestanddelen na. Uiterlijk na een half jaar is de compost helemaal rijp. Dat is te zien aan het feit dat de organische componenten in donkere, geurige humus zijn veranderd.

compo image

Waarvoor kan je compost gebruiken?

In principe is compost geschikt voor de hele tuin, vooral in de moestuin (tijdens de voorjaarsaanplanting) en onder bomen en struiken. In gebieden van de tuin waarin zuurminnende planten staan (zoals rododendrons, fuchsia's, erica en struikhei), is het beter om niet met compost te bemesten, omdat deze planten dan geel worden.

Compost spreid je, afhankelijk van het type beplanting en de hoeveelheid meststof die je eerder al had aangebracht, tot 5 cm dik uit en hark je daarna onder het oppervlak. Compost bevat grote hoeveelheden fosfaat en kalium. Houd hier rekening mee bij het gebruik van andere meststoffen naast de compost. Hoornspaanders vullen de voedingsstoffenbalans van compost ideaal aan en de combinatie van beide zorgt voor een optimale mestwerking.

Waarom loont veldcompostering?

Veldcompostering is een zinvolle aanvulling op hoopcompostering. Bij veldcompostering worden oogstrestanten, bladeren en dode plantendelen direct waar ze voorkomen over de bodem verspreid. Ook hier moet je grof gestructureerde en houtachtige materialen uitsluitend in fijngemaakte vorm gebruiken. Het resultaat is een mulchlaag die aanzienlijk bijdraagt aan de gezondheid van uw planten en de bodem. De mulchlaag regelt de water- en warmtehuishouding, beschermt tegen regen en wind, houdt onkruid tegen en beschermt de bodemorganismen.

compo image
compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO Compostmaker

De natuurlijke compostmaker van COMPO levert binnen 6 tot 8 weken een heel goede mulch-compost en is ideaal voor tuin- en keukenafval, herfstbladeren, boomsnoeiafval en gemaaid gras.

Naar het product

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :