Werkzaamheid zonder compromissen
Bij een biologische tuin hoort ook het gebruik van natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. Je kan natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen zonder problemen gebruiken om je planten te beschermen tegen bladluizen, paardenbloemen en andere vervelende verschijnselen die vaak voorkomen bij tuin- en potplanten. Hier ontdek je alles over natuurlijke gewasbescherming.
Onkruid is in tuinen een van de meest voorkomende problemen. Het is ongewenst en verspreidt zich snel tussen sierplanten en struiken en in groente- en fruitbedden. De paardenbloem met haar gele bloemen is nuttig voor bijen en de bladeren kan je eten in een salade. Maar deze plant voert ook een concurrentiestrijd met eetbare planten en sierplanten om voedingsstoffen, licht en water en verdringt de andere planten vaak volledig. De paardenbloem en ander onkruid kan je bestrijden door te wieden of door te 'mulchen', d.w.z. bedekken met organisch materiaal. Gras, bladeren en stro zijn het meest geschikt om de bodem te bedekken.
Het is echter gemakkelijker en grondiger om onkruid en mos te verwijderen met behulp van onkruidbestrijders. COMPO onkruidbestrijders werken reeds na 1 tot 3 uur en kan je zelfs zonder problemen tussen groente- en fruitgewassen aanbrengen. Zodra het ongevaarlijke middel is opgedroogd, mogen kinderen en huisdieren de behandelde gebieden betreden. Het aanhouden van een wachttijd tot aan de oogst is niet nodig.
Helaas houden insecten zoals de bladluis, wittevlieg en coloradokever ook van sier- en groenteplanten. Laat een hoek van je tuin over aan de natuur. Deze plek wordt dan een habitat voor wilde planten. De wilde planten trekken vervolgens vele nuttige insectensoorten aan, bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, gaasvliegen en oorwormen, die op hun beurt de schadelijke insecten opvreten. Wanneer er al een plaag is uitgebroken onder je planten, kan je deze bestrijden met natuurlijke insectenbestrijders.
Kruisbessen, komkommers, erwten, wortel- en knolgroentegewassen, sierplanten en pitvruchten zijn bij warm, droog weer vatbaar voor meeldauw. Deze schimmelziekte veroorzaakt een meelachtige laag op de bladeren, die leidt tot het afsterven van de planten. Naast de aantasting van het uiterlijk wordt ook de groei van de zieke planten geremd doordat voedingsstoffen worden onttrokken. Plantvriendelijke middelen bieden hiertegen een goede én veilige bescherming.
Met name komkommers, pompoenen, sla, kool, aardbeien en wortels zijn vatbaar voor aantasting door slakken. Een slakkenbarrière of slakkenkorrels bieden hierbij de nodige bescherming. COMPO Anti-Slak slakkenkorrels zijn regenvast en kan je eenvoudig tussen de planten strooien - ook tussen groenten, aardappelen en kruiden. De slakken bezwijken snel en scheiden geen extra slijm af.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Andere natuurlijke beschermingsmiddelen