compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Meststoffen & plantenbescherming
  6. Koffiegruis als meststof? Geen goed idee!

Koffiegruis als meststof? Geen goed idee!

In de meeste gezinnen wordt de dag gestart met een kop heerlijke verse koffie. Het koffiegruis wordt vaak gebruikt als schuurmiddel bij het poetsen, om onaangename geurtjes te verdoezelen, bij schoonheidsverzorging of als alternatief bemestingsmiddel voor je kamer- en tuinplanten. Maar is koffiegruis eigenlijk wel geschikt als meststof of is het schadelijk voor je planten?

Waarom koffiegruis niet geschikt is als meststof

Bananenschillen, eierschalen en koffiegruis - op het internet zijn tal van tips terug te vinden over hoe je keukenafval kan hergebruiken als meststof. Hierbij wordt koffiegruis door een aantal praktische eigenschappen extra in de verf gezet : het is goedkoop, het is gemakkelijk in gebruik en je vindt het in de meeste huishoudens.

Dankzij de hoge concentratie stikstof wordt koffiegruis als meststof aanbevolen. Stikstof is inderdaad een van de belangrijkste voedingsstoffen die planten nodig hebben voor een gezonde en krachtige groei. Toch hebben je planten meer dan enkel stikstof nodig. Hoewel koffiegruis heel veel stikstof bevat, zijn de andere twee belangrijke voedingselementen - kalium en fosfor - slechts in heel lage concentraties aanwezig. En daar wringt het schoentje : je planten hebben namelijk kalium nodig om meer weerstand op te bouwen tegen hitte, droogte, vorst en ongedierte. Fosfor zorgt op zijn beurt voor een gezonde vrucht- en bloemvorming en versterkt de wortels.

Als je je planten dus enkel met koffiegruis bemest, ontstaat er ondervoeding. Een complete meststof die alle noodzakelijke hoofd- en sporenelementen bevat, is daarom onvervangbaar voor de langdurige gezondheid van je planten.

Koffiegruis als compostmaker

Maak je geen zorgen : het koffiegruis kan je nog steeds goed gebruiken! Je kan er het keukenafval in je composthoop mee verrijken. Het koffiegruis zal samen met de koffiefilter composteren aangezien die doorgaans 100% biologisch afbreekbaar is. Ook koffiepads kunnen zonder probleem op de composthoop worden gegooid. De stikstofrijke koffie zal het verrottingsproces versnellen. Ook regenwormen houden van het koffiegruis en zullen actiever zijn als er koffie in de composthoop aanwezig is.

Meer tips rond composteren vind je in ons artikel "Waarop moet je letten bij het aanleggen van een composthoop?"

Welke planten verdragen af en toe koffiegruis?

Om te weten welke planten af en toe koffiegruis verdragen, gaan we eerst dieper in op het onderwerp pH. Bij het roosteren van koffiebonen ontstaan humuszuren die de koffie en het koffiegruis een lichte zuurtegraad geven. Voor sommige planten zorgt dit voor een ideale groeiomgeving. Heideplanten zoals blauwe bessen, hortensia's en rododendrons voelen zich prima thuis in een bodem met lage pH-waarde.

Ook enkele groentesoorten zoals tomaten, pompoenen en prei verdragen een lichtzure grond. Je kan dus gerust af en toe wat koffiegruis rond je tomaten strooien. Daarbij is het belangrijk dat je het gruis gelijkmatig verdeelt en vervolgens lichtjes in de grond inwerkt zodat het snel kan verteren.

Om zeker te zijn dat je planten goed gedijen, is het cruciaal om te weten welke pH-waarde ze nodig hebben. De beschikbaarheid van voedingsstoffen is bijvoorbeeld heel sterk afhankelijk van de zuurtegraad van de bodem. Is de grond te zuur, dan kunnen stikstof, kalium en calcium niet meer optimaal door je planten worden opgenomen. Ook de bodemorganismen zullen bij een lage pH-waarde minder actief zijn. Hierdoor zal het organische bodemmateriaal niet goed worden afgebroken en minder gemakkelijk worden omgezet in voedingsstoffen voor je planten. Gevolg : je moestuinplanten, kamerplanten en tuinplanten hebben onvoldoende voedingsstoffen en mineralen ter beschikking als de grond te zuur is. Bij zuurminnende planten kan je het koffiegruis probleemloos rond de planten strooien zonder het risico te lopen dat de grond te zuur wordt.

Wil je graag meer te weten komen over de zuurtegraad van de bodem? Lees dan zeker ons artikel "De zuurtegraad van de bodem meten" na.

Welke planten verdragen geen koffiegruis?

De meeste groente-, fruit- en sierplanten geven de voorkeur aan een neutrale pH tussen 6,2 en 7,0. Daarbij is er sprake van een evenwichtige verhouding tussen zuren en basen waardoor de planten optimaal van voedingsstoffen worden voorzien. Door regelmatig en gedurende lange periode je planten enkel met koffiegruis te bemesten, zou dit evenwichtig verstoord worden. Dit kan je planten meer kwaad dan goed doen!

Vooral planten die een alkalische en dus kalkrijke grond nodig hebben, mag je niet met koffiegruis bemesten. Tot deze groep planten behoren bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn en duizenblad, maar ook fruitbomen zoals appelbomen, perenbomen en pruimenbomen.

Houd koffiegruis ook weg van je kamerplanten. Deze koffieresten zullen namelijk heel traag verteren in de pot aangezien daar maar weinig bodemorganismen aanwezig zijn. Vaak wordt aangeraden om koude koffie te verdunnen met water en je kamerplanten met dit mengsel te bemesten. Maar ook hier moet je voorzichtig zijn : bij langdurig gebruik zal de grond snel verzuren.

Planten correct bemesten - zo werkt het!

Wat is het verschil tussen een minerale en een organische meststof? Welke specifieke meststof heb ik eigenlijk nodig? Al deze vragen worden beantwoord in onze grote meststof-special.

Meer lezen
compo image

Waarom het beter is om je planten te bemesten met een complete meststof

Om ervoor te zorgen dat je planten op lange termijn gezond blijven en zich goed ontwikkelen, is het nodig om ze alle nodige hoofd- en sporenelementen te bezorgen. Dit kan je doen door ze te bemesten met een complete meststof zoals bv. COMPO Bio Blauwe Korrels. Deze universele meststof kan je gebruiken voor al je planten. De organisch-minerale formule zal je planten gedurende 4 tot 6 weken voorzien van alle belangrijke ingrediënten.

Als je op zoek bent naar een organische meststof met lange werking, dan kan je kiezen voor onze biologische meststoffen met schapenwol, een natuurlijk hernieuwbare grondstof. De meststoffen bieden tal van voordelen : hebben een directe maar ook een langdurige werking van 5 maanden en bezitten eveneens een heel hoge wateropslagcapaciteit. Hierdoor worden je planten ook in periodes van droogte optimaal verzorgd.

Checklist : voordelen van complete meststoffen

  1. Optimale mix van voedingselementen : de hoofdelementen stikstof, kalium en fosfor zijn in uitgebalanceerde verhouding aanwezig ; daarnaast wordt de formulering aangepast aan de behoeften van de plant, bijvoorbeeld door het toevoegen van magnesium of ijzer.
  2. Aangepaste zuurtegraad : pH-waarde die op de behoeften van de plant is afgestemd.
  3. Verbeterde bodemstructuur : organische bestanddelen verbeteren de bodemstructuur en bevorderen de activiteit van bodemorganismen.
  4. Eenvoudig in gebruik : korrels die gemakkelijk kunnen worden gestrooid.
  5. Optimale werking : directe werking en lange werking mogelijk tot 5 maanden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.