1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ongewenste gasten
  5. Motten

Kenmerken

Motten

compo image
compo image
compo image

Eigenschappen

Aantastingssite:
textiel in kasten
Symptomen:
motten in leefruimten
Verschijning:
geelachtig, bruinachtige vleugels, 6 tot 9 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Motten

Klerenmotten zijn veel voorkomende schadelijke insecten in huis. Kenmerkend voor het lichtschuwe dier is de tuimelende vlucht. 's Zomers vermeerderen motten zich heel snel. In verwarmde en droge ruimten komen ze echter ook 's winters voor. Ze voeden zich met wol, bont, zijde, dierenvellen, meubelstof en veren. Kleren kunnen na een plaag niet meer worden gedragen, omdat ze vernield zijn door de typische gatenvraat. Het mottenvrouwtje legt 100 tot 250 witte eitjes op de genoemde stoffen. Na 2 weken komen de geelwitte rupsen al uit. De ontwikkeling tot geelbruine motten duurt tussen de 60 dagen en meerdere maanden. In 1 jaar zijn tot 4 generaties mogelijk.

Bestrijding

Zo bestrijd je motten

We raden je aan om regelmatig te stofzuigen in kleerkasten en in spleten. Lange tijd niet gedragen kledingstukken moeten regelmatig op motten worden onderzocht. Voor het bestrijden van motten is een spray tegen vliegende insecten geschikt. De inhoud van de kast moet worden bespoten, waarna de kast 30 minuten gesloten wordt gehouden en vervolgens wordt gelucht. Deze methode helpt ook tegen andere textielplaagdieren op meubelstoffen en tapijten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.