1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Schimmels & andere ziekten
  5. Virusziekten

Kenmerken

Virusziekten

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
fruitbomen en -struiken, rozen en andere sierstruiken (bijv.: liguster, oleander)
Symptomen:
vroegtijdig afsterven, geen vruchtzetting
Verschijning:
mozaïekpatronen, spikkels en ringen, niet-specifieke geelkleuringen, bladmisvormingen

Periode van aantasting

Omschrijving

Virusziekten herkennen

Zo kan je virusziekten herkennen

Bij virusinfecties komen mozaïekpatronen, spikkels en ringen, niet-specifieke geelkleuringen en bladmisvormingen voor op bladeren. Ook groeistoornissen, atrofie, misvorming van bloemen en bladeren, vroegtijdig afsterven van de plant en weinig tot helemaal geen vruchtzetting zijn mogelijke gevolgen van virusinfecties.

De symptomen verschillen per virussoort. De uitbreiding van het virus vindt plaats in de gehele plant. Virussen zijn niet in staat een intact blad binnen te dringen. Ze worden overgebracht door zuigende insecten zoals bladluizen, cicaden en tripsen. De overbrenging van virussen vindt met name plaats via de mondwerktuigen van schadelijke insecten. De overdracht kan echter ook plaatsvinden via besmet snoeigereedschap.

Bestrijding

Virusziekten bestrijden

Zo kan je virusziekten bestrijden

Bestrijding van virussen met gewasbeschermingsmiddelen is niet mogelijk. Daarom moeten de schadelijke insecten die het virus overdragen worden bestreden. Hiervoor is een behandeling met een insecticide dat tevens een acaricide bevat geschikt. Dergelijke producten heeft COMPO echter niet in het assortiment.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.