Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Rozen
  6. Welke soorten rozen bestaan er?

Welke soorten rozen bestaan er?

Of het nu gaat om kleur, grootte of geur : elke roos is verschillend. Bijna geen enkele andere bloem bloeit in zoveel verschillende kleuren en vormen als de roos. Het is niet altijd eenvoudig om alles bij te houden. Daarom is het handig om eerst de verschillende soorten rozen te bekijken. Dit artikel geeft je een overzicht van de verschillende groepen.

Soorten rozen : een overzicht

  • Perkrozen
  • Klimrozen en liaanrozen
  • Edelrozen (of theehybriden)
  • Struikrozen
  • Bodembedekkende rozen
  • Dwergrozen (of minirozen)
  • Wilde rozen

Voor elke tuin de geschikte roos

compo image

Perkrozen

Als je perkrozen in de tuin hebt aangeplant, kan je genieten van een prachtige bloemenzee van de lente tot de herfst. Perkrozen komen vooral tot hun recht als ze in groep worden aangeplant op grotere oppervlakken. De meeste soorten groeien namelijk vrij compact en worden niet groter dan 60 centimeter.

De bekendste soorten zijn de roze en de breed groeiende 'Bonica‘, de crèmekleurige ‘Edelweiss-roos’ en de knalgele ‘Goldmarie’.

compo image

Klimrozen en liaanrozen

Klimrozen kunnen meerdere meters groot worden en zien er dus echt indrukwekkend uit. De robuuste klimrozen groeien bijvoorbeeld aan huismuren, portieken of carports. Ze lijken heel hard op perkrozen - het enige verschil is dat de scheuten tot wel vijf meter lang kunnen worden. Daarom moet je de plant een handje helpen door een rankhulp te voorzien. Die zijn vaak nog te klein voor de immens grote liaanroos. Omdat die heel zachte scheuten heeft, vindt ze vaak ook steun op bomen en omheiningen.

Een van de meest populaire klimrozen is de variëteit ‘Santana’ waarvan de prachtige, dieprode bloemen in tal van tuinen terug te vinden zijn.

compo image

Edelrozen (of theehybriden)

De edelroos doet haar naam alle eer aan : met haar gevulde bloemen vormt ze van juni tot oktober een blikvanger in je tuin. Je kan de edelroos ook herkennen aan de opgaande groei. Ze kan tot 100 centimeter hoog worden. Daarnaast is ze ook ideaal als snijbloem in een vaas.

Vooral de zalmkleurige ‘Aachener Dom’, de donkerrode ‘Burgund 81’ en de gele ‘Gloria Dei’ met roze rand zijn heel populair.

compo image

Struikrozen

Struikrozen zijn een echt bloeiend wonder. Ze kunnen een hoogte van 150 tot 200 centimeter bereiken. Maar dat is niet het enige : de statige planten groeien zowel in de hoogte als in de breedte. Hierdoor zijn ze perfect als bloeiende haag. Maar zelfs als ze alleen worden aangeplant, vormen struikrozen in een grote verscheidenheid aan kleuren een echte blikvanger in je tuin.

Bijzonder mooie soorten zijn de 'Elmshorn’ met goed gevulde roze bloemen of de variëteit ‘Sneeuwwitje’ die slechts 1 maal per jaar bloeit.

compo image

Bodembedekkende rozen

In principe zijn bodembedekkende rozen heel vlak groeiende perk- of struikrozen die door hun zeer compact groeiende formaat ideaal zijn om op grote oppervlakten aan te planten. Deze rozen weten iedereen met hun prachtige bloemen te betoveren tot in de herfst. Daarnaast zijn ze ook heel robuust.

Zo is de soort ‘Romantic Roadrunner’ heel populair dankzij zijn romantische, nostalgische bloemvorm die de harten van talloze rozenliefhebbers sneller laten kloppen.

compo image

Dwergrozen (of minirozen)

De laag en eerder bossig groeiende dwergrozen zijn bijzonder veelzijdig. Door hun kleine formaat - ze worden meestal niet groter dan 30 tot 40 centimeter groot - zijn ze ideaal voor potten of bloembakken. Ook de bloemen zijn navenant klein, maar verschijnen tijdens de zomermaanden in grote aantallen. Andere kenmerken van dwergrozen zijn het ontbreken van doorns in de meeste soorten en hun resistentie tegen een groot aantal vaak voorkomende rozenziektes.

Populaire soorten zijn de ‘Guletta’ met zijn sterke, citroengele bloemen of de ‘Pink Symphony’ - een breed groeiende dwergroos met dicht vertakte scheuten en delicate roze bloemen, die bijzonder resistent is tegen ziekten.

compo image

Wilde rozen

De oorsprong van vele rassen is de wilde roos. In principe bloeit ze één keer per jaar heel uitbundig en voorziet ze bijen, vlinders en hommels gedurende die periode van voedsel. Omdat wilde rozen dan talrijke rozenbottels vormen, zijn ze ook erg populair bij vogels. Ook tal van tuiniers zijn fan : de wilde roos is bijzonder gemakkelijk in onderhoud en resistent tegen heel wat ziekten.

De bekende wilde rozensoorten, die een grote voedingsbron vormen voor tal van nuttige insecten, zijn onder meer de ‘viltroos’, de ‘Franse roos’ en de ‘egelantier’.

Welke rozen zijn bijenvriendelijk?

Met uitzondering van de wilde rozen behoren rozen in het algemeen niet tot de insectenvriendelijkste bloemen. Bij veel rassen lag de nadruk namelijk op schoonheid en geur - de roos als voedselbron, rijk aan stuifmeel en nectar voor bijen en vlinders, was minder belangrijk. Maar maak je geen zorgen : ook in een bijenvriendelijke tuin hoef je rozen niet te verbannen.

Vooral de keuze van de juiste rozensoort is belangrijk. Als je kiest voor een ongevulde roos, kunnen nuttige insecten gemakkelijk de stuifmeel producerende meeldraden bereiken. Stuifmeel is nodig voor bijvoorbeeld de nakomelingen van bijen. Er moeten echter compromissen worden gesloten : rozen leveren meestal niet de nectar die nodig is. Alleen al voor de stuifmeelvoorraad is het de moeite waard om ongevulde rozen te kiezen, zeker als ze vaker bloeien en zo bijen, hommels en vlinders langdurig kunnen bevoorraden.

Bij de meeste soorten vind je de gepaste roos voor je insectenvriendelijke tuin. Een bijenvriendelijke klimroos is bijvoorbeeld de ‘Perennial Blue’. Ben je op zoek naar een bodembedekkende roos, dan kan je kiezen voor de ‘Bijenkoningin’ of de ‘viltroos’. In de groep van struikrozen valt de variëteit ‘Red Corsair’ op en voor potten wordt de dwergroos met de toepasselijke naam ‘Bijenweelde’ aanbevolen.

Bijenvriendelijke rozen herkennen

Als je niet zeker weet of de roos in je tuin de nuttige insecten van stuifmeel kan voorzien, dan hoef je enkel de vruchten te controleren : als er rozenbottels worden gevormd, dan heeft de roos meeldraden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :