compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Rozen
  6. Klimrozen snoeien

Klimrozen snoeien - zo ga je te werk!

Klimrozen brengen een vleugje romantiek in de tuin en zijn eveneens de ideale manier om lelijke muren te verbergen. Om zeker te zijn dat de rozen aan je rozenboog of andere klimsteunen en hekwerken op lange termijn bloeien en er gezond blijven uitzien, kan een snoeibeurt zinvol zijn. Maar moeten klimrozen eigenlijk wel gesnoeid worden? En wanneer? En hoe ga je daarbij te werk?

Moeten klimrozen gesnoeid worden?

Hoewel er enkele uitzonderingen zijn, hebben de meeste rozen baat bij een regelmatige snoeibeurt. De onderstaande redenen zullen je zeker weten te overtuigen!

Allereerst zal de snoeibeurt de bloei bevorderen. Door regelmatig oude, verhoute scheuten te verwijderen, creëer je plaats voor nieuwe scheuten en bloemen. Zo stimuleer je de plant om meer bloemen te vormen en langer te bloeien.

Daarnaast heeft een snoeibeurt ook een grote impact op de vorm en de esthetiek van je plant. Door gericht te snoeien kan je de vorm van de klimroos controleren en in de gewenste richting sturen. Zo vermijd je dat de plant overmatig gaat groeien en zich ongecontroleerd gaat verspreiden.

Tot slot is een snoeibeurt de ideale gelegenheid om zieke en oude scheuten te verwijderen. Ook dit zal de gezondheid van je plant bevorderen en het risico op schimmelziekten aanzienlijk verminderen. Je klimroos zal sterker worden en meer weerstand ontwikkelen.

Toch moet je weten dat niet alle klimrozen op dezelfde manier gesnoeid moeten worden. Sommige soorten hebben slechts minimale verzorging nodig terwijl andere veel intensiever gesnoeid moeten worden. Welke snoeibeurt geschikt is voor jouw rozenplant, lees je hieronder.

compo image

Snoei afhankelijk van soort en leeftijd

Er bestaan heel veel verschillende soorten klimrozen. Ergens is het dus ook logisch dat niet elke rozensoort op dezelfde manier gesnoeid wordt. Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen rozen die 1 maal bloeien (ramblers) en rozen die vaker bloeien. Daarnaast moet de snoeifrequentie aangepast worden aan de leeftijd van je rozenplant. Een jonge plant wordt nu eenmaal anders verzorgd dan een oudere.

1. Rozen die één maal of meerdere malen bloeien

Bij rozen die 1 maal bloeien, zullen de prachtige bloemen slechts 1 maal per jaar verschijnen, meer bepaald in het late voorjaar. De rest van het jaar bloeien ze niet. Dit type rozen wordt meestal dan ook maar 1 maal per jaar gesnoeid. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld de ramblerrozen.

Wat zijn ramblerrozen?

Ramblerrozen zijn hybriden van wilde rozen. Ze hebben lange, dunne, sterk klimmende takken met heel veel kleine bloemen die je bijvoorbeeld rond bomen of hekwerk kan laten groeien. Ze worden ook vaak liaanrozen genoemd.

Er bestaan ook klimrozen die vaker bloeien, minstens twee maal per jaar. Het is dan ook nodig om deze rozensoort twee maal per jaar te snoeien. Tot deze groep behoort vb. de 'Climber'.

Wat is een 'climber'?

Climbers zijn klimrozen die - in vergelijking met ramblerrozen - iets kortere en daardoor ook minder soepele, stekelige takken hebben. Ze zijn ideaal voor rozenbogen en hekwerken.

2. Oude en jonge planten

Een heel eenvoudige basisregel : hoe ouder een klimroos, hoe intensiever die gesnoeid moet worden. Jonge rozen daarentegen moeten voldoende tijd krijgen om een stevig wortelgestel te ontwikkelen. De eerste jaren hoeven die dan ook niet gesnoeid te worden.

Wanneer moeten klimrozen gesnoeid worden?

Zoals je hierboven reeds kon lezen, hangt de snoeifrequentie en het snoeitijdstip af van de plantensoort en de leeftijd van de plant. Daarnaast vragen sommige mensen zich af of klimrozen enkel in de lente of in de zomer moeten worden gesnoeid, of dat dit ook in de herfst kan gebeuren. Hieronder ontdek je een handig overzicht :

Klimroos groepPeriode, frequentie en omvang snoeibeurt

Klimrozen  die 1 maal bloeien (vb. ramblerrozen)

  • Max. 1 snoeibeurt per jaar
  • In het vroege voorjaar : verwijder zieke, afgestorven en zwakke takken
  • Ramblerrozen worden de eerste maal na 4 tot 6 jaar gesnoeid, vervolgens om de 2 tot 3 jaar

Klimrozen die vaker bloeien (vb. climberrozen)

  • Normaliter 2 snoeibeurten per jaar
  • Eerste snoeibeurt in maart : snoei de zijtakken sterk terug + verwijder zieke, afgestorven en zwakke takken
  • Tweede snoeibeurt in de zomer, na de bloei (in juni) : kort uitgebloeide takken tot 2/3 in

Jonge klimrozen

  • Eerste snoeibeurt na 3 jaar, bij ramblerrozen is dit pas na 4 tot 6 jaar
  • Snoeien in het voorjaar : verwijder zieke, afgestorven en zwakke takken

Oude, verhoute klimrozen

  • Verjongingssnoei indien nodig
  • Bij rozen die 1 maal bloeien (vb. woekerende ramblerrozen die te groot geworden zijn) : in het vroege voorjaar de takken tot vlak boven de grond snoeien - nieuwe takken uit het vorige jaar moeten behouden blijven
  • Bij rozen die vaker bloeien en onderaan kaal zijn : in het vroege voorjaar 2/3 van de takken tot net boven de grond snoeien, het 3e deel wordt het daaropvolgende jaar gesnoeid

Wanneer precies moet in het voorjaar worden gesnoeid?

Op het moment dat je je rozen wilt snoeien, mag het niet meer vriezen. De ervaring leert dat dit is wanneer de forsythia begint te bloeien. Rozen mogen echter ook niet te laat in het voorjaar worden gesnoeid, omdat de plant op dat moment al uitgelopen kan zijn en zo kostbare energie zou verspillen. Een vaste datum bestaat niet, je moet dus vertrouwen op je gevoel.

Alles hangt ook af van de weersomstandigheden : snoeien kan in maart of april, in het geval van een zachte winter kan dit zelfs al in februari. Vroeger mag je zeker niet snoeien.

Klimrozen snoeien in de herfst of in de winter - ja of nee?

Een snoeibeurt in de herfst of in de winter is enkel aan te raden als je klimroos al is uitgegroeid tot een heel weelderige, dichte struik en op een beschutte plek staat. De snoeiprocedure is vergelijkbaar met die in het voorjaar. We raden je echter aan om gematigd te snoeien om de plant niet te veel te verzwakken in de winter.

Als je tijdens de herfst of de winter snoeit, is een winterbescherming (vb. sparrentakken of vliesdoek) zeker geen overbodige luxe. Zo zijn de takken beter beschermd tegen vorst en ziektes, die vooral takken kunnen aantasten die beschadigd zijn ten gevolge van de snoeibeurt. Zo ben je zeker dat je plant succesvol overwintert.

Verwijder uitgebloeide bloemen en zieke takken!

Ook als je in de herfst niet snoeit, moeten de uitgebloeide bloemen en ziekte takken worden verwijderd.

Instructies : hoe snoei je klimrozen?

compo image

1. Welk gereedschap heb je nodig?

Om je klimroos netjes te kunnen snoeien, heb je goed gereedschap nodig. Gebruik bij voorkeur een kwalitatieve, scherpe rozenschaar of snoeischaar. Test of de schaar goed in de hand ligt - er zijn ook modellen voor linkshandigen beschikbaar.

Voor jonge takken kan je een bypass-snoeischaar gebruiken. Die zal de takken van je rozenplant minder beschadigen dan traditionele Amboss-scharen. Bij oude, verhouten takken zal je met beide modellen helaas niet ver komen. Daarvoor gebruik je beter een takkenschaar - die zal het je veel gemakkelijker maken om de takken af te knippen.

Na gebruik moet je het gereedschap altijd grondig schoonmaken zodat er geen ziektekiemen achterblijven.

compo image

2. Basisprincipes voor het snoeien van klimrozen

De volgende basisprincipes gelden voor het snoeien van elke rozensoort :

  • Gebruik steeds een scherpe, propere snoeischaar en draag handschoenen om je handen tijdens het snoeien te beschermen.
  • Gebruik de ogen als leidraad : snijd de tak steeds ongeveer 0,5 cm boven een naar buiten groeiend oog af.
  • Snoei onder een hoek van ongeveer 45° naar buiten.
  • Bevestig de takken vervolgens aan de rozenbogen of het hekwerk.

Wat zijn ogen van een rozenplant?

De ogen op een rozentak zijn de kleine puntjes op de stengel waaruit nieuwe scheuten groeien kunnen. Je kan ze herkennen aan de kleine uitstulpingen. Soms is er ook een soort ring zichtbaar op de tak.

3. Klimrozen in het voorjaar snoeien

Voorjaarssnoei van klimrozen die één maal bloeien

Eenmalig bloeiende klimrozen hoeven enkel gesnoeid te worden als dat nodig is. Bij deze "verjongingssnoei" worden oude plantendelen direct boven de bodem afgesneden. Ook jongere, dunne takken zonder bloembasis kan je net voor de bloei terugsnoeien net boven het 2e of - bij voorkeur - 3e oog.

Voorjaarssnoei van klimrozen die meerdere malen bloeien

In de vroege zomer, net na de eerste bloei, moet je de zijtakken van meermalig bloeiende klimrozen fors terugsnoeien. Zo stimuleer je de ontwikkeling van nieuwe zijscheuten voor een tweede bloei. Deze bloei zal uitbundiger zijn dan op de oudere scheuten. Knip alle takken af die in de verkeerde richting groeien en verwijder de tweede vertakkingen en de hogere takken op de hoofdstam net boven het 3e of 4e oog. Het is best mogelijk dat daardoor ongeveer de helft van de scheuten is ingekort. Ook houtachtige takken kan je net boven de bodem afknippen.

compo image

4. Klimrozen in de zomer snoeien

Zomersnoei van klimrozen die één maal bloeien

Omdat eenmalig bloeiende klimrozen slechts één maal per jaar worden gesnoeid - in het voorjaar - is het niet nodig om deze in de zomer te snoeien.

Zomersnoei van klimrozen die meerdere malen bloeien

Eenmaal de tweede bloei voorbij is, is het tijd voor de zomersnoei. Hierbij worden alle uitgebloeide bloemen verwijderd. Knip de tak af net boven het eerste blad onder de bloem af.

5. Klimrozen in de herfst snoeien

Als je klimroos te groot en te bombastisch wordt en je die in de herfst wilt snoeien, dan kan je dezelfde werkwijze volgen als bij de voorjaarssnoei. We raden je echter aan om niet te fors te snoeien zodat je plant veilig de winter doorkomt.

compo image

6. Jonge klimrozen snoeien

Klimrozen moeten na de aanplanting eerst sterke wortels ontwikkelen zodat ze de eerste snoeibeurt goed overleven. Dit is meestal na 3 jaar, bij ramblerrozen is dit zelfs na 6 jaar. In het voorjaar worden dan de zieke, afgestorven en zwakke takken verwijderd.

compo image

7. Oude, verhouten klimrozen snoeien

Bij grote, oude klimrozen kan het de moeite waard zijn om ze uit te dunnen of een verjongingssnoei door te voeren. Dit betekent dat je de verhouten, oude en zieke plantendelen tot vlak boven de bodem afsnijdt. Als je plant onderaan al compleet kaal is geworden, dan is een radikale snoeibeurt in het voorjaar ideaal.

Bij klimrozen die 1 maal bloeien kan je bijna alle takken tot kort boven de bodem afsnijden. Enkel nieuwe takken van het voorbije jaar mag je laten staan. Bij meermalig bloeiende klimrozen moet ongeveer 1/3 van de takken tot boven de bodem worden gesnoeid. Het daaropvolgende jaar volgen de andere takken.

Drie vaak gemaakte fouten bij het snoeien van klimrozen

Vermijd zoveel mogelijk de onderstaande fouten :

  • Te vroeg snoeien
    Een voorjaarssnoei mag enkel worden uitgevoerd wanneer het niet meer vriest. Door de verse snoeiwonden zal je klimplant namelijk gevoeliger zijn voor schade door kou en voor ziekten. Houd dus altijd nauwgezet het weer in de gaten.
  • Climberrozen te fors terugsnoeien
    Climberrozen hebben een basis die gevormd wordt door oudere takken. Als deze na verloop van tijd kaal worden, dan ligt het voor de hand om deze takken volledig weg te snoeien. Normaliter is deze stap heel zinvol, maar je moet langzaam te werk gaan. Niet elke soort kan een radikale snoeibeurt heel goed verdragen. We raden je daarom aan om ongeveer 1/3 van de takken in te korten. De andere takken kan je het volgende jaar snoeien.
  • Takken van het vorige jaar snoeien
    De meeste bloemen worden gevormd op takken die zich het vorige jaar hebben ontwikkeld. Daarom mag je deze takken niet snoeien. Enkel zo zal je kunnen genieten van een mooie, rijke bloei.

De juiste verzorging van je klimrozen

Om te zorgen voor een gezonde ontwikkeling en rijke bloei van je klimroos, moet je - naast snoeien - bemesten. Een eerste bemestingsbeurt kan je doorvoeren aan het begin van de groeifase, in het voorjaar, met een langdurig werkende meststof die je plant gedurende meerdere malen voorziet van alle essentiële voedingsstoffen. Bij meermalig bloeiende klimrozen kan je in de late zomer een tweede maal bemesten. 

compo image
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Bio Meststof Rozen & Bloeiende Planten

100% organische meststof voor een krachtige groei en prachtige bloei. 1 x bemesten = lange werking van 5 maanden!

Naar het product

De rest van het jaar hoef je niet meer te bemesten. Zo krijgt je plant de tijd om nieuwe scheuten te ontwikkelen net voor de winter. Op zoek naar meer tips rond de bemesting van rozen? Lees dan zeker ons artikel "Rozen correct bemesten".

Door je rozen te bemesten, zullen niet alleen groeien, maar ook steviger worden en meer weerstand ontwikkelen tegen ziekten. Vooral bij droog, zonnig weer bestaat het risico dat je plant aangetast wordt door echte meeldauw. Meer informatie vind je ons artikel "Echte meeldauw op rozen : 5 tips".

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.