compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Witte potplanten voor de herfst : inspiratie voor je terras

In 4 stappen naar de perfecte herfstpot

Witte potplanten voor de herfst : inspiratie voor je terras

Eens de dagen korter worden, de temperaturen langzaam aan dalen en de kleurrijke zomerbloemen afscheid nemen, is het duidelijk : de herfst staat voor de deur. De start van het kille seizoen hoeft echter geen reden te zijn om geen mooie planten op het terras te plaatsen! Ontdek in ons artikel hoe je met een selectie klassieke witte planten je terras of voortuin elegant kan inrichten.

compo image

Onze herfstfavorieten

Elegante herfstplanten voor je terras of tuin

Klassiek, magisch en nobel - als je aan de kleur wit denkt, denk je aan talloze associaties met kleur. Om van dit effect te profiteren, kan je de trendkleur ook gebruiken bij het het beplanten van je potten. Een eenvoudige pot met witte herfstbloemen werpt een compleet ander licht op je herfstige buitenwoonkamer en vormt een stijlvol contrast met de kleurrijke herfstbladeren - of het nu op het terras is, of in de voortuin.

Witte potplanten kunnen op verschillende manieren met elkaar gecombineerd worden. Herfstchrysanten mogen daarbij zeker niet ontbreken in onze lijst met favorieten. Deze populaire bloeiende planten met witte bloemen laten je terras van augustus tot november stralen. Ook de onderhoudsvriendelijke heideplanten, zoals struikhei, zijn mogelijke kandidaten - dankzij hun stuifmeelrijke bloemen bieden ze bijen, hommels en vlinders bovendien een prachtige voedselbron tot de late herfstmaanden. Dat is waar ook moerbei ten tonele verschijnt. Deze groenblijvende, kleine struik met witte vruchten brengt meteen een leuke atmosfeer bij sober herfstweer - en dat zelfs tot volgend jaar! Structuurplanten met bijzondere bladeren, zoals het zilverstruikje of compact groeiende siergewassen, maken de beplanting in potten losser en zorgen voor een harmonieus geheel. Decoratieve pompoenen en vetplanten in verschillende vormen en maten zorgen voor visuele highlights.

De late zomer tot de late herfst is de ideale periode om de herfstbloeiers in potten aan te planten. Zo kan je optimaal genieten van de laatste bloei van je zomerbloemen en daarna de lege potten en bakken nieuw leven inblazen.

Stap voor stap : zo ga je te werk!

Herfstpotten beplanten

compo image

Stap 1

De juiste basis

Kies voor je herfstbeplanting een pot uit die voldoende plaats biedt aan je planten. Voorzie eveneens een goede drainage om wateroverlast te vermijden. Leg vervolgens enkele potscherven, kleikorrels of kiezels op de bodem van de pot. Let erop dat de pot meerdere drainagegaten heeft zodat overtollig regenwater gemakkelijk kan weglopen. De herfstbloemen zijn blij met een doorlatende, droge bodem. Vul daarom de pot op met een geschikte potgrond voor tuin- en potplanten. Deze potgrond zal een krachtige groei van de planten bevorderen. Tip : als de wortelkluit van de planten heel droog is, raden we je aan om de planten vóór de aanplanting grondig water te geven.

compo image

Stap 2

Wortels losmaken

Voordat je de planten in de pot plaatst, moet je de kluit voorzichtig met de hand losmaken. Door de wortels voorzichtig af te scheuren, zal je de planten aanmoedigen om nieuwe wortels te vormen en in de verse grond in te wortelen. 

compo image

Stap 3

Het perfecte herfstarrangement

Nu kan je de planten in de pot of in de plantenbak plaatsen. We raden je aan om grotere planten in het midden te plaatsen en kleinere, laag blijvende planten aan de buitenrand van de plantenbak - zo kan elke plant gelijkmatig genieten van het zonlicht en zorg je voor een harmonieus uitzicht van de pot of bak. Laat ook voldoende ruimte tussen elke plant. Eenmaal je de planten hebt geplaatst, moet je de grond rond de planten goed aandrukken zodat er geen holle ruimtes in de potgrond ontstaan. Om de planten gemakkelijker te laten inwortelen, hebben ze voldoende water nodig. Geef ze gelijkmatig water van onderaf (niet over de bladeren) zodat het water direct naar de wortels gaat.

compo image

Stap 4

Achteruitleunen en gewoon g(en)ieten

Nu hoef je enkel nog achteruit te leunen en te genieten van je witte droom! Om zo lang mogelijk van je vers aangeplante herfstpotten te kunnen genieten, hebben ze ook achteraf wat water nodig. Bij droog weer is het belangrijk om regelmatig water te geven. Stop gewoon enkele vingers in de potgrond om te controleren of de potgrond al helemaal opgedroogd is.

Voor een veilige overwintering van meerjarige, winterharde planten, kan je de pot vóór de eerste nachtvorst tegen een huismuur plaatsen of hem in een laagje vlies of jute wikkelen.

Herfstbloemen voor balkon en terras

Ook als je enkel een balkon hebt, kan je genieten van veelkleurige herfstplanten. Je ontdekt er alles over in ons artikel!

Meer lezen

Potplanten voor elk plekje

Meer plantideeën voor herfstdecoratie

Dankzij het grote aanbod herfstbloemen kent je creativiteit geen grenzen bij het kiezen van de juiste kuipplanten. Het zilverstruikje valt met zijn filigrane, zilvergroene bladeren op als balkonplant. Samen met de witbloeiende luciferplant is de structuurplant met haar winterharde bladerdek een echte blikvanger. 

Kan je niet genieten van de zon op je terras? Geen probleem voor de steenbreek! De plant die alleen in oktober bloeit, is heel onderhoudsvriendelijk en weet zelfs bij weinig zonlicht je noord-georiënteerd balkon of terras of je voortuin op te fleuren. Dankzij de lange bloeiperiode van juni tot oktober is de walstroleeuwenbek heel geschikt als potplant tijdens de herfst.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.