compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Plantideeën voor een kleurrijk balkon tijdens de herfst

Je balkon beplanten

Plantideeën voor een kleurrijk balkon tijdens de herfst

Heb je geen tuin? Geen probleem! Ook voor balkonbezitters heeft de herfst heel wat te bieden. Op deze pagina ontdek je stap voor stap hoe je een herfstbloembak beplant en hoe je je decoratieve herfstbalkon tijdens de wintermaanden goed verzorgt.

compo image

Onze favorieten

Kleurrijke laatbloeiers in bloembakken

Bij de inrichting van je herfstbalkon kan je je creativiteit de vrije loop laten. Vooral een combinatie van gele, oranje en rode tinten creëert een echt herfsteffect. Met kleine paarse en roze accenten zorg je ook nog eens voor een zekere extravagantie in je bloembak.

De echte lampionplant (ook bekend onder de naam Physalis alkekengi) betovert ons tijdens de herfst met kleine, oranje lampionnetjes. De onderhoudsvriendelijke plant is daarom de ideale kandidaat! De herfstchrysant biedt een mooi, kleurrijk contrast. Deze populaire laatbloeier vormt van augustus tot november een echte blikvanger en is - dankzij de kegelvormige, compacte groei - ideaal voor de aanplanting in bloembakken of bloempotten. Dankzij het grote aanbod kan je uit alle mogelijke kleuren en vormen kiezen.

Een andere plant, die niet in je herfstbloembakken mag ontbreken, is de Gaultheria (schijnbes). De geliefde struik maakt balkonbezitters met zijn heldere bessen tot de volgende lente blij en brengt kleur in putje winter - van klassiek rood over roze tot puur wit. Vooral de wintergroene, lage bergthee past perfect in de bloembak dankzij de tapijtachtige, lage groei.

Tip : laat de grassen en de stengels van uitgebloeide zomerbloemen tot het volgende voorjaar in je bloempot of -bak staan. Insecten gebruiken deze als winterverblijf en vogels gebruiken de zaden als voedselbron tijdens het koude seizoen.

Een zonnig plekje

De juiste standplaats voor je herfstbalkon

Als je lampionplanten, schijnbessen en herfstchrysanten wilt combineren, dan raden we je aan om deze op een zonnige locatie te plaatsen. Lampionplanten en heideplanten zoals de schijnbes houden van een zonnig tot half-schaduwrijk plekje op het balkon. Ook op een lichtrijke plaats voelen herfstchrysanten zich goed. Omdat ze vrij gevoelig zijn voor vocht, is een overdekt balkon ideaal. Hierdoor kan het regenwater van bovenaf zoveel mogelijk worden vermeden.

In principe geven heideplanten zoals de schijnbes of struikhei de voorkeur aan een licht zure grond. Omdat de laatbloeiers in de herfst maar weinig groeien en nauwelijks voedingsstoffen opnemen, is het niet erg als ze in de herfst in een grond met hogere pH-waarde zijn aangeplant. Als je de meerjarige schijnbes volgend jaar opnieuw wilt gebruiken als balkonbeplanting, dan raden we je aan om een aangepaste zure potgrond te plaatsen om zo de ideale omgeving voor je plant te creëren met het oog op een goede ontwikkeling. Plant de schijnbes in een voldoende grote pot en geef de plant regelmatig en voldoende water om uitdroging te voorkomen.

Stap voor stap : zo ga je te werk !

Bloembakken beplanten tijdens de herfst

compo image

Stap 1

Bloembak opvullen

Voordat je je bloembak opvult, raden we je aan om de bodem van de bak te bedekken met een laagje hydrokorrels, potscherven of grind. Zo zorg je voor een goede drainage, creëer je een luchtige onderlaag en voorkom je wateroverlast. Vervolgens vul je de bloembak aan met een potgrond voor balkonplanten. Een aangepast substraat zorgt voor een optimale afgifte van water en voedingsstoffen zodat de bloemen goed verzorgd zijn. Let erop dat je de bloembak tot 6 cm onder de rand met potgrond opvult.

compo image

Stap 2

Balkonplanten voorbereiden

Haal de balkonplantjes voorzichtig uit hun pot. Als de wortels al uit de drainagegaten van de pot groeien, dan kan je die beter afsnijden. Als de wortelkluit al erg vervilt is, kan je deze voorzichtig met de vingers losmaken. Dit stimuleert de planten om te groeien. Als de kluit al is opgedroogd, raden we je aan om de plantjes vóór de aanplanting in een pot met water te plaatsen om de wortels van voldoende water te voorzien.

compo image

Stap 3

Herfstbloemen planten

Plaats de herfstbloemen vervolgens in de bloembak. Omdat de plantjes tijdens de herfst en de winter amper zullen groeien, mag je ze gerust redelijk dicht bij elkaar aanplanten. Om een harmonieus totaalbeeld te verkrijgen, kan je de laatbloeiers wat geschrankt in de bloembak plaatsen. Na de aanplanting kan je de ruimte tussen de verschillende planten met nog wat potgrond opvullen en lichtjes aandrukken. Tot slot : geef goed water!

Een witte herfst

Hou je van klassiek en eenvoudig? Dan is een bloembak met witte herfstbloemen de ideale keuze! We tonen jou hoe je je terras kan inrichten met een mooie herfstbeplanting.

Meer lezen
compo image

Een kleurrijke herfstlook

Andere ideeën voor de beplanting van het balkon in de herfst

Bloembakken zijn slechts één van de vele mogelijkheden om een kleurrijk herfstdecor op je balkon te creëren. Ook herfstasters en struikhei brengen met hun kleurrijke bloemen meer kleur in potten. Winterharde kruiden, die ook graag op je herfstbalkon staan, bieden meer dan alleen een lust voor het oog. Daarnaast passen meerjarige kruiden zoals echte lavendel, tijm of oregano perfect in je herfstbeplanting. Met de juiste overwintering kan je ook volgend jaar van de heerlijke kruiden genieten!

Andere favorieten voor aanplanting in bloembakken vind je terug in dit artikel.

Een leuk pluspunt : veel herfstbloemen (vb. struikhei) bieden bijen en vlinders ook tijdens de koudere maanden waardevolle nectar. De laatbloeiers bezorgen de kleine nuttige insecten voldoende proviand als de zomerbloemen op je balkon al lang zijn uitgebloeid.

Ook herfstachtige decoratieve elementen zoals sierpompoenen en sfeerverlichting, zoals kaarsen, lantaarns en kerstverlichting zorgen voor net dat tikkeltje extra, waardoor je balkon een bijzonder gezellige sfeer krijgt.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.