1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Stokroos

Kenmerken

Stokroos

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
tuin
Planthoogte:
tot 2 meter
Bloemkleur:
wit, geel, oranje, roze, rood, paars

Correct planten

Stokrozen planten

Standplaats

Wie zijn hals zo ver uitsteekt, wil natuurlijk de zon zien. Net daarom is een plekje in de volle zon ideaal voor je stokrozen, bij voorkeur tussen andere planten waar ze kunnen leunen tegen vb. een haag of een huismuur. Aangezien stabiliteit niet bepaald een van hun sterkste punten is, kies je best een plekje uit waar je stokrozen zijn beschermd tegen wind en regen.

Je denkt waarschijnlijk dat een stevige, leemachtige ondergrond de stabiliteit van je stokrozen zal helpen. Niets is minder waar : stokrozen vormen diepe wortels maar hebben veel water en voedingsstoffen nodig voor de bloemvorming. Om die uit de bodem te kunnen halen, hebben ze een doorlatende en humusrijke bodem nodig.

Aanplanting

Nadat ze in het eerste jaar na de uitzaai slechts een bladroos heeft gevormd, zal de stokroos zich tijdens haar bloeiperiode in het tweede jaar zodanig uitputten, dat ze na de zaadvorming afsterft.

Als je in dezelfde zomer nog wilt genieten van een prachtig bloeiende stokroos, koop je beste een voorgetrokken plant in je tuincentrum. Die zijn dan reeds een jaar oud en klaar voor de bloeiperiode. Het ideale tijdstip voor aanplanting is in het voorjaar of in de herfst van het voorgaande jaar.

Wil je stokrozen kweken door zaadjes te zaaien? Dan kan je dit direct in het bloembed doen in de herfst of in het voorjaar. In ieder geval moet je de zaden met een dun laagje potgrond bedekken omdat de stokroos een donkerkiemer is. Je kan natuurlijk ook in zaaibakken zaaien maar dan moet je er rekening mee houden dat de plantjes vroeg in de vollegrond moeten worden geplant omdat ze vroeg diepe plantenwortels vormen. 

Onze tip

Als je stokroos aan de heg uit het gazon moet groeien, is het raadzaam om de plant aan te planten in een pot waarvan de bodem is verwijderd. Zo zal de groei van de grassen niet teveel worden gehinderd.

Correct verzorgen

Stokrozen verzorgen

Water geven

Planten met dunne, grote bladeren hebben meestal een hoge waterbehoefte, dus moet ook de stokroos tijdens de zomermaanden regelmatig water krijgen. Vooral in het tweede jaar groeit de plant heel snel en heeft ze daarom veel water nodig. Om ervoor te zorgen dat de grond rond de stengel door de grote hoeveelheid water niet dichtslibt en de plant het water optimaal kan opnemen, is het ook heel belangrijk dat de grond regelmatig wordt losgewerkt.

Bemesting

Vooral in het voorjaar, tot de bloemen volledig zijn ontwikkeld, loont het de moeite om de plant te bemesten. De stokroos zal dan overvloediger en ook langer bloeien (tot in de herfst).

Snoeien

Als je het resultaat van al je inspanningen mooi vond, mag je je stokroos na de bloei zeker niet snoeien. Want hoewel de moederplant na 2 jaar verdwijnt, kan de stokroos door zelfbestuiving meerdere jaren in het bloembed aanwezig zijn. Als de lange kleurrijke stengels echter te veel worden, kan je consequent de uitgebloeide bloemen wegknippen om de verdere verspreiding van zaden te vermijden. Als je de stengels van je stokroos direct na de bloei tot aan het loof snoeit, kan je ook geluk hebben : sommige moederplanten herstellen zich in de winter en kunnen in het daaropvolgende jaar voor een tweede maal bloeien - deze bloei is meestal iets minder uitbundig.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.