compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Deze planten zorgen voor een vakantiegevoel op het balkon

Het exotische in huis gehaald

Deze planten zorgen voor een vakantiegevoel op het balkon

Waarom nog verre reizen maken als een van de mooiste bestemmingen je eigen balkon is? Hoeveel of hoe weinig ruimte je ook hebt, met goed gekozen potplanten kan je je balkon omtoveren tot een oase van rust. Laat je verleiden door exotische bloemen, zoete geuren en fruitige citrusbomen. Straks wil je niet meer weg uit je zo geliefde nieuwe vakantieverblijf!

Klassieke planten herontdekken

Het hoeven niet altijd bijzondere planten te zijn om van je balkon een schitterende bloemenzee te maken. Ook de bekende favorieten zijn heel geschikt om de flora van verre landen naar je eigen balkon of terras te halen. Begonia's, petunia's en fuchsia's zijn alle drie afkomstig uit Zuid-Amerika en hebben werkelijk prachtige bloemen. Afhankelijk van de soort bloeien de bloemen van de gemakkelijk te verzorgen begonia in vele kleuren. Het bijzondere kenmerk van de petunia is de trompetvormige bloem, meestal in de kleuren wit, roze, violet, rood of blauw, en soms zelfs met vlekkerige, stervormige of gestreepte patronen. De fuchsia kent meer dan 100 wilde soorten en heeft eveneens een veelheid aan oogverblindende bloemen te bieden. Vooral in hangmanden kunnen al die verschillende soorten voor afwisselende exotische accenten op je balkon zorgen.

compo image

Haal de geuren van de wereld in huis

Bij verre landen denk je natuurlijk ook aan zoete bloemengeuren. Een plant die je met haar welriekende geur laat wegdromen naar verre oorden is de geurpelargonium. Hoewel ze minder elegant ontluikt dan de Franse pelargonium, heeft ze toch iets speciaals te bieden. Bij de geurpelargonium heeft iedere plant een andere vorm, kleur en bladgrootte. Ze verspreidt haar geur via geurkliertjes bovenop de bladeren. Wanneer je op die kliertjes wrijft of deze aanraakt, openen ze zich en komt een heerlijk geurende olie vrij. Die oliën kunnen ruiken naar citroen, appel, sinaasappel, munt en zelfs chocolade. Met geurpelargoniums haal je dus de geuren uit verre landen rechtstreeks naar je balkon.

Exotische planten in zachte kleuren

Wil je het allemaal iets minder uitbundig? Sluit dan de bacopa, ook snowflake genoemd, in je hart. De winterse naam dankt deze Zuid-Afrikaanse plant aan haar ontelbare witte bloemetjes, die bij een zomerse bries dwarrelen als sneeuwvlokjes. Van mei tot oktober bloeit ze bovendien in zacht violette en poederachtig roze kleuren. Ook dwergrozen, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en China komen, zijn met hun tijdloze bloemen en heerlijke geur een goede keuze. De voordelen zijn dat ze compact en struikachtig zijn en de hele zomer lang onvermoeid doorbloeien. Wat betreft verscheidenheid aan kleur en vorm doen deze miniatuurrozen niet onder voor hun grote zussen.

compo image

Groene huisgenoten uit Azië en Zuid-Europa

Bijna iedereen houdt van citrusboompjes, hoewel ze veeleisend zijn. De uit Zuid-Europa afkomstige boompjes doen het hier 's zomers goed, maar moeten wel vorstvrij overwinteren. Althans, dat was zo. Ondertussen zijn er namelijk nieuwe, gekweekte citroen-, sinaasappel-, grapefruit- en kumquatsoorten die ook tegen temperaturen onder nul kunnen. Als je ze warm inpakt en op een beschutte plek zet, overleven ze dapper de kou buiten en belonen ze je in de zomer met geurige bloemen en sappige vruchten. Geschikte metgezellen voor de boompjes zijn andere planten uit het mediterrane gebied, zoals laurier, oleander, lavendel en rozemarijn. Om te waarborgen dat je buitenlandse gasten zich thuis voelen op je balkon, moet je ze vooral goed verzorgen. De formuleringen van onze speciale potgronden zijn samengesteld voor de specifieke vereisten van de planten waarvoor ze zijn bedoeld. Al onze potgronden worden gekenmerkt door een groot opslagvermogen van water en lucht, voor een optimale ontwikkeling van je planten.

compo image

Portret van citrusplanten

Citrusplanten omvatten talrijke soorten, zoals citroenen, sinaasappels, mandarijnen, limoenen en grapefruit. Hier vind je alle informatie over mediterrane citrusplanten.

Waarop moet je letten bij het verzorgen van planten in buitenpotten?

Let er bij het verpotten op dat de pot minimaal 3 tot 4 cm groter is dan de aardekluit. De pot moet bovendien een afvoergat hebben, zodat het water weg kan vloeien. Plaats een onderzetter onder de pot om verontreiniging van je balkon of terras door het naar buiten stromende gietwater te voorkomen. De potgrond moet structureel stabiel zijn. Dit betekent dat de grond na het gieten niet inzakt. Hierdoor kunnen de wortels zich beter ontwikkelen, iets dat je boven de grond kan zien aan het uitlopen van nieuwe scheuten. Hoogwaardige speciale potgrond bevat bestanddelen zoals perliet en basthumus, die de lucht bij de wortels laten komen en zorgen voor een groot wateropslagvermogen.

Balkon- en kuipplanten goed verzorgen

Met prachtige bloeiende planten in kisten, manden en kuipen wordt iedere buitenruimte een groene oase. Deze levende balkondecoratie moet echter ook worden verzorgd. Met deze zeven tips blijven je balkon- en kuipplanten langer mooi.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.