1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Hulst (Ilex)

Kenmerken

Hulst (Ilex)

compo image
Naast de wilde soort met zijn donkergroene bladeren zijn er nu rassen die indruk maken zoals de Argentea Marginata met veelkleurige bladeren.
compo image
De Japanse Ilex of de Berg-Ilex lijken erg op de buxus. Daarom worden ze steeds populairder. In vergelijking met de buxus is deze plantensoort beter bestand tegen vraatschade door de buxusrups.
compo image
De Amerikaanse winterbes is een van de weinige hulstsoorten die haar bladeren afwerpt tijdens de winter. De opvallende rode bessen blijven echter tot laat in de wintermaanden aan de struik.

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
balkon, terras, tuin
Planthoogte:
variërend
Bloemkleur:
wit-geel

Correct planten

Hulst planten

Standplaats

Als wintergroene plant geeft hulst de voorkeur aan een lichtrijke tot halfschaduwrijke standplaats. Wanneer de struik gedurende meerdere uren aan direct zonlicht wordt blootgesteld, kan dat in de winter een gevaar voor de bladeren en fijnere takjes vormen. Als er te veel warmte in combinatie met vorst is, begint het vocht in de struik te verdampen. Het bevroren hout is dan niet meer in staat om nieuw water uit de grond op te nemen. In de tuin voelt hulst zich daarom ook veel beter thuis in de schaduw van grotere bomen. Hulst stelt geen speciale eisen aan de bodemgesteldheid. Alleen kalkrijke, lemige grond verdraagt de plant niet. Daarom kan je het best vóór het planten de bodem losser maken met wat zand of loofhumus.

Aanplanting

Voor een goede wortelontwikkeling plant je hulst in het voorjaar, wanneer er geen strenge vorst meer wordt verwacht. Voor particuliere tuinen wordt het aanbevolen een voorgetrokken plant te kopen. Let bij je keuze goed op de groeihoogte. Met de kleinere hulstsoorten voor in kuipen en de zeer dichte hulststruiken voor het aanleggen van heggen is er voor ieder tuinontwerp een geschikte groeivorm.

Leg vóór het planten de aardekluit van de hulst in een teil met water, tot het water goed is opgenomen. Voor een betere groei kan je wat compost in het plantgat doen.

Onze tip

Als je na de kleine witgele bloemetjes in oktober wilt genieten van de rode hulstbessen, moet je twee of meer planten bij elkaar zetten, die elkaar dan wederzijds kunnen bevruchten.

Correct verzorgen

Hulst verzorgen

Water geven

Na de eerste groei heeft hulst in de tuin verder geen speciale zorg nodig. Houd er echter rekening mee dat je de groenblijvende plant in de winter gedurende perioden van aanhoudende droogte op vorstvrije dagen water moet geven.

Bemesting

In het voorjaar kan je de groei en de weerstand van hulst stimuleren met een meststof speciaal voor buxussen of hulst.

Maatregelen in de winter

Hulst is een uitermate robuuste plant. De meeste soorten zijn tot -15 °C winterhard. Alleen jongere hulstplanten en hulst in kuipen hebben in strenge winters bescherming nodig.

Snoeien

Hulst kan heel goed tegen snoeien en je kan in principe in ieder jaargetijde snoeien. Het beste is om de struik in het voorjaar te snoeien met een mechanische heggenschaar die de bladeren niet beschadigt. Bij het terugsnoeien moet je er rekening mee houden dat hulst een zeer langzaam groeiende struik is en na een sterke snoeibeurt enkele jaren nodig heeft om weer net zo groot te worden.

compo image
Zowel de bladeren als de bessen van de gewone hulst (Ilex aquifolium) zijn zeer giftig. Daarom moet je de struik buiten het bereik van jonge kinderen en huisdieren planten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.