Kenmerken
Behoeften
Bloeiperiode
Eigenschappen
Correct planten
Kerstroos planten
De kerstroos, ook wel sneeuwroos genoemd, brengt met haar groenblijvende bladeren en kleurrijke bloemen kleur in de tuin of op het balkon tijdens de sombere wintermaanden. De winterbloeier, die afkomstig is uit Zuidoost-Azië, behoort tot de ranonkelfamilie. De plant houdt van een beschut, half-schaduwrijk plekje. Je kan de plant dus zonder problemen onder licht bebladerde bomen of hogere struiken aanplanten. Zij zullen je kerstroos beschermen tegen extreme hitte in de zomer maar toch voldoende licht doorlaten tijdens de winter.
De vorstbestendige vaste kerstroos voelt zich vooral thuis in een groep of in combinatie met vroegbloeiende planten. Om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, hebben kerstrozen een voedselrijke en goed doorlatende bodem nodig. De ideale periode om kerstrozen aan te planten, is de herfst. De bodem is dan nog warm en als vaste plant heeft de kerstroos voor de eerste vorst nog genoeg tijd om aan de nieuwe standplaats te wennen. Kerstrozen zorgen na de aanplanting voor hun eigen vermeerdering.
Kerstrozen zorgen niet alleen in de tuin voor meer kleur, tijdens de winter vormen ze ook een elegante blikvanger in potten op het terras of het balkon. Je moet erop letten dat je plant voldoende diep is aangeplant aangezien ze heel diep zal wortelen. Plant je kerstroos in een pot waarvan de bodem is voorzien van drainagegaten. Zo kan het overtollige water gemakkelijk wegvloeien en vermijd je wateroverlast. Een laagje puimsteenkorrels op de bodem van de pot zal zorgen voor een goede drainage. Gebruik bij de aanplanting bij voorkeur een substraat voor rozen.
Kerstrozen vormen diepe wortels. Wanneer je een kerstroos in een pot plant, moet deze daarom voldoende diep zijn. Verder moet je waterverzadiging vermijden. Als potgrond is rozenaarde ideaal.
Correct verzorgen
Kerstroos verzorgen
De kerstroos wordt ieder jaar mooier en met een beetje zorg kan ze je tuin tientallen jaren opfleuren. Tijdens de bloei in de winter heeft de plant een vochtige bodem nodig, die echter niet vatbaar mag zijn voor wateroverlast. In vorstvrije periodes moet je je kerstroos voldoende en regelmatig water geven. In de zomer is ze niet erg veeleisend en hoef je alleen water te geven tijdens langere periodes van droogte.
Voor een mooie bloei en een gezonde groei heeft de kerstroos voedingsstoffen nodig zoals stikstof, kalium en fosfor. De bloei kan je ondersteunen door in het voorjaar een portie rozenmeststof met lange werking te strooien. Die meststof zal je plant gedurende meerdere maanden voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen. Aangezien de kerstroos pas vanaf november gaat bloeien, raden we je aan om in augustus of september een tweede maal te bemesten. Je kan hiervoor ook een vloeibare meststof gebruiken.
Kerstrozen behoren niet tot de planten die regelmatig moeten worden gesnoeid. Normaliter worden enkel de oude, verdorde bladeren verwijderd. Je kan de bloemen terugsnoeien als je wilt voorkomen dat de plant verwildert. Draag tijdens het snoeien steeds handschoenen. Heel wat plantendelen van deze decoratieve winterbloeier zijn namelijk giftig.
De kerstroos is een winterharde plant. In de tuin moet ze beschermd worden als de temperatuur onder de -10°C zakt en er sprake is van sterke temperatuurschommelingen. De plant schakelt automatisch een beschermingsmechanisme in als het begint te vriezen. Vooral tijdens ijskoude nachten zal de kerstroos het water uit haar kanalen trekken zodat ze niet bevriest en beschadigd raakt. Hierdoor zullen de bladeren en de stengels van de plant slap gaan hangen. In eerste instantie ziet de plant eruit alsof ze de vorst niet heeft overleefd. Eenmaal de temperaturen terug beginnen stijgen, zal ze ons echter weten te verrassen met haar elegante bloemen.
Bij kerstrozen in pot op het balkon of terras moet je de wortelkluit beschermen tegen vorst doordat ze in een beperkte hoeveelheid potgrond zijn aangeplant. Plaats de plant gedurende deze periode op een beschutte plaats of wikkel een vlies om de pot.
De meeste kerstrozen bloeien van december tot februari. Aan het einde van de bloeiperiode vallen de bevruchte bloemen vaak niet af, maar worden ze aanvankelijk groenig.
Zelfs een robuuste plant als de kerstroos blijft niet gespaard van ziekten en plagen. In de loop van het voorjaar bestaat de kans dat er zwarte vlekken ontstaan op de mooie bladeren van de plant. Het gaat hier om een schimmelziekte die de zwartevlekkenziekte wordt genoemd. In geval van een ernstige plaag is het niet ongebruikelijk dat de bladeren geelkleuren en afsterven. We raden je dan ook aan om de aangetaste bladeren te verwijderen zodra je de eerste vlekken opmerkt. Als de ziekte reeds ver gevorderd is, kan je de plant behandelen met een ziektebestrijder. Kerstrozen kunnen ook aangetast worden door bladluizen en slakken. Een biologische insectenbestrijder kan helpen bij de bestrijding van de bladluizen. De slakken kan je handmatig verzamelen of bestrijden met een gekorrelde slakkenbestrijder.
Lees meer over inheemse rozen en hun verzorging
Producten voor de verzorging van je kerstroos