Verkooppunten

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Heerlijk sappig: wortel-appel-cupcakes

Heerlijk sappig: wortel-appel-cupcakes

Knapperige wortel, sappige appel en kaneel in combinatie met een zoet vanille-boterglazuur zorgen ervoor dat deze cupcakes heel aromatisch smaken en tegelijkertijd veel gezonde vezels bevatten. Met schattige schapenkopjes of bestrooid met kleurrijke hagelslag staan ze niet alleen goed op de paasontbijttafel! Met ons recept kan je deze heerlijke cupcakes heel gemakkelijk thuis bakken.

compo image

Wortel-appel-cupcakes

Ingrediënten

Voor 12 stuks

Voor het deeg

  • 230 g meel
  • 100 g bruine of rietsuiker (helaas op de foto verstopt achter de andere ingrediënten)
  • 50 g gemalen amandelen
  • 80 g boter
  • 1 ei
  • 2 middelgrote wortels
  • 1 appel
  • 100 ml melk (evt. iets meer)
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel of naar smaak meer
  • 1 snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 12 muffinvormpjes

Voor het glazuur

  • 150 g zachte boter
  • 450 g poedersuiker
  • 2 tot 5 eetlepels melk
  • 1 eetlepel vanille-extract (of gemalen vanille)

Voor de decoratie

  • schapendecoratie: witte fondant  en zwarte of bruine kleurstof
  • kant-en-klare suiker- of strooidecoratie naar smaak: worteltjes, vlinders, suikereieren, enz.
compo image

Wortel-appel-cupcakes

Bereiding

Voor het deeg

Was de wortels, schil ze en rasp ze fijn tot middelfijn. Was ook de appel, schil deze eventueel en rasp deze net zo fijn als de wortels. Verwarm de boter tot deze vloeibaar wordt.
Klop het ei op en roer dit in een grote schaal kort met een garde. Voeg de suiker toe en roer alles goed door elkaar. Voeg ook de boter en de melk toe en meng alles goed.
Meng de rest van de droge ingrediënten (meel, bakpoeder gemalen amandelen, kaneel en zout)  in een kom en voeg dit toe aan het ei-boter-mengsel. Maak hier een luchtig deeg van. Voeg naar behoefte melk toe om het deeg vloeibaarder te maken. Voeg tot slot het raspsel van de wortels en de appel toe en roer alles nogmaals goed door elkaar.

Het deeg gaat nu in de muffinvormpjes: vul 3/4 van ieder vormpje en plaats, indien beschikbaar, de vormpjes in een muffinbakplaat.
Bak 30 tot 35 minuten lang in de oven bij 180 °C onder- en bovenwarmte (convectieoven 160 °C). De cupcakes zijn klaar als ze van boven licht gebruind zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Voor het vanille-boterglazuur

Roer poedersuiker net zolang door zachte boter heen tot de suiker volledig is opgelost. Voeg hier melk en vanille-extract aan toe en meng dit voorzichtig met de spatel door elkaar. Als het glazuur te dik wordt, doe je er wat melk bij. Bij een te dun glazuur roer je er meer poedersuiker doorheen. Wanneer het glazuur klaar is, kan je dit rechtstreeks aanbrengen of met een spuitzak op de cupcakes spuiten.
Andere mogelijkheden zijn een eenvoudig glazuur van suiker met citroen of een topping van roomkaas.

Voor de decoratie

De schapenkopjes maak je van fondant. De oogjes vorm je met witte fondant. Rol heel kleine kogeltjes en druk deze plat. Schilder met zwarte kleurstof de pupillen erop.
Beschilder de rest van de fondant ook met zwarte kleurstof (of koop fondant met de juiste kleur). Als de fondant te plakkerig wordt, kneed je er extra poedersuiker doorheen.

Als basis voor de schapenkop vorm je balletjes ter grootte van een walnoot, waarvan je het bovenste deel voorzichtig iets platdrukt. Maak twee kleine rollen die je naar boven toe dunner rolt, vorm hier de oortjes van en druk deze op de zijkanten van de kop. Breng de oogjes aan en druk ze licht aan. Ten slotte prikt je met een tandenstoker nog twee neusgaten.

Ideeën voor decoratie van de cupcakes

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Appels uit eigen tuin

De cupcakes smaken natuurlijk nog beter als je appels en wortels uit eigen tuin gebruikt. Hier vind je meer informatie over appelbomen in eigen tuin en de zorg daarvoor.

Meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst