compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Schaduwplanten voor je tuinkamer

Schaduwplanten voor je tuinkamer

Tijdens hete zomers zijn velen onder ons op zoek naar een schaduwrijk plekje om te ontspannen en te genieten van een koel drankje. Ook de zithoek van de buitenkamer willen we zo gezellig mogelijk inrichten met planten. Helaas voelt niet elke plant zich comfortabel in de schaduw. In dit artikel ontdek je welke planten geschikt zijn voor schaduwrijke balkons en tuinhoeken en tonen we jou hoe je een echte oase van rust kan creëren!

compo image

Verschillende schaduwsoorten

Wat is schaduw?

De bladeren van bomen, hagen en struiken in je tuin creëren heel wat schaduw. Hoe groter ze worden, hoe minder zonnestralen rechtstreeks op de tuingrond vallen. Ook huismuren zorgen er - afhankelijk van de lichtinval - voor dat sommige plekjes in de tuin of op het balkon meer en minder licht krijgen.

Ook de verschillende seizoenen creëren verschillende lichtinval : plaatsen die tijdens de zomer baden in de zon, kunnen in de lente of de herst gedeeltelijk in de schaduw liggen door de stand van de zon die in de loop van het jaar verandert. Omgekeerd kunnen locaties onder loofbomen in de zomer in de schaduw van de bladeren liggen, terwijl ze in de winter kunnen genieten van heel wat zonlicht dat door de takken schijnt. Afhankelijk van de intensiteit van de schaduw zijn er verschillende soorten schaduw.

Opgelet : echte zonminnende planten zoals tomaten en zonnebloemen kan je nauwelijks plezier doen door ze op een schaduwrijke locatie aan te planten. Ook schaduwplanten zouden worstelen met brandwonden als ze op een zonrijk zuid-georiënteerd balkon staan. Toch zijn enige nuances : schaduwplanten zoals hosta's en varens voelen zich zowel thuis in dichtbegroeide tuinen als op een half-schaduwrijk terras. Het enige wat je moet onthouden : als varens of hosta's op een vrij zonnige plaats staan, hebben ze meer water nodig dan op schaduwrijke locaties.

compo image

Half-schaduw

Half-schaduwrijke zones in de tuin genieten ongeveer 5 tot 6 uur per dag van de zon. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de ene helft van de dag in de schaduw staan en de andere helft in de zon. Je zou dus eigenlijk ook kunnen spreken van half-zonrijke zones.

Planten die zich comfortabel voelen op half-schaduwrijke plekjes hebben daarom een minimale hoeveelheid zon nodig om op een gezonde manier te kunnen groeien en bloeien. Tijdens de hete middaguren zijn er echter heel wat planten die liever in de schaduw staan. Het directe zonlicht kan tijdens de middag namelijk behoorlijk intens zijn.

compo image

Lichte schaduw

Op licht-schaduwrijke zones schittert de zon tussen de takken en bomen. Zo kan je je vergapen aan een waar schouwspel van licht en schaduw dat voortdurend afwisselt. Het effect is zelfs nog groter als het waait. Dit milde en diffuse zonlicht is echter niet voor alle planten even geschikt. Voor planten die van nature groeien in loofbossen, is dit ideaal. Denk maar aan kruiden zoals daslook of lievevrouwebedstro, vele soorten ooievaarsbek en verschillende soorten sleutelbloemen. Daarom kunnen ze in de tuin zonder probleem onder loofbomen en struiken worden aangeplant.

compo image

Volle schaduw

In heel wat tuinen zijn er geen plekjes in volle schaduw terug te vinden. Enkel onder groenblijvende coniferen of struiken met heel dicht gebladerte kan het gebeuren dat er nauwelijks een zonnestraal doorheen komt. Ook aan de noordzijde van hoge gebouwen of op noord-georiënteerde balkons is er vaak een gebrek aan licht. Enkel echte schaduwplanten zoals hosta's of varens zijn geschikt voor deze locaties.

Wat is een indirect zonnige locatie?

Zones die heel veel licht krijgen maar geen direct zonlicht, liggen op een indirect zonnige locatie.

compo image

26 schaduwplanten

Deze planten groeien ook op schaduwrijke plekjes

Kleurrijke beplantingen in de tuin of op het balkon worden vaak geassocieerd met veel zonlicht. Dit is inderdaad het geval voor citrusplanten, lanta en andere mediterrane plantensoorten.

Toch zijn er ook planten die minder zonlicht nodig hebben. Dergelijke schaduwplanten zijn in de natuur terug te vinden onder grote bomen. Ze zijn dus ook gewend aan locaties met weinig licht en kunnen daarom ook groeien in schaduwrijke bloembedden of op noord-georiënteerde balkons.

Van B tot EVan F tot KVan L tot SVan V tot W
1. Begonia
8. Fuchsia
15. Lievevrouwebedstro
22. Spiraalvrucht
2. Bosanemoon
9. Gebroken hartje
16. Mexicaantje
23. Varen
3. Buxus
10. Hartlelie
17. Pachysandra
24. Vlijtig vliesje
4. Daslook
11. Hondsdraf
18. Paddenlelie
25. Vrouwenmantel
5. Ooievaarsbek (moeras/bos)
12. Kardinaalsmuts
19. Purperklokje
26. Wolfsmelk
6. Sleutelbloem (slank/gulden)
13. Klimop
20. Schuimbloem
 
7. Euphorbia
14. Kruipend zenegroen
21. Sneeuwbalhortensia
 
compo image

Inspiratie voor je tuin

Schaduwtuin : toevluchtsoord onder bomen

Op warme dagen is een schaduwrijk plekje onder bomen ideaal om het in de tuin gezellig te maken. Groene planten in meerdere plantenbakken en bloemperken creëren een rustige sfeer. Je kan bijvoorbeeld winterharde bladplanten zoals klimop of hosta's in je schaduwtuin aanplanten. Ook losse bloeiende planten vormen een blikvanger. Soms kan je ook de kleur van de bloemen als leidraad gebruiken. Bloeiende planten met donkerblauw en violette bloemen gedijen relatief goed op schaduwrijke locaties. Plant bijvoorbeeld enkele vaste planten zoals de blauwviolet bloeiende ooievaarsbek of het gebroken hartje. Als bodembedekker zijn hondsdraf, schuimbloemen en bosanemonen geschikt.

Om een echt feel-good-gevoel te creëren kan je in je schaduwrijke tuin ook kerstverlichting ophangen. De fonkelende lichtjes zullen goed tot hun recht komen tussen de takken van de bomen. Ook kaarsen zien er bijzonder mooi uit in de schaduw en nodigen uit om eventjes te ontspannen. Meer decoratie-ideeën vind je in ons artikel "sfeervolle verlichting in de tuin". Tot slot ontbreekt enkel nog een knusse zithoek...

Onze tip

Maak het geheel af met een bodembedekker naar keuze : schors, houtchips, lavakorrels, ... Ze creëren niet alleen mooi effect, ze zorgen er eveneens voor dat er minder water verdampt en ze houden onkruiden tegen.

compo image

Inspiratie voor je balkon

Planten voor schaduwrijke balkons

Je schaduwrijke balkon beplanten kan een uitdaging zijn. Toch hoef je je geen zorgen te maken : met enkele schaduwplanten tover je je noord-georiënteerd balkon om tot een echte oase. Op hete zomerdagen kan het zelfs een zuid-georiënteerd balkon overtreffen.

Er bestaan heel wat schaduwplanten zoals fuchsia's, varens en hosta's die hiervoor geschikt zijn. Wat dacht je trouwens van een beplanting met bloemen in verschillende tinten van één kleur? Het zachte kleurverloop zal een rustige en ontspannen oase van welzijn creëren. Een roze dwerghortensia in een grote pot vormt ook een prachtige blikvanger, zeker in combinatie met het gebroken hartje in bijpassende kleur. De hangende bloemen van een witroze fuchsia komen bijzonder tot hu recht in een hanging basket.

Tot slot kan je ook groene planten zoals kleine varens of hosta's planten. Ook klimop is heel geschikt voor schaduwrijke balkons. Onze tip : gebruik de klimplant om een privacyscherm te creëren!

Edel en terughoudend

Als je liever subtiele bloemencomposities wilt aanplanten, dan kan je in plaats van kleurrijke bloeiende planten kiezen voor ton-sur-ton beplantingen in wit met bosanemonen, schuimbloemen en lievevrouwebedstro.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.