compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Tuin & tuinplanten
 5. Tuinverzorging
 6. Hittealarm : zo verzorg je je planten correct

Hittealarm : zo verzorg je je planten bij hitte

De zomer is duidelijk in het land : je bent ongetwijfeld blij dat je eindelijk in de tuin kan genieten van de zomerse temperaturen. Voor je planten kan dit echter een grote uitdaging zijn. Zij vragen wat extra aandacht zodat ze de hitte goed doorstaan. In dit artikel ontdek je allerlei tips zoals hoe je correct water geeft en bemest. We laten je ook kennismaken met planten die ideaal zijn voor warme locaties.

compo image

Correct water geven bij hitte

Op hete zomerdagen zoeken heel wat mensen verkoeling in het zwembad. Niet alleen wij zijn blij met deze verfrissing, maar ook onze planten! Of je nu een gieter of een tuinslang gebruikt : er zijn drie belangrijke regels.

1. GEEF 'S MORGENS WATER

Begiet je planten bij voorkeur 's morgens vroeg. Dan is de bodem nog koel en kan de grond het water beter opnemen.

Als je water geeft tijdens de warme middaguren of 's avonds, dan zal een groot deel van het water in de opgewarmde bodem verdampen. Bovendien bestaat het risico dat de bladeren kunnen verbranden.

's Avonds water geven kan het risico op schimmelziekten vergroten - een koelere omgevingstemperatuur in combinatie met vochtige bladeren creëert namelijk de ideale omgeving voor ziekteverwerkkers.

2. GEEF GRONDIG WATER

In plaats van je planten dagelijks heel kort en oppervlakkig water te geven, raden we je aan om ze slechts om de paar dagen grondig water te geven. Zo kan het gietwater de wortels van de plant bereiken. Dit is vooral belangrijk voor planten die diep in de grond zijn aangeplant.

Balkon- en kuipplanten vormen een uitzondering : zij hebben vaker water nodig omdat de beperkte hoeveelheid grond in de pot sneller uitdroogt. Controleer met je vingers hoe nat de potgrond is alvorens je naar je gieter grijpt. Als de grond droog aanvoelt, kan je begieten. Is de grond nog vochtig, kan sla je best een gietbeurt over. Een permanent vochtige grond is namelijk net zo schadelijk als een permanent droge bodem.

3. GEEF WATER AAN DE VOET VAN DE PLANT

Giet het water steeds gelijkmatig aan de voet van de plant en zeker niet over de bladeren. Zo komt het water direct bij de wortels van de plant en voorkom je brandwonden op de bladeren. Het vocht op de bladeren werkt namelijk als een soort vergrootglas : de druppels weerkaatsen het felle zonlicht en bundelen het licht, waardoor de plant beschadigd kan raken.

Tip om water te besparen

Een automatisch sproeisysteem is ideaal voor je hagen, struiken, bloembedden en potplanten. Het systeem geeft het water heel spaarzaam aan de planten vrij. Je kan ook regenwater opvangen in een regenton en daarmee je planten begieten.

compo image

Correct bemesten bij hitte

Als je je tuin- en balkonplanten regelmatig alle essentiële voedingsstoffen bezorgt, krijgen ze meer weerstand tegen hitte en droogte. Dit vormt al een van de belangrijkste maatregelen om je planten de volgende hittegolf te helpen doorstaan.

Hier kunnen we onze COMPO Bio Meststof op basis van schapenwol aanbevelen. De meststofkorrels bezitten een hoge wateropslagcapaciteit en verzorgen zo je planten optimaal tijdens periodes van droogte. Tegelijkertijd activeren de biologische ingrediënten het bodemleven waardoor de voedingsstoffen in de bodem gemakkelijker beschikbaar zijn voor de planten. Je slaat dus twee vliegen in één klap : de bodemkwaliteit verbetert en je planten krijgen alle belangrijke voedingsstoffen én meer weerstand. En wat leuk meegenomen is : deze meststoffen hebben een langdurige werking van 5 maanden!

compo image
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Bio Meststof Universeel

100% biologische meststof met directe en langdurige werking die je planten op duurzame manier en gedurende 5 maanden voorziet van alle belangrijke voedingsstoffen.

Naar het product

6 tips : bescherm je planten tegen de hitte

 1. 1

  De juiste standplaats

  Plant het gewas op de juiste locatie. Zo bespaar je jezelf tijdens de zomer heel wat werk. Controleer steeds de individuele eisen van de plant : welke bodem heeft ze nodig? Hoeveel zonlicht heeft ze nodig? Zo bestaan er planten die heel goed gedijen op een zonnige locatie in een zanderige, goed doorlatende en droge grond. Deze planten zullen de hete zomer dus probleemloos doorstaan. Planten die een vochtige bodem gewoon zijn, plant je beter aan op een schaduwrijke locatie.

 2. 2

  Creëer schaduw

  Als je tuin de ganse dag door baadt in het zonlicht, dan kan je verdamping tegengaan door bomen, hagen en hoge struiken aan de rand van je tuin te planten. Zij houden niet alleen nieuwsgierige blikken van buren tegen, maar creëren eveneens schaduw en beschermen je planten tegelijkertijd tegen uitdroging door de wind.

 3. 3

  De juiste grond

  Een goede beworteling vormt de basis van gezonde planten. Door het juiste substraat te kiezen, kan je de groei van je planten tijdens droge periodes positief beïnvloeden. Zo bevatten enkele van onze COMPO SANA-potgronden een speciale grondstof die een deel van het gietwater opslaat en terug vrijgeeft volgens de behoeften van de plant. Zo blijft de grond langer vochtig en hoef je minder vaak te begieten.

 4. 4

  Zorg voor afkoeling

  Als je het microklimaat in je tuin wilt verbeteren, kan je een vijver aanleggen. Het water dat via de grond en de omringende planten verdampt, zorgt voor een aangename verkoeling van de omgeving. Tuinen bedekt met steen, grind en beton daarentegen slaan warmte op en zorgen er net voor dat de tuin meer opwarmt.

 5. 5

  Bescherm tegen verdamping

  Het kan handig zijn om gebieden in de tuin, die niet vaak worden belopen, af te dekken. Een kale grond zorgt er namelijk voor dat water sneller verdampt. In moestuinbakken en bloemperken kan je bodembedekkers zoals houtchips, mulch en schors aanbrengen. In potten en bakken kan je een verzorgd en aantrekkelijk resultaat creëren door de bovenste laag af te dekken met vb. hydrokorrels of lavakorrels. Dergelijk materiaal zal het water langer in de grond houden, verdamping tegengaan en zo de planten beter beschermen tegen droogte. Een andere mogelijkheid is het opvullen van kale zones in je bloemperk met bodembedekkende planten. Denk maar aan kruipende vlambloem en wollige tijm. Zij gaan niet alleen verdamping tegen, maar geven ook onkruid geen kans.

 6. 6

  Bescherm tegen fel zonlicht

  Vooral tijdens de hete middaguren is het handig om gevoelige tuin- en potplanten te beschermen tegen het felle zonlicht. Je kan hiervoor een parasol plaatsen of een doorlatende, witte fleece of doek over het bloembed of de bakken spannen. Dit zal gevoelige planten beschermen tegen uitdroging en zonnebrand. Belangrijk : de hoes moet altijd gespannen zijn en mag niet rusten op de planten. Anders zal de warme lucht zich onder het doek op de planten ophopen.

"Een maal harken scheelt drie gietbeurten"

Zo luidt een oude tuinmansregel. Door het losmaken van de bovenste grondlaag kan het water beter in de grond dringen en kan het vocht langer worden vastgehouden.

compo image

Welke planten kunnen de hitte goed verdragen?

Om te vermijden dat je bloemen snel verwelken, is het belangrijk om op hete, zonnige locaties in je tuin of op het terras aangepaste hittebestendige planten te plaatsen. Planten die hitte en droogte heel goed kunnen verdragen, herken je vaak aan de kleine en harde bladeren. Deze bladeren hebben een kleiner oppervlak en zullen logischerwijze minder water verdampen. De dikke waslagen bieden hen bovendien extra bescherming. Hun bladeren hebben vaak een zilvergrijze kleur die het zonlicht weerkaatst. Vooral vetplanten, zoals vetkruid (sedum) zijn dankzij hun waterbergende bladeren optimaal aangepast aan een droog klimaat.

Ook mediterrane planten zoals de populaire lavendel en de kleurrijke Dipladenia, maar ook kruiden zoals rozemarijn, salie en tijm gedijen dankzij hun oorsprong goed op zonnige, warme locaties. Daarnaast zijn steppeplanten uit droge gebieden (vb. sleutelbloem, zonnehoed, koningskaars en kogeldistels) ideaal - zelfs in langdurige droge periodes kunnen ze zichzelf dankzij hun lange wortels voorzien van water. Natuurlijk zijn er nog tal van andere mooie zomerbloemen en vaste planten die van een warm klimaat houden, denk maar aan de zonnebloem! Meer inspiratie vind je in ons artikel "10 hitteresistente planten voor de zomer".

Checklist voor de zomer

 1. De juiste planten op de juiste plaats : kies voor elke plant de geschikte locatie uit - voor zonnige, droge plaatsen kies je beter voor aangepaste, droogtetolerante plantensoorten.
 2. Schaduw creëren : bescherm gevoelige planten tijdens de hete middaguren tegen het felle zonlicht of plaats ze op een schaduwrijk plekje. De aanplanting van bomen en hoge struiken creëert eveneens meer schaduw in de tuin.
 3. Correct water geven : geef water tijdens de vroege ochtenduren, giet het water aan de voet van de plant. Geef liever minder vaak maar wel uitvoerig water in plaats van vaak kleine hoeveelheden water.
 4. Tegen verdamping beschermen : breng een bodembedekker in de moestuin en in bloemperken aan of plant bodembedekkende planten op kale gebieden.
 5. Een aangenaam microklimaat creëren : installeer een vijver en vermijd betonnen oppervlakken die opwarmen.
 6. Het geschikte substraat gebruiken : kies voor elke plant het geschikte substraat. Mediterrane planten voelen zich beter in een potgrond speciaal ontwikkeld voor mediterrane planten terwijl vetplanten een substraat met aangepaste formulering nodig hebben.
 7. Een goede toevoer van voedingsstoffen voorzien : om gezond te kunnen groeien, hebben planten voedingsstoffen nodig. Je kan je planten meer weerstand tegen hitte geven door ze te bemesten met een kaliumrijke meststof.

Gazonverzorging in de zomer

Hoge temperaturen en lange periodes van droogte vormen een grote uitdaging voor je gazon. Ontdek hier hoe je je gazon tijdens de zomer verzorgt en hitteschade kan voorkomen.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.